986
Το Summer Nostos Festival δεν έχει μόνο Τέχνη: στο ΚΠΙΣΝ θα στηθούν και οθόνες, ώστε να παρακολουθούν οι επισκέπτες τα ματς του Μουντιάλ | CreativeProtagon

Summer Nostos στο ΚΠΙΣΝ: 101 εκδηλώσεις με 496 καλλιτέχνες

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 25 Απριλίου 2018, 19:01
Το Summer Nostos Festival δεν έχει μόνο Τέχνη: στο ΚΠΙΣΝ θα στηθούν και οθόνες, ώστε να παρακολουθούν οι επισκέπτες τα ματς του Μουντιάλ
|CreativeProtagon

Summer Nostos στο ΚΠΙΣΝ: 101 εκδηλώσεις με 496 καλλιτέχνες

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 25 Απριλίου 2018, 19:01

Στο ξέφωτο, στο κανάλι, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στην Εναλλακτική σκηνή, για επτά μέρες θα συναντηθούν ιστορίες και πρόσωπα των τεχνών απρόσμενα.

Ας πούμε: η σπουδαία μεσόφωνος Joyce DiDonato, που αυτή τη στιγμή κάνει σαρωτικές εμφανίσεις με διθυραμβικές κριτικές στην Metropolitan Opera στη Νέα Υόρκη και τη χαρακτηρίζουν «ιδανική ντίβα του 21ου αιώνα», θα παρουσιάσει στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Λυρικής το βραβευμένο «Ιn War and Peace».

Αλλά και η Αννα Βίσση θα κλείσει τις εκδηλώσεις με μεγάλη συναυλία στο Ξέφωτο, με επιλογές από το σύνολο της καριέρας της.

Dj από την Αφρική θα κάνουν δυναμικά μεταμεσονύχτια πάρτι στο κανάλι, αλλά και οι Onirama θα εκπροσωπήσουν την ελληνικό mainstream pop στο Ξέφωτο.

Το περίφημο American Balleet Theatre Studio Company έρχεται στην Ελλάδα για μία μοναδική παράσταση, που θα κάνει τους λάτρεις του χορού να «κλάψουν», μέχρι μία χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού με θέμα την ιστορική μονομαχία στο σκάκι του Γκάρι Κασπάροφ με τον Ανατόλι Καρπόφ το 1993 στο διεθνές τουρνουά του Λινάρες!

Μουντιάλ και Νυχτερινός Μαραθώνιος

Συνολικά 101 εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν από τις 17 ως τις 24 Ιουνίου σε πέντε σκηνές και διάφορα σημεία στο Πάρκο και τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival που οργανώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μίλυς Πασχάλη.

Ουσιαστικά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού αρκετές από αυτές θα επαναληφθούν για περισσότερες από μια φορές. 496 καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν.

Δύο σόου πυροτεχνημάτων θα δοθούν το τελευταίο διήμερο, ενώ πέντε μεγάλες οθόνες θα στηθούν ήδη από την πρώτη μέρα του Μουντιάλ για να βλέπουν οι επισκέπτες τους αγώνες. Φυσικά θα γίνει και ο καθιερωμένος πλέον νυχτερινός Μαραθώνιος SNF RUN από το Καλλιμάρμαρο έως το ΚΠΙΣΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση το προγράμματος το μεσημέρι της Τετάρτης, άνοιξε με την απόδοση τιμής από το Ιδρυμα στον Αγγελο Δεληβορριά που χθες έφυγε από τη ζωή. Με το μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιώργο Αγουρίδη να παίρνει τον λόγο πρώτος για να εκφράσει την οδύνη του Ιδρύματος για αυτή την απώλεια και να επισημάνει ότι πέρα από δωρητής του Μουσείου Μπενάκη, το Ιδρυμα είχε προσωπική σχέση με τον σπουδαίο αρχαιολόγο που συχνά τους συμβούλευε για πλήθος δωρεών. Και μετά ακολούθησε η ανακοίνωση του προγράμματος του φεστιβάλ.

Μπάουι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ειδικότερα στον τομέα της μουσικής θα δούμε εμβληματικά ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης μουσικής σκηνής. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συναυλίες

Seu Jorge_Life Aquatic
Ο τραγουδιστής samba, rock, soul και funk, Seu Jorge

Ο βραζιλιάνος τραγουδοποιός και τραγουδιστής της samba, rock, soul και funk μουσικής σκηνής, Seu Jorge, μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παρουσιάζουν το The Life Aquatic – ένα αφιέρωμα στον David Bowie.

