763
|

Αναμονή για τον Γιώργο Λούκο

Avatar Αχιλλέας Πατσούκας 13 Σεπτεμβρίου 2012, 07:51

Αναμονή για τον Γιώργο Λούκο

Avatar Αχιλλέας Πατσούκας 13 Σεπτεμβρίου 2012, 07:51

Εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της παραμονής ή μη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γιώργου Λούκου. Να υποθέσω πως ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αρμόδιος αναπληρωτής Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας πως θα αναμένουν την περίοδο της ψήφισης των νέων μέτρων προκειμένου να πράξουν το θεάρεστο έργο τους έτσι ώστε να έχουν τις λιγότερες αντιδράσεις. Θα μου πείτε εδώ δεν τους ενδιαφέρει το πετσόκομα των  συντάξεων των «γιαγιούλων» που έλεγε προεκλογικά ο κ. πρωθυπουργός και θα τους νοιάξει η μοίρα του πολιτισμού της χώρας; Υψηλά γράμματα. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως για μια ακόμα φορά η χώρα μας, όπως έχει πράξει ιστορικά άπειρες φορές με πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού των επιστημών κα, που επιχείρησαν να μας ξεστραβώσουν θα συνεχίσει την παράδοση της και θα δείξει και στον κ. Γιώργο Λούκο την πόρτα της εξόδου προκειμένου να μην συνεχίσει να χαλάει την πιάτσα σε κάποιους ελληναράδες του ελληνικού πολιτισμού.

Θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν ο κ. Σαμαράς που έχει γεννηθεί σε μια τέτοια οικογένεια να μην είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το έργο και στην εμφανή ποιοτική διαφορά που γνώρισε το Ελληνικό Φεστιβάλ επί των ημερών του κ. Γιώργου Λούκου. Φυσικά και την αντιλαμβάνεται.  Απλούστατα στην ζυγαριά των κινήσεων και των σκέψεων του, φαίνεται πως υπερισχύει ο Έλληνας πολιτικός από τον πολίτη Αντώνη Σαμαρά. Ο πολιτικός λοιπόν Σαμαράς γνωρίζει πως ούτε ο Κέβιν Σπέισι Λευτέρης Βογιατζής, ούτε ο Μιχαήλ Μαρμαρινος θα του φέρουν ψήφους, πόσο μάλλον να λάβουν θέση προεκλογικά υπέρ του. Αντίθετα τα ασήμαντα καλλιτεχνικά ζόμπι της χώρας μας, με τις άριστες ωστόσο δημόσιες σχέσεις σε κόμματα, κανάλια και περιοδικά life style, παρουσίες σε εκπομπές με κλαπτσίμπανα της κρατικής τηλεόρασης, ο διεθνούς φήμης Έλληνας τενόρος, διεθνούς φήμης όχι για την ωραία του φωνής, αλλά για το γεγονός πως τραγουδάει με μικρόφωνο, οι ταβερνιάρηδες του Λιγουριού που δεν τους άρεσε η ποιότητα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, ο “εθνικός μας μεταφραστής” που πριν από την έλευση του κ. Γιωργου Λούκου στο Ελληνικό Φεστιβάλ είχε κατ' αποκλειστικότητα τις περισσότερες παραγωγές τις Επιδαύρου, ο αριστερός συνθέτης που επίσης δεν υπήρχε πρόγραμμα του Φεστιβάλ χωρίς τουλάχιστον τέσσερεις παραστάσεις του, ανάμεσα σε αυτές και τα γενέθλια του, είναι γνωστό πως διαθέτουν έρεισμα στο πόπολο, επομένως και ψήφους για τον κ. Σαμαρά.

Από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είχα παραστεί στην προεκλογική ομιλία του κ Αντώνη Σαμαρά στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Χατζάκης, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ο πρώτος από ότι διαβάζω με συνοπτικές διαδικασίες πηγαίνει προς το Εθνικό Θέατρο. Για τους άλλους δυο να  στοιχηματίσω πως του χρόνου θα τους δούμε στο Ηρώδειο το οποίο θα ξαναγίνει σκυλάδικο. Για να μην “αδικούμε” μόνο τον κ. Πρωθυπουργό μέχρι στιγμής ούτε τα άλλα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν λάβει σαφή θέση. Προφανώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ θα τους έχει υποσχεθεί πως όλο και κάπου θα βολέψει και τους δικούς τους καλλιτέχνες. Με ενδιαφέρον επίσης θα ήθελα να μάθω και την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Αν και κακώς έχουμε μάθει να κατατάσσουμε τον πολιτισμό στα “μικρά θέματα” θα ήθελα να ακούσω την τοποθέτηση του, καθώς από τα λεγόμενα μικρά ζητήματα μπορούμε να οσμιστούμε την αντίληψη που έχει ένας πολιτικός για τον γενικότερο τρόπο διακυβέρνησης. Ελπίζω μόνο να μην ακούσω από τον Αλέξη Τσίπρα πως επειδή ο Γ. Λούκος διορίστηκε επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, πως για τον λόγο αυτό δεν έχει θέσει στο Φεστιβάλ.

Διάβασα με μεγάλη προσοχή στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής και στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Λούκος στην Μαρία Κατσουνάκη. Σε αυτή μας αποκάλυψε πως ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμός  κ. Κώστας Τζαβάρας του είπε πως ο “κύκλος σας ολοκληρώθηκε”.  Με τον κύκλο των ανόητων και μικρόψυχων σε αυτή τη χώρα να έχει μεγαλύτερο κύκλο ζωής ακόμα και από εκείνον του διαστήματος, δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν πως ο μοναδικός που δεν θα βγει ζημιωμένος από αυτή την ιστορία είναι ο κ. Γιώργος Λούκος ο οποίος έχει τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης στην τσέπη του. Ελπίζω μόνο πως η μικρότητα τους εκτός από τον κ. Γ Λούκο δεν θα συμπαρασύρει και τους εξαιρετικούς υπαλλήλους του Ελληνικού Φεστιβάλ για τους οποίους η εύρεση εργασίας τη συγκεκριμένη μάλιστα περίοδο είναι εξαιρετικά επώδυνη. Σαν να ήταν εχθές θυμάμαι την συγκινητική ευχητήρια επιστολή που έστελνε προσωπικά προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Οδυσσέας Ελύτης, όταν ο νυν πρωθυπουργός ίδρυε την Πολιτική Άνοιξη. Επειδή αδυνατώ να πιστέψω πως ο Οδυσσέας Ελύτης έκανε τόσο λάθος εκτίμηση και πως ο Αντώνης Σαμαράς έπαθε ολική μετάλλαξη ζητώ από τον κ. Πρωθυπουργό  να ξαναδεί το θέμα της παραμονής του κ. Γ. Λούκου, του οποίου η παραμονή στο Φεστιβάλ μόνο καλό θα κάνει και στον ίδιο. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News