2335
Ελληνικό χαμόγελο, ρωσικό μειδίαμα... | INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνι Θεσσαλονίκης και ενέργεια στην ατζέντα Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2016, 17:20
Ελληνικό χαμόγελο, ρωσικό μειδίαμα...
|INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνι Θεσσαλονίκης και ενέργεια στην ατζέντα Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2016, 17:20

Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής, στις 16:51, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η άφιξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30, αλλά έφτασε με καθυστέρηση – άγνωστο, προς το παρόν, για ποιον λόγο.

Πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκαν την ώρα που το αεροσκάφος του ρώσου προέδρου βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και προσέγγιζε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, δύο ζεύγη τουρκικών F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο και από τη Σκύρο. Σε μια, μάλιστα, περίπτωση το ένα από τα τουρκικά F-16 δεν υπάκουσε στους κανόνες αναχαίτισης και ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με ελληνικό F-16.

Το ρωσικό «air force one» -ένα τετρακινητήριο «Ιλιούσιν 96» με διευρυμένη καμπίνα, που μετέφερε τον ρώσο πρόεδρο- εισήλθε στο FIR Αθηνών από τα Σκόπια και όχι από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Κατά την είσοδό του στο FIR Αθηνών απογειώθηκαν τρία F-16 και το συνόδευσαν τιμητικά έως την προσγείωσή του στο «Ελ. Βενιζέλος». Μάλιστα, πέταξαν σε χαμηλό ύψος την ώρα που ο κ. Πούτιν αναχωρούσε με το θωρακισμένο αυτοκίνητό του από το αεροδρόμιο.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Εν συνεχεία, κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά συναντήθηκε με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Αλέξης Τσίπρας: Υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον ρώσο πρόεδρο. «Ερχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να επαναλάβω, γι’ άλλη μία φορά, ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή», είπε ο Πρωθυπουργός.

Απ’ την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι «δεν είναι μόνο η ενέργεια, υπάρχουν οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές» και εξέφρασε την ελπίδα να συζητηθούν όλα αυτά στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων. «Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος. «Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» είπε στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Πούτιν.

Περίπου στις 20:30 το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί άνδρες. Αμέσως μετά ακολούθησε το γεύμα εργασίας, με εσάνς διευρυμένων συνομιλιών.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, περίπου στις 21:30, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συμφωνίες που υπογράφονται αφορούν την

Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας, επίσης, και μεταξύ φορέων:

Enterprise Greece – Invest in Russia

ΕΛΠΕ – Rosneft

Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Αμέσως μετά ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου του ρώσου προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού.

«Επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο πλευρών», χαρακτήρισε την επίσκεψη του ρώσου προέδρου ο Πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε τη συνεργασία «στρατηγική επιλογή».

Αιχμή κατά τον Πρωθυπουργό ήταν οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος. «Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων» σημείωσε. «Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν με προοδευτική τάση» ανέφερε ο κ. Πούτιν. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας. Τόνισε ότι «οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη σε σειρά τομέων». Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι «η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των ρώσων τουριστών. Αναμένονται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από τη Ρωσία και, αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων, ο αριθμός θα τριπλασιαστεί», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πούτιν εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Ρωσία για την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία.

Προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν να τοποθετούν εξελιγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα κοντά στην επικράτεια της Ρωσίας απηύθυνε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί ότι απειλείται και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα. «Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν!» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων!». Με τρόπο ξεκάθαρο που δεν χωρά παρερμηνείες ο κ. Πούτιν έστειλε σκληρό μήνυμα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία «απειλεί εμάς». Μάλιστα, ο κ. Πούτιν υπαινίχθηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν άλλου είδους όπλα ή κεφαλές στα αντιπυραυλικά συστήματα που τοποθέτησαν στη Ρουμανία. «Τώρα θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Επαναλαμβάνω, είναι απαντητικά αυτά τα μέτρα. Τίποτα δεν θα κάνουμε προτού δούμε τους πυραύλους στην Πολωνία» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε επίδειξη δύναμης απαριθμώντας το οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, θέλοντας να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στη Δύση. «Στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε ειδική αναφορά στα αντιαεροπορικά συστήματα «Ισκαντέρ (Μέγας Αλέξανδρος)».

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ.Πούτιν καλώντας εμμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, πολύ κοντά σε μια περιοχή που θεωρείται το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Σε ερώτηση για το ρωσικό αεροσκάφος που έριξαν οι Τούρκοι, το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε: «Ως προς το αεροσκάφος που συνετρίβη: οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν ενάντια στις τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια σε εξτρεμιστές. Αν το ξέραμε ότι θα εμπλακούν τακτικές δυνάμεις, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Δεν ακούσαμε εξηγήσεις, ούτε ετοιμότητα για αποζημίωση. Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο. Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκεί η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων, πρέπει και να κάνεις κάτι. Ακόμη περιμένουμε. Ακόμη δεν υπάρχουν εξηγήσεις»,  προσέθεσε.

Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στην Ευρώπη και στη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ήπειρό μας, με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. «Η Ελλάδα είναι γέφυρα συνεργασίας. Λύση είναι ο διάλογος και όχι οι κυρώσεις. Δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς να είναι μέλος η Ρωσία».

