466
| REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo

Γιατί το Τwitter προχωρά σε μαζικές απολύσεις

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2016, 12:11

Γιατί το Τwitter προχωρά σε μαζικές απολύσεις

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2016, 12:11

Οποιος πίστευε ότι μια δουλειά σε έναν κολοσσό των social media έχει προοπτικές και είναι εξασφαλισμένη, μάλλον θα πρέπει να κάνει… unfollow. Το πρακτορείο Bloomberg έκανε γνωστό την Τρίτη ότι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Twitter Inc., η οποία ιδρύθηκε το 2006 με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και μας σύστησε έναν κόσμο 140 χαρακτήρων, χωρισμένο σε followers και μη, τον κόσμο του Twitter δηλαδή, αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινώσει περικοπές 8% στο εργατικό δυναμικό της.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 300 εργαζόμενους, και είναι το ίδιο ακριβώς με το αντίστοιχο ποσοστό περικοπών που έλαβαν χώρα πέρσι στην εταιρεία όταν ανέλαβε επικεφαλής ένας από τους ιδρυτές της, ο Τζακ Ντόρσι – οι άλλοι συνιδρυτές είναι οι Εβαν Γουίλιαμς, Μπιζ Στόουν και Νόα Γκλας. Μπορεί να φαίνεται μικρός ο αριθμός μπροστά στα μεγέθη μιας εταιρείας με χρηματιστηριακή αξία 12 δισ. δολαρίων και ενός μέσου με 310 εκατ. χρήστες, ωστόσο αυτή η εξέλιξη μαρτυρά τα οικονομικά –και δημιουργικά σύμφωνα με τους αναλυτές– αδιέξοδα του Twitter.

Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, το ποσοστό των απολύσεων που πρόκειται να γίνουν άμεσα μπορεί και να αλλάξει, καθώς όπως το διατυπώνουν «τα εσωτερικά σχέδια της εταιρείας είναι ρευστά». Ο επίσημος εκπρόσωπος της Twitter Inc. αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Το πρόβλημα πάντως είναι πως το Twitter, παρότι εξαιρετικά δημοφιλές και πολύ δυναμικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χάνει χρήματα. Οι τιμές των μετοχών πέφτουν, τα έσοδα μειώνονται και ως εκ τούτου προκειμένου να μη χάσει την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά οφείλει να περικόψει τα έξοδα.

Παράλληλα, πρόσφατα, οι ιθύνοντες της εταιρείας προσέλαβαν τραπεζίτες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησής της, γεγονός που επίσης μαρτυρά ένα πρόβλημα γενικότερης φιλοσοφίας: τι θέλουν να κάνουν με την εταιρεία που πριν από τρία χρόνια εισήχθη στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ με χρηματιστηριακή αξία στα 31 δισ. δολάρια αλλά τώρα η αξία της είναι «μόλις» $12 δισ.

Πράγματι για την εξαγορά του Twitter εξέφρασαν ενδιαφέρον τρεις εταιρείες-κολoσσοί: οι Salesforce.com Inc. (διαχείρηση cloud), The Walt Disney Co. (ψυχαγωγία και πληροφορική) και Alphabet Inc. (όμιλος στο οποίο ανήκει η Google). Ωστόσο και οι τρεις προσφάτως αποσύρθηκαν από τη διαδικασία πλειοδότησης. Ο λόγος;

Τους τελευταίους 12 μήνες η μετοχή του Twitter σημείωσε πτώση 40% και αυτό το γεγονός δυσκόλεψε πολύ την εταιρεία να καταβάλει τους γνωστούς ιλιγγιώδεις μισθούς στους τεχνικούς μηχανικούς της σε μορφή μετοχών. Επιπλέον, το γεγονός αυτό απαγορεύει την πρόσληψη και τις μεταγραφές νέων, μεγάλων ταλέντων της πληροφορικής, που θα μπορούσαν να καινοτομήσουν και να καταστήσουν το Twitter πιο ανταγωνιστικό – με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανέβει η τιμή της μετοχής.

Το Twitter με άλλα λόγια έχει να ανταγωνιστεί την Google και την Facebook Inc. Δύο γίγαντες με πολύ δυνατή μετοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg από υψηλά στελέχη μέσα στην εταιρεία, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πιεστικό αδιέξοδο είναι η μείωση του προσωπικού. Η ίδια, παλιά, ιστορία.

750x-1

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...