453
Ενα χαρτί που απεικονίζει τον αμερικανό πρόεδρο, τυλίγεται στις φλόγες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Ισλαμαμπάντ | REUTERS/Caren Firouz

Eκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2017, 16:02
Ενα χαρτί που απεικονίζει τον αμερικανό πρόεδρο, τυλίγεται στις φλόγες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Ισλαμαμπάντ
|REUTERS/Caren Firouz

Eκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2017, 16:02

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

Κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προγραμματίστηκε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το πρωί της Παρασκευής. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

2017-12-07T124759Z_1832844784_RC1AD9F68D00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-ISRAEL
Ηλικιωμένος παλαιστίνιος τα βάζει με αστυνομικό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόφασης Τραμπ

Η Ιορδανία από την πλευρά της, κατήγγειλε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ ενώ η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν την «ανεύθυνη» απόφαση. Το Ιράν, μαύρο πρόβατο για τον Τραμπ, προέβλεψε ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου θα προκαλέσει μια «νέα Ιντιφάντα».

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι «η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ περιπλέκει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και διχάζει τη διεθνή κοινότητα»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει επιδείνωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Η Ρωσία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν «επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

2017-12-07T125959Z_1525410139_RC18F9F365F0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-ISRAEL
Παλαιστίνιοι φωνάζουν συνθήματα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «δεν είναι βοηθητική» και ότι η διεθνής κοινότητα θα ήθελε να δει κάποιες σοβαρές ανακοινώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα επιλυθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ παραβλέπει εντελώς μια απόφαση του 1980 του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς της πόλης. Ο Ερντογάν προειδοποίησε εξάλλου ότι η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον «θα ωθήσει τον κόσμο, και κυρίως την περιοχή, σε έναν κύκλο πυρός».

2017-12-07T120155Z_792176385_RC1459AB1F70_RTRMADP_3_USA-TRUMP-ISRAEL
Βάζοντας «Χ» σε μια τοιχογραφία του Τραμπ στη Βηθλεέμ

«Τραμπ, τι κάνεις; Τι είδους προσέγγιση είναι αυτή; Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εργάζονται για τη συμφιλίωση και όχι για το χάος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος σχολίασε την απόφαση Τραμπ. «Δεν μπορώ να κρύψω τη βαθιά ανησυχία μου», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος δεν μπορεί παρά να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη όπου βρίσκονται οι ιερότεροι χώροι λατρείας των τριών μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών, ανάμεσά τους κι ο Ναός της Αναστάσεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...