471
Πάνω από χίλια άτομα μετείχαν στη διαδήλωση κατά της πολιτικής Τραμπ στη Μέση Ανατολή | REUTERS/Mohamed Azakir

Eκτεταμένα επεισόδια έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2017, 11:20
Πάνω από χίλια άτομα μετείχαν στη διαδήλωση κατά της πολιτικής Τραμπ στη Μέση Ανατολή
|REUTERS/Mohamed Azakir

Eκτεταμένα επεισόδια έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2017, 11:20

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

DQrKBYxW4AAUGWd

Η κατάσταση στην περιοχή έγινε γρήγορα εκρηκτική με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου να κάνουν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Εκείνοι απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιές στους γύρω δρόμους.

Η βασική οδός που οδηγεί στην αμερικανική πρεσβεία παρέμενε αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ εκτίμησε ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ουάσιγκτον προκειμένου να την αποτρέψουν από το να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να «ληφθούν προληπτικά μέτρα κατά της απόφασης… αρχικά με την εφαρμογή διπλωματικών μέτρων, κατόπιν πολιτικών και στη συνέχεια οικονομικών κυρώσεων», τόνισε ο Μπασίλ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναιρέσουν την απόφαση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προειδοποιώντας για μία ακόμη φορά ότι η κίνηση μπορεί να αυξήσει την βία σε όλη την περιοχή.

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη ήταν μια «επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δεν είχε κανένα νομικό αντίκτυπο και ήταν «άκυρη», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης  στο Κάιρο.

«Η απόφαση δεν έχει καμία νομική ισχύ…κλιμακώνει την ένταση, πυροδοτεί την οργή και απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε περισσότερη βία και χάος», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον, ο Αμπάς ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στα μέσα Δεκεμβρίου στο πλαίσιο επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Το Σάββατο οι Παλαιστίνιοι βγήκαν ξανά στους δρόμους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον πετροπόλεμο των διαδηλωτών οι ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με πλαστικές σφαίρες δακρυγόνα, αλλά και πραγματικά πυρά.

Des milliers de manifestants contre la décision de Trump

Des milliers de personnes ont manifesté dans plusieurs pays musulmans, vendredi 8 décembre, après la grande prière du vendredi.

Geplaatst door Le Monde op Vrijdag 8 december 2017

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, 171 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και 60 στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Παρασκευής και ακόμα δύο στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Στρατηγός του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε το Σάββατο ότι αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, το Ισραήλ θα απαντήσει με «επώδυνο τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...