500
Αεροφωτογραφία από τον μεγαλύτερο καταυλισμό της Ιορδανίας στην πόλη Αλ Ζαατάρι | Getty Images

Είναι οι καταυλισμοί, Ευρωπαίε!

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2016, 13:46
Αεροφωτογραφία από τον μεγαλύτερο καταυλισμό της Ιορδανίας στην πόλη Αλ Ζαατάρι
|Getty Images

Είναι οι καταυλισμοί, Ευρωπαίε!

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2016, 13:46

Η μια παράγκα δίπλα στην άλλη. Στην αρχή ήταν λίγες. Πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Στη μέση της ερήμου στη Ιορδανία, ο προσφυγικός καταυλισμός έχει απλωθεί σε σημείο ολικής κατάληψης. Υπό συνθήκες η παρούσα κατάσταση στην περιοχή δίνει μια τάξη μεγέθους για το τι μπορεί να συμβεί με τα περιβόητα hotspots που η Ελλάδα πιέζεται να δημιουργήσει για να υποδεχθεί το κύμα των προσφύγων από τη Συρία και τις γύρω περιοχές. Και σίγουρα μας προσφέρει μια ζοφερή εικόνα για το τι είναι να έχεις έναν καταυλισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα σου, όπως άλλωστε πρότεινε πριν από μια εβδομάδα να γίνει στην Ελλάδα ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών…

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας απέστειλε προειδοποίηση προς άπαντες πως η χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού λόγω του αριθμού των σύρων προσφύγων που δέχεται καθημερινά και ζητάει την άμεση βοήθεια της Δύσης για να μην φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η Ιορδανία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 σύρους πρόσφυγες, από τα 4,6 εκατομμύρια που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, από τη στιγμή που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, πριν από πέντε χρόνια.

30D8CFAC00000578-3429835-image-a-10_1454518096345
Χάρτης της Ιορδανίας, στα βόρεια βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός στο Αλ Ζαατάρι

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιορδανίας σημειώνει πως υπάρχει ακόμη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που ζουν εντός των συνόρων της δίχως να έχουν καταγραφεί. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται δραματική αύξηση του πληθυσμού της χώρας (αυτή τη στιγμή έχει 9,5 εκατομμύρια κατοίκους), κάτι που αναμφίβολα θα δημιουργεί παράπλευρα προβλήματα.

Μιλώντας στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα σε μια κρίσιμη συνεδρίαση για το Προσφυγικό, ο βασιλιάς Αμπντάλα περιέγραψε με μελανά χρώματα τις δραματικές αλλαγές που έχει υποστεί η χώρα του από την είσοδο τόσων πολλών προσφύγων. Ανέφερε πως έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στο εκπαιδευτικό και υγειονομικό σύστημα και ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης να δράσουν άμεσα.

18857C92000005DC-3429835-image-a-11_1454524940266
Δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες στους καταυλισμούς της Ιορδανίας (Getty Images)

Στο Αλ Ζαατάρι, πολύ κοντά στην πόλη Μαφράκ, βρίσκεται ένα από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς της Ιορδανίας. Φιλοξενεί περίπου 80.000 πρόσφυγες με τις αεροφωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας να είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικές. Στη μέση της ερήμου έχει σχηματιστεί μια ολόκληρη πόλη που αποτελείται από παράγκες και πρόχειρες κατασκευές. Η Ιορδανία, από οικονομικής πλευράς, έχει φτάσει στα όριά της από τη στιγμή που το ¼ του προϋπολογισμού της είναι δεσμευμένο στην περίθαλψη και στέγαση των προσφύγων από τη Συρία.

Μιλώντας στο βρετανικό κανάλι BBC, ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε: «Η ψυχή των ανθρώπων της Ιορδανίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ κακή κατάσταση. Εχει πληγωθεί το σύστημα υγείας, όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα από αυτή την κατάσταση. Αργά ή γρήγορα, νομίζω, πως αυτή η κατάσταση θα φτάσει σε σημείο έκρηξης. Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να δουν έμπρακτα οι Ιορδανοί ότι θα υπάρξει βοήθεια από τη Δύση. Ζητάμε άμεσα ένα χέρι βοηθείας από την παγκόσμια κοινότητα».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...