417
| Alexandros Michailidis / SOOC

Γιατί οι Αθηναίοι δηλώνουν οι πιο δυστυχισμένοι με την πόλη τους

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2016, 21:33

Γιατί οι Αθηναίοι δηλώνουν οι πιο δυστυχισμένοι με την πόλη τους

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2016, 21:33

Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Αμστερνταμ, Λισαβόνα. Και Βιέννη, Ζυρίχη, Βίλνιους. Αυτές είναι πάνω-κάτω οι πόλεις που οι κάτοικοί τους δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής τους και χτυπούν… κόκκινο στα επίπεδα ευτυχίας.

Αντιθέτως, οι Αθηναίοι, οι Ρωμαίοι και οι Κωνσταντινοπολίτες φαίνεται πως μισούν την καθημερινότητά τους μέσα στους αστικούς ιστούς που τους περιβάλλουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη της για την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, για το 2015.

Και η Αθήνα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με μόνο την Κωνσταντινούπολη να την ξεπερνά. Ειδικότερα, μόλις των 65% των κατοίκων της τουρκικής πόλης δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ενώ το ποσοστό των Αθηναίων είναι στο 67%. Στην ίδια μοίρα και αυτοί του Παλέρμο, της Ιταλίας, ενώ λίγο πιο πάνω είναι το ποσοστό της Μασσαλίας και της Ρώμης (80%).

Δείτε την οπτικοποίηση της μελέτης, όπως την αποτύπωσε η βρετανική Telegraph

Ωστόσο, δεν είναι όλα μαύρα. Εάν συγκρίνει κανείς την τωρινή έρευνα με αυτή του 2012, θα δει πως οι κάτοικοι της Αθήνας είναι αυτοί που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ικανοποίηση. Η διαφορά είναι στο +15%, κάτι που σημαίνει πως την τελευταία τριετία έχει βελτιωθεί αρκετά το αίσθημα ευτυχίας που νιώθουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Στους βασικούς παράγοντες «δυστυχίας» των κατοίκων της Αθήνας συγκαταλέγονται οι υποδομές για τον αθλητισμό – κάτι που συμπυκνώνει εν πολλοίς την ελληνική μοναδικότητα, καθώς η Αθήνα πριν από 12 χρόνια διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και όμως μόλις το 45% των Αθηναίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης – χειρότερα ποσοστά καταγράφουν μόνο το Παλέρμο (39%) και η Νάπολη (40%).

Η Αθήνα λαμβάνει τον χειρότερο βαθμό από τους κατοίκους τους και ως προς τους δημόσιους χώρους. Το 64% των Αθηναίων δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την (όποια) ύπαρξη δημόσιων χώρων και ακολουθούν οι κάτοικοι του Παλέρμο (57%), της Βαλέτας, πρωτεύουσας της Μάλτας (53%) και της Νάπολης (51%). Αντιθέτως το 85% των Αθηναίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ύπαρξη πολυκαταστημάτων. Είναι και αυτό μια ακτινογραφία της ζωής στην πρωτεύουσα – ζήτω τα πολυκατασήματα, κάτω οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 40.000 Ευρωπαίων, οι οποίοι κατοικούν σε 79 διαφορετικές πόλεις και οι οποίοι έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που οι τομείς τους αναφέρονταν στους τομείς των παροχών υγείας, των μεταφορών, το αίσθημα ασφάλειας, τη μόλυνση και τον τρόπο που ενσωματώνονται οι μετανάστες μέσα στους αστικούς ιστούς.

Τώρα αν θέλετε να δείτε που θέλετε εσείς να μεταναστεύσετε, αρχίστε να κοιτάτε εισιτήρια για Οσλο, Ζυρίχη, Ααλμποργκ και Βίλνιους.

Δείτε εδώ την έκθεση αναλυτικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...