736
Nα υπερασπιστεί ή να μην υπερασπιστεί το έργο του στο ποδόσφαιρο ο Βασιλειάδης; | CreativeProtagon/IntimenNews

Είναι… δύο πρόσωπα ο Γιώργος Βασιλειάδης;

Sportscaster Sportscaster 21 Μαρτίου 2018, 14:15
Nα υπερασπιστεί ή να μην υπερασπιστεί το έργο του στο ποδόσφαιρο ο Βασιλειάδης;
|CreativeProtagon/IntimenNews

Είναι… δύο πρόσωπα ο Γιώργος Βασιλειάδης;

Sportscaster Sportscaster 21 Μαρτίου 2018, 14:15

Στη «Δίκη» του ΣΚΑΪ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Γιώργος Βασιλειάδης αφηγήθηκε το success story της κυβέρνησης στον αθλητισμό την τελευταία τριετία. Το έργο το δικό του και του Σταύρου Κοντονή, το οποίο -όπως τόνισε- δεν επιτρέπει σε κανέναν να μηδενίζει. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν τόλμησε να το απαξιώσει περισσότερο από τον ίδιον, με την απόφασή του να διακόψει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Και, μάλιστα, με το ενδεχόμενο της οριστικής ματαίωσης -και του ποδοσφαιρικού Grexit- να είναι όχι, απλώς, ανοιχτό, αλλά και ευπρόσδεκτο (από το κόμμα του) ως έσχατη λύση.

Τι σόι επιτυχημένη θεραπεία ήταν αυτή, που στο τέλος ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε στην ευθανασία, ο Θεός και η ψυχή του. Τον ακούς και, ώρες-ώρες, πιστεύεις ότι μιλούν δύο διαφορετικοί άνθρωποι.

Ο «Βασιλειάδης 1» περηφανεύεται για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Εισαγάγαμε τους τακτικούς δικαστές ως εχέγγυο αμεροληψίας στην αθλητική δικαιοσύνη… Κάναμε την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου της αθλητικής ομοσπονδίας (ΕΠΟ) με αυτό της UEFA…. Υπάρχουν όργανα και κανόνες…. Περάσαν όλοι από τη δαμόκλειο σπάθη της αθλητικής δικαιοσύνης και πλήρωσαν ακριβά… Εάν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα, θα πρέπει να αφήσουμε τα όργανα να κάνουν τη δουλειά τους… Διαχωρίσαμε την ΚΕΔ από την ΕΠΟ, βάζοντας ξένους αρχιδιαιτητές. Εφέτος έχουμε παραλάβει μόνον έναν φάκελο για την Α’ Κατηγορία από την Sportradar (σχετικώς με τα «ύποπτα» ματς), ενώ στη Β’ Κατηγορία είχαμε σημαντική μείωση – λιγότερους από 20 φακέλους… Τα περιστατικά βίας ελαχιστοποιήθηκαν». Τα λέει σε κάθε ευκαιρία, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στη Βουλή.

Ο «Βασιλειάδης 2» ντρέπεται για την κατάντια του. Προτιμά, αν δεν το στρώσει, να το σκοτώσει. Το… απίθανο είναι, το πώς σκοπεύει να το στρώσει: με πιο αυστηρές ποινές για όλους, όπως δήλωσε προσφάτως στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ. Μα, ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι το μέγα πρόβλημα δεν είναι η χαλαρότητα των κανονισμών, αλλά η επιείκια εκείνων που τους εφαρμόζουν; Φαίνεται πως όχι, αφού έφτασε στο σημείο να δηλώνει την ικανοποίησή του για δικαστική απόφαση – «χάδι» που εκδόθηκε χαράματα και προκάλεσε τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε, χθες, ότι το Πρωτάθλημα θα επαναρχίσει εφόσον οι φορείς του ποδοσφαίρου συμφωνήσουν στα μίνιμουμ ζητήματα. Ποια είναι αυτά;

– Ο υποβιβασμός της ομάδας που θα εμπλέκεται σε επεισόδια για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σεζόν.

– Η αποχώρηση της Αστυνομίας από τα γήπεδα, στα οποία θα αναλάβουν την τήρηση της τάξης οι ίδιες οι ΠΑΕ μέσω εταιρειών σεκιούριτι.

– Η μεταφορά της αρμοδιότητας για την επιβολή κυρώσεων για εμπρηστικές δηλώσεις, από την Επιτροπή Δεοντολογίας στις Πειθαρχικές Επιτροπές.

– Η βελτίωση του Πειθαρχικού Κώδικα, ώστε να μην υπάρχουν «παραθυράκια», η καθιέρωση μόνο δύο βαθμών δικαιοδοσίας -με κατάργηση του τρίτου (Διαιτητικό Δικαστήριο)- και η απαγόρευση δεύτερης αναβολής στην εκδίκαση μιας υπόθεσης για λόγους ανωτέρας βίας.

Και ποιοι είναι οι φορείς που πρέπει να συμφωνήσουν; Από τη στιγμή που η ΕΠΟ, η FIFA και η UEFA δεν θα έχουν καμία αντίρρηση -γιατί να έχουν, άλλωστε;- ο εξής ένας: η Σούπερ Λιγκ. Δηλαδή, για να μην κοροϊδευόμαστε, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ. Μα, από πότε απαιτείται η συγκατάθεση των ΠΑΕ για τους νόμους του κράτους και τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας; Από ποτέ. Μια ωραία δικαιολογία για τη διακοπή του Πρωταθλήματος είναι. Οπως και όλα τα άλλα μέτρα (π.χ. η αναβάθμιση του Τμήματος Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ σε Τμήμα Αθλητικού Εγκλήματος), που θα μπορούσαν να ληφθούν χωρίς να μπει λουκέτο στα γήπεδα.

Εάν ο παράγοντας που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ζωσμένος με πιστόλι δεν ήταν ο Ιβάν Σαββίδης, ο προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης, αλλά κάποιος άλλος, κανένα Πρωτάθλημα δεν θα είχε διακοπεί. Γιατί υπάρχουν όργανα και κανόνες, όπως είπε (και) χθες ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης. Για κακή του τύχη, όμως, ήταν ο Ιβάν. Κι επειδή δεν μπορεί να τον «αδειάσει», δείχνοντάς τον ως τον μόνο υπεύθυνο, ο υφυπουργός… έπαθε διχασμό. Διαφημίζει μια «εξυγίανση» και, ταυτοχρόνως, παραδέχεται ότι αυτή απέτυχε.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι σύντομα θα τελειώσει, και η μπάλα θα κυλήσει πάλι στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ. Μέχρι τότε, βεβαίως, τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να αλλάξει – αυτό το καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής. Ο κ. Βασιλειάδης θα «σφυρίξει» την επανέναρξη χωρίς, καν, οι Big-4 να έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι. Δεν προκύπτει από πουθενά, ότι οδηγούμαστε σε εκτόνωση της κατάστασης. Ακόμη κι όσα λένε οι πολιτικοί για το ποδόσφαιρο τούτες τις μέρες είναι -εκτός από καιροσκοπικές ανοησίες- και άκρως διχαστικά.

Τι μπορεί να κάνει, πλέον, ο υφυπουργός; Να εύχεται, να αποκλειστεί η ΑΕΚ στο Κύπελλο από τη Λάρισα. Διότι, ακόμη κι αν οι τελευταίες αγωνιστικές του Πρωταθλήματος κυλήσουν ομαλά, ένας τελικός ΠΑΟΚ – ΑΕΚ θα μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα που θα ανατινάξει ό,τι απέμεινε όρθιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...