Ο θρυλικός John Cale, ο Ουαλός ροκ σταρ που έχει στιγματίσει όχι μόνο την παγκόσμια μουσική βιομηχανία αλλά και τη σύγχρονη κουλτούρα εν γένει, ανεβαίνει με την μπάντα του στη σκηνή στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Οι Στέρεο Νόβα έρχονται για μια ιστορική κοινή εμφάνιση στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή δουλειά, οι Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα, θα παρουσιάσουν στο Summer Nostos Festival παλιότερο αλλά και νέο υλικό.

Ο ελληνικής καταγωγής, indie-folk τροβαδούρος Alexi Murdoch, έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η μουσική του είναι γνωστή και μέσα από τον κινηματογράφο (Garden State, Gone Baby Gone, Away We Go), την τηλεόραση (Prison Break, Ugly Betty, Grey’s Anatomy, House) και τη διαφήμιση. Φέτος, κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι έπειτα από αρκετά χρόνια, το «Another Day».

StereoNova5
Oι Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα θα παρουσιάσουν στο Summer Nostos Festival παλιότερο αλλά και νέο μουσικό υλικό

Στον χορό θα δούμε την αναβίωση της ιστορικής πλέον χορογραφίας για την «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Ρήγου με το χοροθέατρο Οκτάνα, ο Δάφνις Κόκκινος για χρόνια χορευτής στο χοροθέατρο της Πίνα Μπάους χορογραφεί τους φοιτητές της Σχολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. ενώ το περίφημο Theatre of War έρχεται με μια παράσταση εμπνευσμένη από το κήρυγμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Ρήγου με το χοροθέατρο Οκτάνα
Η «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Ρήγου με το χοροθέατρο Οκτάνα
Πορτραίτα και ανατροπές

Στα εικαστικά το πρόγραμμα θα φέρει και πάλι την υπογραφή του Robert Storr και την επιμέλεια των Barbara London, Καλλιόπης Μηνιουδάκη, Francesca Pietropaolo.  Εμπνεόμενο από το θέμα του φετινού 7ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση που πραγματεύεται την Ανατροπή (Disruption), το εικαστικό μέρος του SNFestival ανατρέπει τη ροή του προγράμματος με επιλεγμένα βίντεο και φιλμ από διακεκριμένους διεθνείς καλλιτέχνες τα οποία αντιμετωπίζουν την ίδια την έννοια της ανατροπής με ποικίλους τρόπους, καθώς πραγματεύονται διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και πανανθρώπινα υπαρξιακά θέματα.

Circus Outdoors - Grant Goldie Promo Selection -16
Καλλιτέχνες δρόμου θα αιφνιδιάζουν και θα διασκεδάζουν με τα εντυπωσιακά κατορθώματά τους

Ξεχωριστής σημασίας είναι και η εγκατάσταση με φωτογραφίες της Joey O’Loughlin παρουσιάζει το installation, με τίτλο «Οικογενειακά Πορτραίτα». Πρόκειται για μια συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών από μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας μετά από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι.

Οι φωτογραφίες αυτές – σε αντίθεση με τις εικόνες που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε ορισμένα media– αποτυπώνουν τις ανθρώπινες, καθημερινές και τρυφερές στιγμές των οικογενειών, εστιάζοντας σε όλα αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας κρατούν μακριά.  Ταυτόχρονα όσες οικογένειες που επισκέπτονται το Πάρκο το επιθυμούν, θα φωτογραφηθούν από την Τζόι και οι φωτογραφίες τους θα μπουν στην μεγάλη ενιαία εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο του SNFestival από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 7ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση. το οποίο θα διερευνήσει μια από τις πιο πολυσυζητημένες έννοιες της εποχής μας, αυτή της Ανατροπής (Disruption). Το Συνέδριο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της διαδεδομένης ανισότητας στη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και θα παρουσιάσει ανθρώπους οι οποίοι, μέσω του πρωτοποριακού τους έργου, προσπαθούν να επιφέρουν θετικές αλλαγές τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.   To ΙΣΝ έχει υποστηρίξει με δωρεά ύψους $150 εκατομμυρίων τη δημιουργία του SNF Agora Institute.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...