441
Οι Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς υπογράφουν τη συμφωνία των Πρεσπών, υπό το βλέμμα των Τσίπρα και Ζάεφ | REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Είμαστε Σλάβοι» δηλώνει τώρα ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 17:31
Οι Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς υπογράφουν τη συμφωνία των Πρεσπών, υπό το βλέμμα των Τσίπρα και Ζάεφ
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Είμαστε Σλάβοι» δηλώνει τώρα ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 17:31

Πέρασαν 26 χρόνια από την «απαγορευμένη» δήλωση Γκλιγκόροφ, για να ακουστεί ξανά το «είμαστε Σλάβοι» από επίσημα κυβερνητικά χείλη στα Σκόπια.

«Είμαστε Σλάβοι», δήλωσε ευθαρσώς την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ενημερωτική εκπομπή Top Tema του τηλεοπτικού σταθμού TELMA, θυμίζοντας την αντίστοιχη δήλωση που είχε κάνει ο πρώτος πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ το 1992 για την εθνική καταγωγή των κατοίκων της γείτονος (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).

Σε ερώτηση «πότε ξεκινά η “μακεδονική” ιστορία», ο Ντιμιτρόφ είπε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός. «Ομως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει» πρόσθεσε.

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πάρει θέση στο δημοψήφισμα και θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του. «Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα σεβαστούν τη βούληση του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν» επισήμανε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

«Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών. Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση γιατί η πΓΔΜ αποδέχθηκε το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φθάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα» σημείωσε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ στην ίδια συνέντευξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...