1826
Το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου και πίσω το αυτοκίνητο συνοδείας στο σημείο της έκρηξης | INTIMEnews/ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 18:55
Το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου και πίσω το αυτοκίνητο συνοδείας στο σημείο της έκρηξης
|INTIMEnews/ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 18:55

Εκρηξη παγιδευμένου φακέλου στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 80 χρόνια, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, κάποιοι τολμούν να επιτεθούν σε πρώην ή νυν Πρωθυπουργό της χώρας… Το σοκ για τη δημοκρατία είναι μεγάλο.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Μάρνης, ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος είχε αποχωρήσει από την τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου. Κατά πληροφορίες, τον φάκελο άνοιξε ο ίδιος, ο οποίος φέρεται να έχει τραυματιστεί, όπως και ο οδηγός του και ένας ακόμα άνδρας της ασφάλειάς του. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρει θλαστικά τραύματα στον θώρακα και μικροεγκαύματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με ιατρική πηγή από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο κ. Παπαδήμος είναι εκτός κινδύνου και έχει καλή επικοινωνία με τους γιατρούς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα νοσηλευθεί για προληπτικούς λόγους και αν κριθεί απαραίτητο ίσως υποβληθεί σε κάποια μικροεπέμβαση.

Το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει:
Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».  Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη  σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του  δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής  υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του,  έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε όταν ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε έναν φάκελο μέσα στο αυτοκίνητό του. Τα τζάμια του αυτοκινήτου, που είναι αλεξίσφαιρα, ράγισαν ενώ άνοιξαν και οι αερόσακοι του οχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποστολέας του παγιδευμένου τρομοφακέλου στον Λουκά Παπαδήμο, εμφανίζεται η Ακαδημία Αθηνών. Ο φάκελος εστάλη στο γραφείο του στην Ακαδημία Αθηνών όπου σκαναρίστηκε, δεν βρέθηκε τίποτα και μεταφέρθηκε στην ΤτΕ όπου επίσης σκαναρίστηκε και επίσης δεν βρέθηκε τίποτα.

Ο παγιδευμένος φάκελος περιείχε πυρίτιδα από βεγγαλικά, θυμίζοντας έτσι την τακτική των Πυρήνων της Φωτιάς που είχαν αποστείλει παρόμοιους παγιδευμένους φακέλους στο Βερολίνο, στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με αποδέκτη τον Πολ Τόμσεν, με αποστολείς πολιτικά πρόσωπα.

Πίσω από το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου ακολουθούσε συνοδευτικό της Αστυνομίας.

Το σημείο είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ επιτόπου είχαν σπεύσει 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Στην ΕΛΑΣ έχει σημάνει γενικός συναγερμός, προκειμένου να ελεγχθεί η αλληλογραφία σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και ευαίσθητους πιθανούς στόχους, αλλά και στα ΕΛΤΑ και τα κέντρα διανομής τους με πρώτο το κέντρο του Κρυονερίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τη διευθύντρια του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Παναγιώτα Γκουλάκη- Μητσάκη, και ζήτησε ενημέρωση για την υγεία του Λουκά Παπαδήμου.

Συγκλονισμένος από την άνανδρη επίθεση εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, του στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εύχεται παράλληλα στον κ. Παπαδήμο «να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο».

Την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο καταδικάζει απερίφραστα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι  ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με τη διευθύντρια του Ευαγγελισμού επικοινώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από την επίθεση εναντίον του ο κ. Παπαδήμου.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Να ευχηθώ να πάνε όλα καλά με τον κ. Παπαδήμο. Καταδικάζουμε απερίφραστα το συμβάν» ήταν το πρώτο σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.

Πλήγμα για τη δημοκρατία χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την τρομοκρατική ενέργεια κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.

«Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες.

«Η Βουλή σταθερά πιστεύει, με όλες τις εκδοχές και τις εκφάνσεις της, πως η Δημοκρατία δεν πρέπει να φοβάται και δεν πρέπει να λυγίζει. Ελπίζω να πάνε όλα καλά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εξερχόμενος από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Εξέφρασε εκ μέρους των βουλευτών την απερίφραστη καταδίκη του, «για την ακραία, εγκληματική πράξη», όπως τη χαρακτήρισε και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Λουκά Παπαδήμο και στους δύο συνοδούς του.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη και αυτός στον «Ευαγγελισμό» και αποχωρώντας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Καλώ, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση και τις αρχές ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας». 

Toν αποτροπιασμό της εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Η δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι το τέρας της τρομοκρατίας, της βίας, του τυφλού μίσους είναι πάντα ζωντανό και έτοιμο να πλήξει τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος. «Η επαγρύπνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε υπερευαισθησία. Είναι δημοκρατική υποχρέωση της πολιτείας και των πολιτών. Είναι υποχρέωση μιας κοινωνίας που δεν φοβάται, αλλά και δεν αδιαφορεί απέναντι σε ότι συνιστά – άμεσα ή έμμεσα – ενθάρρυνση ή ανοχή της βίας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, απηύθυνε τις θερμότερες ευχές του στον κ. Παπαδήμο και τους συνοδούς του για καλή και γρήγορη ανάρρωση.

«Είναι μια εγκληματική ενέργεια από κοινούς εγκληματίες. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία» είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξερχόμενος από τον «Ευαγγελισμό», όπου διεκομίσθησαν ο κ. Παπαδήμος και οι δύο συνοδοί του, μετά από την επίθεση που δέχθηκαν. «Μια τέτοια πράξη είναι πλήγμα στην αξιοπρέπεια κάθε πολίτη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως ο κ. Παπαδήμος εκλήθη «να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή της». Ο πρώην Πρωθυπουργός ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στο κ. Παπαδήμο και όσους τραυματίστηκαν.

