482
Σε μια σπάνια εμφάνιση στην τηλεόραση, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν άφησε το γάντι να πέσει | KCNA via REUTERS

Εκδίκηση με πυρηνικά κατά του «γερο-ξεκούτη Τραμπ» υπόσχεται ο Κιμ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2017, 07:48
Σε μια σπάνια εμφάνιση στην τηλεόραση, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν άφησε το γάντι να πέσει
|KCNA via REUTERS

Εκδίκηση με πυρηνικά κατά του «γερο-ξεκούτη Τραμπ» υπόσχεται ο Κιμ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2017, 07:48

Απειλές, ανυποχώρητη θέση απέναντι στις επαπειλούμενες κυρώσεις, δηλητηριώδη σχόλια αλλά και… παροιμίες περιέχει η πολύ σκληρή ανακοίνωση του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε, με τη σειρά του, απειλήσει τη Βόρεια Κορέα.

Είναι μάλλον ασυνήθιστη η επιλογή του Κιμ να απαντήσει προσωπικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ και μάλιστα με σκληρές εκφράσεις. Χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ψυχικά διαταραγμένο», ενώ διαμηνύει ότι θα τον κάνει «να πληρώσει ακριβά» τις απειλές τις οποίες εξαπέλυσε εναντίον της χώρας του κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως και τις κυρώσεις που ανακοίνωσε μόλις την Πέμπτη.

Η Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε ο Κιμ, θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο Τραμπ.

Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα «με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», ανέφερε ακόμη ο Κιμ Γιονγκ-Ουν. Πρόσθεσε ότι θα κάνει τον Τραμπ «να πληρώσει ακριβά για την ομιλία του».

Ο Κιμ ανέφερε πως ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με «συνέπειες που δεν θα περιμένει», χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση. «Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», συνέχισε.

Στο αγγλικό κείμενο της ανακοίνωσης του Κιμ υπάρχει -άγνωστο γιατί την επέλεξαν- η σπάνια λέξη «dotard», που σημαίνει το «ηλικιωμένο, αδύναμο άτομο που έχει χάσει τα μυαλά του». Οι αναζητήσεις για τη λέξη στο ηλεκτρονικό λεξικό Merriam-Webster  πήραν φωτιά, γράφουν οι υπεύθυνοι στο Twitter.

Μία ημέρα μετά την ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο παρομοίασε τον αμερικανό πρόεδρο με «σκυλί που γαβγίζει» κρίνοντας ότι δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη χώρα του. Ο Κιμ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό στο σημερινό του μήνυμα, γράφοντας ότι «ένα σκυλί που φοβάται γαβγίζει δυνατότερα».

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Είπε ακόμη ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας», και ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός».

Την περασμένη Τρίτη, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι, εάν οι ΗΠΑ απειληθούν, θα «καταστρέψουν τελείως» τη Βόρεια Κορέα, ενώ χαρακτήρισε τον Κιμ «Rocket Man» ο οποίος βρίσκεται σε μια «αποστολή αυτοκτονίας».

Ηταν μέχρι σήμερα η πιο σαφής αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν ουσιώδης η διαφορά από όσα έλεγε ο Τραμπ πριν ένα χρόνο και κάποιους μήνες, όταν άφηνε περίπου ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί και να μιλήσει με τν Κιμ Γιονγκ-Ουν.  Τότε ο Τραμπ δεν ήταν πρόεδρος, αλλά και Βόρεια Κορέα δεν είχε προχωρήσει σε πυραυλικές δοκιμές που βάζουν όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ μέσα στην εμβέλεια του, αλλά και σε μία πυρηνική δοκιμή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...