462
|

Άσε ήσυχους τους «ψεκασμένους»

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 2 Φεβρουαρίου 2015, 00:09

Άσε ήσυχους τους «ψεκασμένους»

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 2 Φεβρουαρίου 2015, 00:09

Συζητώντας με έναν φίλο ήρθε η κουβέντα στους περιβόητους ψεκασμούς. Άρχισε τα γέλια. Τι πίνουν οι άνθρωποι, μου λέει, και τα πιστεύουν αυτά. Βλέπουν το φυσιολογικό αποτύπωμα συμπύκνωσης των αερίων του αεροπλάνου στον ουρανό και νομίζουν ότι κάποιος τους ψεκάζει. Πώς το έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα και με τι παραπάνω στοιχεία στηρίζουν την ανοησία τους; Τίποτε δεν έχουν… απλώς έβαλαν στην παράνοιά τους το πρώτο πράγμα που είδαν και μπόρεσαν να ταιριάξουν. Και ρε φίλε με τρομάζει το ότι ένας στους τρεις το πιστεύει αυτό και όλοι αυτοί ψηφίζουν κιόλας, μου λέει. Επειδή ξέρω τα πιστεύω και τις συνήθειες του Κώστα, θεώρησα ότι αυτή ήταν μια ωραία ευκαιρία να τον τσιγκλήσω, με σκοπό βέβαια να του πω τη γνώμη μου για το θέμα των ανοησιών που χλευάζει ο κόσμος.

– Κώστα, διαβάζεις το ζώδιο σου καμιά φορά, τον ρωτάω.
– Όχι… σπάνια. Δεν αποκλείω ότι κάτι παίζει με τους πλανήτες, αλλά δεν το παίρνω πολύ στα σοβαρά.
– Ναι, αλλά δεν το αποκλείεις.
– Όχι, δεν το αποκλείω.
– Επόμενη ερώτηση. Θρησκευόμενος είσαι;
– Ναι, είμαι.
– Στα υποτιθέμενα θαύματα πιστεύεις; Η μαγκούρα του Νεκτάριου… τα φιδάκια της Παναγίας… η παντόφλα του Σπυρίδωνα… άγιοι να παρεμβαίνουν σε λίγα επιλεκτικά δυστυχήματα… οράματα γερόντων… ασθενείς να γιατρεύονται επειδή σύρθηκαν από το λιμάνι σε μια εκκλησία και ένα σωρό άλλα.
– Κοίτα, εδώ ανοίγεις άλλο μεγαλύτερο θέμα. Είναι θέμα πίστης και πνευματικότητας, οπότε έχει άλλη αξία και σημασία για τον κάθε πιστό.
– Γιατί ρε Κώστα κατεβάζεις ταχύτητες ξαφνικά; Εσύ πριν λίγο χλεύαζες αυτούς που έφτιαξαν μια ψευτοθεωρία δίχως σοβαρά στοιχεία. Χλευάζεις ένα ποσοστό του πληθυσμού επειδή αυτοί οι άνθρωποι ταίριαξαν αυθαίρετα κάτι που βλέπουν με μια ιδέα τους. Πώς αυτό είναι άξιο χλευασμού από σένα αλλά το να πιστεύεις πως ο Ερμής επηρεάζει τη ζωή σου ή ότι φιδάκια, μαγκούρες και παντόφλες επιστρατεύονται από θεϊκές δυνάμεις δεν είναι για γέλια; Γιατί δίνουμε άσυλο σε όλα αυτά και μας πειράζουν επιλεκτικά κάποιοι άνθρωποι και κάποια πιστεύω; Αυτός που θα σου πει ότι με τάμα γιατρεύτηκε από την ασθένειά του ή ότι σε πολύνεκρο δυστύχημα σώθηκε από άγιο… λένε πράγματα αυθαίρετα που όμως εσύ δεν χλευάζεις. Αυτοί μπορούν να τσαμπουνάνε τέτοιους ισχυρισμούς, αλλά να απαιτούν σιωπή και σεβασμό από τους γύρω, ενώ εκείνος που θα πει ότι είδε εξωγήινο ή ότι μας ψεκάζουν είναι δακτυλοδεικτούμενος ως βαρεμένος. Χρησιμοποιούμε τη λογική και τα στοιχεία α λα καρτ… όποτε και όπως μας βολεύει. Γι’ αυτό σου λέω άσε ήσυχους τους «ψεκασμένους». Σταμάτα να δίνεις επιλεκτικό άσυλο στις τόσες μπούρδες που κατακλύζουν την κοινωνία μας επί αιώνες, και μετά θα σου είναι εύκολο να καταρρίψεις και την κάθε νέα τρέλα.
– Φίλε, μου λέει ο Κώστας, αν δεν πιστεύεις δεν μπορώ να σε πείσω για την πραγματικότητα των θαυμάτων.
– Ούτε ο άλλος για τους ψεκασμούς, Κώστα… ούτε ο άλλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News