366
H είδηση για την απόφαση της Eldorado να παραμείνει στη χώρα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους εργαζομένους των μεταλλείων που διαδήλωσαν το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας | ΙΝΤΙΜΕnews

Eldorado: «Αναστέλλουμε και μένουμε Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 14:32
H είδηση για την απόφαση της Eldorado να παραμείνει στη χώρα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους εργαζομένους των μεταλλείων που διαδήλωσαν το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Eldorado: «Αναστέλλουμε και μένουμε Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 14:32

Την ώρα που οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής διαδήλωναν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, η διοίκηση της  Εldorado Gold, μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, γνωστοποιούσε ότι αναστέλλει την απόφαση της να διακόψει τις επενδύσεις στις Σκουριές, τονίζοντας ότι εισέρχεται σε «εποικοδομητικό διάλογο» με την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο εξέδωσε μια σειρά από καιρό εκκρεμούντων αδειών ρουτίνας για το project της Ολυμπιάδας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποφασίσαμε προσωρινά να αναβάλουμε την απόφαση να θέσουμε τις εγκαταστάσεις στην Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας Τζορτζ Μπερνς.

Όπως διευκρίνισε, «διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τις εγκαταστάσεις μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, αν ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αποδειχθεί μη επιτυχής. Ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στη συνέχεια πορεία προς το Μαξίμου και τα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός. Με σύνθημα «Σκουριές, χρυσός, ευημερία, κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία», οι μεταλλωρύχοι ζήτησαν τη γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της εταιρείας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία είχε διαφανεί νωρίτερα και κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο. «Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα», δήλωσε μετά συνάντηση ο πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας και λίγες ώρες αργότερα ήρθε η ανακοίνωση της Eldorado Gold. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις θέσεις τους για αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές.

Την απόφαση της καναδικής εταιρείας χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διερωτώμενος ωστόσο γιατί χρειάστηκε τόσος χαμένος χρόνος, διεθνής διασυρμός της χώρας και πιέσεις για να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης τα αυτονόητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...