518
Η Tζάκι Κένεντι παίζει με την κόρη της Καρολίνα στο Χαγιάνις Πορτ, το 1959 | © Mark Shaw/mptvimages.com

Eκθεση φωτογραφίας: Η ζωή με τους Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 08:00
Η Tζάκι Κένεντι παίζει με την κόρη της Καρολίνα στο Χαγιάνις Πορτ, το 1959
|© Mark Shaw/mptvimages.com

Eκθεση φωτογραφίας: Η ζωή με τους Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 08:00

Η επαγγελματική καριέρα του Μαρκ Σόου άρχισε στη Νέα Υόρκη φωτογραφίζοντας διασημότητες της δεκαετίας του 1950 για το Harper’s Bazaar και άλλα μεγάλα περιοδικά μόδας. Και απογειώθηκε όταν άρχισαν να δημοσιεύονται δικά του πορτρέτα σταρ της εποχής, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Όντρεϊ Χέπμπορν, η Μπριζίτ Μπαρντό και ο Πάμπλο Πικάσο στο εξώφυλλο του περιοδικού Life.

Ο διάσημος φωτογράφος, όμως, που έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών, θα μείνει στην ιστορία της φωτογραφίας (και της Αμερικής) για την ειλικρινή ματιά του στην οικογενειακή ζωή των Κένεντι, την εποχή που  ο γερουσιαστής JFK αναδείχτηκε σε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευτυχισμένες στιγμές για την Τζάκι, τον JFK και τη μικρή Καρολίνα στην αυλή του εξοχικού της οικογένειας στο Χαγιάνις Πορτ (© Mark Shaw / mptvimages.com)

Οι φωτογραφίες του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, που τράβηξε ο Σόου τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στη θερινή κατοικία της οικογένειας στο Χαγιάνις Πορτ της Μασαχουσέτης, παρουσιάζονται τώρα σε μια έκθεση στη γκαλερί Proud Central στην περιοχή Στραντ του Λονδίνου, με την ευκαιρία της 55ης επετείου από τη δολοφονία του JFK.

Πρόκειται για εικόνες, που ρίχνουν νέο φως στις καλές ημέρες της οικογένειας «Κάμελοτ», της πιο αγαπημένης Πρώτης Οικογένειας των ΗΠΑ, πριν από τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν.

© Mark Shaw / mptvimages.com
Η Τζάκι στο γραφείο του γερουσιαστή JFK στην Ουάσινγκτον, το 1959 (© Mark Shaw / mptvimages.com)

Η ίδια η Τζάκι είχε δώσει το προσωνύμιο «Κάμελοτ», καθώς ο Κένεντι αγαπούσε ιδιαίτερα το τραγούδι από το ομώνυμο μιούζικαλ που παιζόταν εκείνη την εποχή στο Μπρόντγουεϊ με θέμα τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης.

Ανάμεσα στα στιγμιότυπα από τη ζωή του χαρισματικού ζευγαριού εκείνη την ιστορική εποχή, είναι το πορτρέτο του JFK που προτιμούσε ο ίδιος, καθώς και πλάνα της Τζάκι ενώ παίζει με τα παιδιά της. Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες, μάλιστα, η Τζάκι βρίσκεται στο ιστιοφόρο της οικογένειας και σκύβει προσπαθώντας να αρπάξει τη φωτογραφική μηχανή του Σόου.

Ο φωτογράφος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, έγινε στενός φίλος του ζευγαριού όταν του ανατέθηκε να κάνει μια σειρά από φωτογραφίες της Ζακλίν Κένεντι σε ανέμελες στιγμές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1959. Και έκτοτε ήταν ο αγαπημένος τους ανεπίσημος φωτογράφος.

© Mark Shaw / mptvimages.com
Ο JFK και η Τζάκι στα ροζ στο Κίτρινο Δωμάτιο, το 1959 (© Mark Shaw / mptvimages.com)

Μετά τη δολοφονία του Κένεντι το 1963, ο Σόου επηρεάστηκε τόσο πολύ από την απώλεια του στενού του φίλου, ώστε έπαψε να φωτογραφίζει. Και μετά τον αιφνίδιο δικό του θάνατο, οι φωτογραφίες του αποθηκεύτηκαν παραμένοντας «αόρατες» για περισσότερα από 40 χρόνια. Μέχρι που το 1996 ο γιος του και η σύζυγός του ίδρυσαν το φωτογραφικό αρχείο «The Mark Shaw Photographic Archive» και οι φωτογραφίες αναδημοσιεύθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «The Kennedys: Photographs by Mark Shaw».

Info

  • Έκθεση «Life with the Kennedys: Photographs by Mark Shaw»
  • Proud Central, 32 John Adam Street, London, WC2N 6BP
  • Διάρκεια: 22 Μαρτίου – 6 Μαΐου 2018

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...