805
Η Λεμεσός με το λιμάνι και τις μαρίνες της ελκύει τους εύπορους Ρώσους | Shutterstock

«Εγώ, ο Πολίτης», ένα κόμμα για τους (εύπορους) Ρώσους της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2018, 16:14
Η Λεμεσός με το λιμάνι και τις μαρίνες της ελκύει τους εύπορους Ρώσους
|Shutterstock

«Εγώ, ο Πολίτης», ένα κόμμα για τους (εύπορους) Ρώσους της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2018, 16:14

Η παρουσία τους στο νησί χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και πολιτισμικά, με χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί. Αλλά φαίνεται πως πλέον αυξάνεται και η πολιτική επιρροή των Ρώσων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιατί εδώ και μερικούς μήνες στην Κύπρο υπάρχει και το «Εγώ, ο Πολίτης» (ΕΟΠ) ένα πολιτικό κόμμα που ίδρυσαν Ρώσοι, κατά κύριο λόγο, με κυπριακή ιθαγένεια. Ο πρόεδρός του Αλεξέι Βολομπόεφ είναι ένας επιχειρηματίας, κάτοχος εστιατορίου στη Λεμεσό και ιδιοκτήτης του Russian Wave, του ρωσόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης. Πριν από μια πενταετία, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι η Κύπρος «έχει τελειώσει» και πως για αυτόν τον λόγο σκεφτόταν να μετακομίσει στο Λονδίνο ή το Εδιμβούργο. Σήμερα, ωστόσο, το κόμμα του προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, τον Μάιο του 2019, με στόχο να διεκδικήσει μία ή και περισσότερες από τις έξι έδρες που κατέχει η Κύπρος στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ προέβη και στην στελέχωση επιτροπών για τον αρτιότερο έλεγχο του έργου της κυπριακής κυβέρνησης.

LEMESOS.07.01.21.Russian_wave
O ρωσόφωνος ραδιοφωνικός σταθμός της Λεμεσού, Russian Wave, του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο Αλεξέι Βολομπόεφ

Ο ελληνοκύπριος β’ αντιπρόεδρος (ο α’ κατάγεται από τη Λευκορωσία) του ΕΟΠ, Γιώργος Κουντούρης, δηλώνει ότι το ρωσικό αυτό κόμμα δεν αποτελεί ένα άτυπο προκεχωρημένο φυλάκιο του Κρεμλίνου στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ΕΕ αλλά ένα κίνημα με στόχο την αποκάλυψη και την πάταξη της διαφθοράς στο νησί.

«Κάθε κύπριος πολίτης, ανεξάρτητα από την καταγωγή, μπορεί να γίνει μέλος. Κάποιοι Κύπριοι που γεννήθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ απλά πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν ένα κόμμα, με κοινό όραμα τον εκσυγχρονισμό της Κύπρου ούτως ώστε να καταστεί ένα ισχυρότερο ευρωπαϊκό, πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό κράτος», υποστήριξε στους Times (με συνδρομή) του Λονδίνου. Σημειώνεται ότι κόμμα των ρώσων εκατομμυριούχων τάσσεται υπέρ της «πολυπολιτισμικότητας, της ανεκτικότητας, των υψηλών τεχνολογιών, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν να πηγαίνουν στην Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και για τους κατοίκους της είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι. Γιατί ενώ οι Βρετανοί εξακολουθούν να επισκέπτονται επίσης κατά χιλιάδες το νησί, τα χρήματα που ξοδεύουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους είναι αισθητά λιγότερα από εκείνα που δαπανούν αφειδώς οι πολίτες της Ρωσίας. Για αυτό και στη ρωσική αγορά της Λεμεσού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κύπρου και της νοτιότερης στην Ευρώπη τα ράφια είναι γεμάτα με μπουκάλια βότκας και ρωσικές σοκολάτες ενώ σε περίοπτη θέση δεσπόζουν σετ από ματριόσκες με τη Σίλβια, την υπεύθυνη του καταστήματος με καταγωγή από την Πολωνία, να εξυπηρετεί ακατάπαυστα πελάτες. «Εάν ένας Ρώσος φύγει από τη Λεμεσό, καταφτάνει αμέσως ένας άλλος. Βρίσκομαι εδώ δέκα χρόνια και πότε δεν είδα να μειώνεται ο αριθμός τους», σημείωσε.

Οι ιδιοκτήτες των κοσμηματοπωλείων και των μπουτίκ γουναρικών κατά μήκος του παραθαλάσσιου μετώπου της Λεμεσού προτίμησαν να μην μιλήσουν στην απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας για τους ζάπλουτους πελάτες τους και τις αγοραστικές συνήθειές τους. Αλλά οι επιγραφές στο κυριλλικό αλφάβητο μιλούν από μόνες τους. Η Λεμεσός κατέληξε την τελευταία δεκαετία να αποτελεί μια Μικρή Μόσχα γιατί τα 3/4 των 40.000 Ρώσων και πολιτών άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, έχουν την έδρα τους εκεί. Περίπου 800.000 επιπλέον Ρώσοι συρρέουν κάθε καλοκαίρι στο νησί για διακοπές, ξεπερνώντας πλέον ακόμα και τους Βρετανούς, που κυριαρχούσαν έως και πριν από μερικά χρόνια.

Ηλιος, θάλασσα και… αποταμίευση

Αλλά για τους νεοφερμένους από τον Βορρά, η Κύπρος δεν προσφέρει μόνον άπλετο φως και κρυστάλλινα νερά. Γιατί η νησιωτική χώρα αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για την αποταμίευση των χρημάτων τους, υπενθυμίζει η βρετανίδα δημοσιογράφος, καθώς και πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2013 η Κύπρος, κράτος – μέλος της ΕΕ, έχει χορηγήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε όσους πραγματοποίησαν επενδύσεις άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ και προέβησαν στην αγορά ακινήτων. Τουλάχιστον 3.336 άνθρωποι επωφελήθηκαν της προσφοράς, περισσότεροι από το 1/3 αυτών μόνον κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Πριν από μία διετία τα μέλη της κυπριακής βουλής υπερψήφισαν  νομοσχέδιο και για την παροχή σημαντικών προνομίων σε αλλοδαπούς που επιλέγουν να μεταφέρουν την φορολογική τους βάση στο νησί.

Μετά την τραπεζική κρίση του 2012-2013 που οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες για την άντληση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογες επενδύσεις ήταν ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία. Και για τους ζάπλουτους Ρώσους η Κύπρος αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό καθώς «άτομα που κατέχουν πλούτο δεν θέλουν να καταθέσουν τα διεθνή κέρδη τους στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα γιατί μετά είναι δύσκολο να τα μεταφέρουν ξανά στο εξωτερικό εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων», εξήγησε ο Πέτρος Ριαδάς, επιτελικό στέλεχος της Totalserve, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών φορολογικού σχεδιασμού.

«Η Κύπρος ακολουθεί τις αρχές του βρετανικού δικαίου, το οποίο είναι θετικό για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Και εξαιρώντας τους μη μόνιμους κατοίκους από τη φορολόγηση εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και την πώληση μετοχών, η Κύπρος αποτελεί ξανά έναν φορολογικό προορισμό. Γιατί να μετακομίσουν στο Μόντε Κάρλο;», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...