623
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του κατά την πρόσφατη σύνοδο της G20 | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Εκθεση Σόιμπλε για το πάγωμα των επιτοκίων των ελληνικών δανείων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 11:48
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του κατά την πρόσφατη σύνοδο της G20
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Εκθεση Σόιμπλε για το πάγωμα των επιτοκίων των ελληνικών δανείων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 11:48

Στις συνθήκες αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και την επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα έχουν για την πλευρά των δανειστών αναφέρεται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Το έγγραφο υπολογίζει ότι ενδεχόμενο «πάγωμα» των ελληνικών επιτοκίων για την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων έως το 2040 μπορεί να στοιχίσει στους δανειστές 120 δισ. ευρώ. Ενα τέτοιο πάγωμα επιτοκίων θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με «εκτεταμένα νέα δάνεια», σημειώνουν στο έγγραφο στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Handelsblatt αναφέρεται στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και επισημαίνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν άκρως αμυντική στάση.

Κατά την εφημερίδα ο Σόιμπλε θα μεταβεί στα μέσα Απριλίου στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη διεξαγωγή της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, όπου «πίσω από κλειστές πόρτες» η ελληνική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Προσθέτει ότι στις πιέσεις που ασκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «η απάντηση του Σόιμπλε ενδέχεται να είναι απλώς: “Οχι”».

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου σχετικά με το εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, «στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του γερμανού υπουργού, η Handelsblatt επισημαίνει ότι θέλει να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, όταν βέβαια θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση να είναι τόσο εκτεταμένη ώστε «να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης», προστίθεται.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της», αναφέρει. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».

Ωστόσο, όπως τονίζει η εφημερίδα σύμφωνα με την Deutsche Welle, «πριν ξεκινήσουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος».

Παρατίθενται ακόμη στο δημοσίευμα δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αξιολόγηση λέγοντας ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει τον Απρίλιο».

Επιπλέον ο υπουργός ελπίζει να τύχει σύντομα μεγαλύτερης κατανόησης στο Βερολίνο σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία, καθώς δηλώνει ότι «πολλοί Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι, εφόσον ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί καγκελάριος, θα προσαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος».

ESM: Αποκλείει το πάγωμα στα επιτόκια

Σε μια έμμεση απάντηση στο δημοσίευμα της Handelsblatt, εκπρόσωπος του ESM απέκλεισε την Τετάρτη τον καθορισμό πλαφόν στα επιτόκια, ο οποίος θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα κράτη-μέλη. Πάντως, διευκρίνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια «περίοδο χάριτος» στην καταβολή των τόκων.

«Ο ESM εργάζεται αυτή τη στιγμή για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», όπως είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου, και προσθέτει ότι «το προφίλ δανεισμού της Ελλάδας έχει εξομαλυνθεί, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις της».

Πρόκειται για μέτρα που «μειώνουν τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων για την Ελλάδα και αναμένεται να έχουν μια θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους».

Προσθέτει δε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα καθοριστούν τον Αύγουστο του 2018,  «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό ανώτατου ορίου των επιτοκίων που θα συνεπαγόταν συνεισφορές δημοσιονομικού τύπου από κράτη-μέλη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...