Αμέσως μετά το τέλος των δηλώσεων -περίπου στις 23:15, το βράδυ της Παρασκευής- στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο μετέβη ο ρώσος πρόεδρος, προκειμένου να ξεναγηθεί στις μόνιμες εκθέσεις. Τον κ. Πούτιν συνόδευε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, επέδειξε ο ρώσος πρόεδρος, που δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για όλα τα εκθέματα και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Μητσοτάκη

Επιτυχή και ουσιαστική χαρακτήρισε την έλευσή του ο ρώσος πρόεδρος – κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε κατά την επίσκεψή του, στο Καβούρι. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά που έχει την τιμή να είναι πρόεδρος ενός κόμματος «που όταν βρέθηκε το 2004 στην εξουσία έκανε πολλά για να προωθήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις».

«Συμφωνήσαμε πολλά πράγματα και είχα μία ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. «Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας θα υποστηρίξουν στη βουλή της ελληνο ρωσικές συμφωνίες» πρόσθεσε.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς των δύο χωρών και υπογράμμισε τη διακομματική συμφωνία ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν. Τόνισε ότι το κόμμα του είναι «υπέρμαχος αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Χαιρόμαστε που έστω με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από Ρωσία. Η χώρα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον που δείχνετε και προσωπικά για τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων. Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να πάνε πολύ παραπέρα από τον τουρισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε και τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ρωσία και στην επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση Πούτιν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, αμέσως μετά την άφιξή του στη χώρα μας, στο Προεδικό Μέγαρο τον υποδέχτηκε θερμά ο Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «μεγάλη και φίλη χώρα».

Σημείωσε ότι «ο ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για όλη την Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για «συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ ώστε να δοθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στη Συρία και να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο και το Μεταναστευτικό. Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο Προσφυγικό και το τεράστιο ζήτημα του Iσλαμικού Κράτους που εκφράζει μια νέα αποτρόπαια βαρβαρότητα αφού οι εκφραστές του διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», παρατήρησε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσημη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στη χώρα μας «επιστέγασμα και κορύφωση της διαχρονικής φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και όλη Ευρώπη, σε συνδυασμό με την εμβέλεια της μεγάλης χώρας σας, της Ρωσίας. Νομίζω ότι στο Αγιο Ορος, κοιτίδα της Ορθοδοξίας, οι σημαντικές άξιες του Χριστιανισμού και ειδικά της Ορθοδοξίας μπορούμε να εμπνεύσουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ολοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την Οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε ο Πούτιν απευθυνόμενος προς τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του κράτους για την πρόσκληση. Ολοι διανύουμε δύσκολους καιρούς, σχετίζεται με οικονομία και διεθνή ασφάλεια». Τόνισε ότι είναι σημαντικό «να συζητήσουμε και να ψάξουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις. «Στην επίσκεψή σας μιλήσαμε για το έτος Ρωσίας-Ελλάδας και μπορούμε να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων σε σας, στην Εκκλησία, το Πατριαρχείο, που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Αγιο Ορος, όπου 1.000 χρόνια βρίσκονται ρώσοι μοναχοί» σημείωσε. Προανήγγειλε ότι θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων. «Υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον Μάρτιο, ο αριθμός των ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα τού Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης», σημείωσε.

Οι συνομιλίες των δύο προέδρων ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν, περίπου, μισή ώρα. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Πούτιν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πραγματικός σκοπός, όμως, του ταξιδιού του είναι το Αγιο Ορος στο οποίο θα βρεθεί το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για τα 1.000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού. Ο κ. Πούτιν συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν. Επίσης, μαζί του θα είναι μία σειρά από επιχειρηματίες που ανήκουν στο περιβάλλον του.

Πάντως, ενώ τον πρόεδρο Πούτιν θα υποδεχθεί στην Αθωνική Πολιτεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκεί δεν θα βρίσκεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, στην επιστασία του οποίου υπάγεται το Αγιο Ορος, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις διαφορές του με τη ρωσική Εκκλησία.

Το πρόγραμμα του ρώσου προέδρου

To πρόγραμμα της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν όπως είχε δοθεί επισήμως – με την υποσημείωση ότι θα μετατεθεί κατά τουλάχιστον μια ώρα πίσω, λόγω της καθυστέρησης στην άφιξη του ρώσου προέδρου.

Παρασκευή 27 Μαΐου

16:45: Αφιξη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.

Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.

Την Α.Ε. τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Παναγιώτης Καμμένος.

Συνάντηση της Α.Ε. του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Αναχώρηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Γεύμα Εργασίας – Διευρυμένες συνομιλίες.

Υπογραφή Συμφωνιών.

Δηλώσεις στον Τύπο.

Αναχώρηση για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο υπό την παρουσία Τσίπρα.

Αναχώρηση Πούτιν για το ξενοδοχείο «Divani Apollon».

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Αναχώρηση του Πούτιν για τη Θεσσαλονίκη, με ειδική πτήση.

Αφιξη στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Αίθουσα VIP).

Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Αναχώρηση του Πούτιν για το Λιμάνι της Τρυπητής, μετά θα μεταβεί με σκάφος  για Καρυές. Εκεί, θα τον υποδεχτεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Προσκυνηματική μετάβαση Πούτιν στο Αγιο Όρος.

Μετά, θα αναχωρήσει από την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος για το λιμάνι της Τρυπητής και κατόπιν για το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εκεί, θα βρίσκεται, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες για την υποδοχή, αλλά και την άφιξή του

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...