366
O Ρόμπερτ Μόλερ, πρώην αρχηγός του FBI, τέθηκε επικεφαλής των ερευνών για τις σχέσεις του στρατοπέδου Τραμπ με τη Μόσχα | Reuters

Ειδικός ανακριτής για τις σχέσεις Τραμπ – Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 07:48
O Ρόμπερτ Μόλερ, πρώην αρχηγός του FBI, τέθηκε επικεφαλής των ερευνών για τις σχέσεις του στρατοπέδου Τραμπ με τη Μόσχα
|Reuters

Ειδικός ανακριτής για τις σχέσεις Τραμπ – Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 07:48

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο ίδιος φορέας δηλαδή που προ ημερών ζήτησε την αποπομπή του πρώην αρχηγού του FBI Τζέιμς Κόμεϊ  επειδή προφανώς ερευνούσε τις σχέσεις της ομάδας του προέδρου με τη Ρωσία προεκλογικά, αναγκάστηκε να ορίσει ειδικό ανακριτή – και μάλιστα τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μόλερ- για την υπόθεση.

Ασφαλώς ο Λευκός Οίκος απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ανάρμοστη σχέση με τις ρωσικές υπηρεσίες. Ωστόσο τα στοιχεία δεν τον βοηθούν. Η τελευταία αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ και το FBI να παγώσει έρευνα σχετικά με τις επαφές με τη Μόσχα του τέως συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν -τον οποίο και απέλυσε μετά, μην μπορώντας να κάνει αλλιώς-, δείχνει ότι ο πρόεδρος έχει κάτι να κρύψει. Και αυτή του η παρέμβαση σε εν εξελίξει έρευνα φλερτάρει με την παρακώλυση δικαιοσύνης, αδίκημα βαρύτατο (για κάτι τέτοιο είχε παραιτηθεί ο Ρίτσαρντ Νίξον το καλοκαίρι του 1974).

Ο διορισμός του Μόλερ ως ειδικού συμβούλου στις έρευνες για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας έφερε ικανοποίηση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών που εδώ και καιρό πιέζουν για ανεξάρτητη έρευνα.

«Είναι το κατάλληλο πρόσωπο» είπε ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία. Και όντως, ο διορισμός ενός προσώπου τέτοιου βεληνεκούς -ο Μόλερ είναι από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους στην οικογένεια των αμερικανικών διωκτικών αρχών- δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα παίρνει πλέον στα πολύ σοβαρά την υπόθεση. Και ότι ο Τραμπ θα βρίσκεται στο εξής υπό μία μέγγενη μιας έρευνας που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει.

Ηδη πάντως πολλοί συζητούν ακόμα και την αποπομπή του από την προεδρία. Χαρακτηριστικό το νέο άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν οι New York Times, με τίτλο «η λύση της 25ης Τροπολογίας για την απομάκρυνση του Τραμπ».

«Ενα παιδί δεν μπορεί να είναι πρόεδρος. Αγαπώ τα παιδιά μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους δώσω τους κωδικούς με τα πυρηνικά» έγραψε χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος των ΝΥ Times, Ρος Ντούδατ.

Ο ίδιος ο Τραμπ που αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν είναι απαραίτητος ο διορισμός ενός ειδικού ανακριτή, αφού επιμένει ότι δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό, τελικά σχολίασε ότι ο Μόλερ απλώς θα επικυρώσει «αυτό που ήδη ξέρουμε: ότι δεν υπήρξε καμία σχέση ξένης οντότητας και της προεκλογικής μου εκστρατείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...