«Η δολοφονική απόπειρα κατά του Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι στη χώρα γίνονται στόχος αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετέβη στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού. «Στη χώρα δεν υπάρχουν πια, ή περιορίζονται ή κινδυνεύουν τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι πολίτες σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός. «O κ. Παπαδήμος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια αποτελεσματικά για τη χώρα. ‘Eχει βοηθήσει πολύ, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις» σημείωσε και τόνισε ότι «η δολοφονική απόπειρα εναντίον του δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση: Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που φροντίζουν για τη χώρα, γίνονται στόχος».

219446
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του έξωα πό τον «Ευαγγελισμό» όπου διεκομίσθη ο Λουκάς Παπαδήμος

Τη συμπαράστασή του με ανάρτηση στο Twitter εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που σημείωσε: «Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έσπευσε στον «Ευαγγελισμό», δήλωσε: «Είναι μία άνανδρη επίθεση, αλλά δεν θα κάμψει το ηθικό μας».

«Δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι και να καταδικάζουμε αυτές τις πράξεις ωμής βίας που αποσκοπούν στην αποστεθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος», δήλωσε εξερχόμενος του Ευαγγελισμού ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετέβη και εκείνος στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου. Επειτα από λίγο, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Η υγεία των τραυματισθέντων είναι σταθερή. Ευχόμαστε, με όλη μας την καρδιά, ταχεία ανάρρωση. Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος».

Επίσης, στο νοσοκομείο μετέβησαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έστειλε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ολες μου τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στο Λ. Παπαδήμο και τους 2 συνοδούς του. Η λογική του μίσους και της τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Ενωμένοι θα δώσουμε αυτό τον αγώνα», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, λίγο μετά την επίθεση σε βάρος του κ. Παπαδήμου.

«Αποτροπιασμός και καταδίκη για την άνανδρη, δολοφονική επίθεση κατά του Προέδρου της Ακαδημίας Λ. Παπαδήμου. Θερμές ευχές να πάνε όλα καλά», σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, επισημαίνοντας ότι «κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα».

«Τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες-συνοδούς του».

Ευχές για πλήρη ανάρρωση έστειλε στον Λουκά Παπαδήμο μέσω Twitter, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εκ μέρους της Κομισιόν και του πρόεδρου Γιούνκερ θερμές ευχές για πλήρη ανάρρωση στον Λ. Παπαδήμο. Eναν Eλληνα που τίμησε Ελλάδα και Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Σχοινάς στην ανάρτησή του.

Τη λύπη του και τη συμπάθεια της διοίκησης και του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Λουκά Παπαδήμο, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Eχουμε στεναχωρηθεί από την επίθεση εναντίον του πρώην συναδέλφου μας, Λουκά Παπαδήμου, ενός γενναίου δημόσιου λειτουργού της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και του προσωπικού της ΕΚΤ, οι σκέψεις μας είναι με τον Λουκά, την οικογένεια και τους συνεργάτες του. Οι πρώην και νυν συνάδελφοι από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιθυμούν να εκφράσουν την βαθύτατη συμπάθεια μας για τον Λουκά», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι.

Alert από τα διεθνή ΜΜΕ για τη βομβιστική επίθεση

Με έκτακτο δελτίο τους μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ τη βομβιστική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο.

Η εγκληματική ενέργεια αναμεταδόθηκε αμέσως από το σύνολο των τουρκικών Μέσων, τα οποία έκαναν λόγο για τραυματισμό του πρώην έλληνα πρωθυπουργού.

Το κανάλι Huberturk διέκοψε τη ροή του προγράμματός του, μεταδίδοντας σε ζωντανή ανταπόκριση την είδηση.

Πολύ γρήγορα η είδηση κυκλοφόρησε και στην Ισπανία, με το κανάλι της Γαλικίας TVG να αναφέρει ότι «τραυματίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας σε έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας».

Η βομβιστική επίθεση στον Παπαδήμο μεταδόθηκε και από τα ρωσικά Μέσα, με το δίκτυο Sputnik να βγάζει Alert και να αναμεταδίδει κάθε λεπτομέρεια του ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρουν τα ελληνικά Μέσα.

Η είδηση έγινε θέμα και στο πρακτορείο Reuters, το οποίο ανέφερε ότι «έκρηξη αυτοκινήτου τραυμάτισε τον πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η επίθεση θυμίζει έντονα τους Πυρήνες της Φωτιάς: Τον περασμένο Μάρτιο η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αποστείλει σειρά παγιδευμένων φακέλων σε οικονομικούς στόχους στην Ευρώπη με κορυφαίο το φάκελο προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φερόμενοι αποστολείς των φακέλων μάλιστα ήταν Ελληνες πολιτικοί. Τότε, οι Πυρήνες είχαν στείλει μια πρώτη προκήρυξη με την οποία είχαν προαναγγείλει ότι θα ακολουθούσε άλλη, εκτενής, πράγμα που έως τώρα δεν έχει γίνει. «Ορφανή» από πλευράς ανάληψης της ευθύνης παραμένει και η βόμβα στην οδό Σανταρόζα, σε υποκατάστημα της Eurobank. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε προκήρυξη κρατούσε την Αντιτρομοκρατική σε συναγερμό, για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...