854
| Shutterstock

Εγκλημα & τιμωρία στα social media

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 18 Απριλίου 2017, 19:06

Εγκλημα & τιμωρία στα social media

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 18 Απριλίου 2017, 19:06

Είσαι τρελός. Εχεις ελεύθερη πρόσβαση στα social media όπως όλοι. Αποφασίζεις να βιάσεις, να σκοτώσεις, να κακοποιήσεις. Θέλεις το κακό που θα προκαλέσεις να το γνωστοποιήσεις, διότι μέσα στην τρέλα σου, θέλεις να γίνεις ο σταρ του κακού. Θέλεις να γίνεις ένας viral εγκληματίας. Μπορείς.

Ο Στίβι Στίβενς στις 16 Απριλίου ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι σκότωσε έναν ηλικιωμένο στο Οχάιο. Και όχι μόνο αυτό. Δήλωσε επίσης ότι έχει διαπράξει συνολικά 13 δολοφονίες. Ολες διερευνώνται από τις Αρχές, ωστόσο ακόμα θύματα δεν έχουν βρεθεί.

Τελικά βρέθηκε ο ίδιος ο Στίβι Στίβενς νεκρός, από περίστροφο, μέσα σε όχημα. Οι Αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ηταν 37 ετών.

stibens
Ο μακελάρης του Οχάιο, Στίβι Στίβενς, στο βίντεο στο οποίο αναφέρει τα 13 θύματά του (Reuters)
Τρία παλιότερα περιστατικά

Τον Ιούλιο του 2016 ένας 32χρονος μαύρος πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό μέσα στο αυτοκίνητό του, σε μποτιλιάρισμα στη Μινεσότα (ΗΠΑ). Η σύζυγος του θύματος, βιντεοσκόπησε και ανάρτησε στο Facebook το περιστατικό.

Στις αρχές Απριλίου του 2017 τέσσερεις νέοι άνδρες συνελήφθησαν στο Σικάγο (ΗΠΑ), με την κατηγορία του βιασμού 15χρονης. Ο βιασμός προβλήθηκε ζωντανά στο Facebook με 40 θεατές. Οι θεατές δεν κατήγγειλαν το συμβάν.

Τον Ιανουάριο του 2017 τρεις νέοι άνδρες συνελήφθησαν στην Ουψάλα (Σουηδία) με την κατηγορία του βιασμού νέας γυναίκας. Ο βιασμός προβλήθηκε ζωντανά στο Facebook. Η καταγγελία έγινε από νεαρή γυναίκα που είδε το βίντεο.

Τα νούμερα και η ευθύνη

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Τζάστιν Οσόφσκι, αντιπρόεδρος του Facebook (Global Operations) γράφει πως «το πρωί της Κυριακής, ένας άνδρας στο Κλίβελαντ ανέβασε ένα βίντεο όπου ο ίδιος εξέφραζε την πρόθεσή του να διαπράξει φόνο, και δύο λεπτά μετά ανέβασε άλλο ένα βίντεο με τον ίδιο να πυροβολεί και να σκοτώνει έναν ηλικιωμένο. Λίγα λεπτά μετά, συνέχισε με ζωντανή μετάδοση, ομολογώντας τον φόνο. Hταν ένα φρικτό έγκλημα, ένα που δεν έχει θέση στο Facebook, και αντιτίθεται στις πολιτικές μας και όλα όσα αντιπροσωπεύουμε».

Οπως τόνισε ο Οσόφσκι, επανεξετάζονται οι «ροές των αναφορών», για να διασφαλίζεται πως οι χρήστες θα μπορούν να προβαίνουν σε αναφορές για βίντεο και άλλο υλικό που παραβιάζει τους όρους χρήσης, το συντομότερο δυνατόν. «Σε αυτή την περίπτωση δεν λάβαμε αναφορά για το πρώτο βίντεο, και ενημερωθήκαμε για το δεύτερο βίντεο -με τον πυροβολισμό- περίπου μια ώρα και 45 λεπτά αφότου ανέβηκε. Λάβαμε αναφορές για το τρίτο βίντεο, που περιείχε τη ζωντανή ομολογία του άνδρα, μόνο αφού είχε τελειώσει. Απενεργοποιήσαμε τον λογαριασμό του υπόπτου μέσα σε 23 λεπτά από τη στιγμή που λάβαμε την πρώτη αναφορά για το βίντεο με τον φόνο, και δύο ώρες αφού είχαμε λάβει αναφορά οποιουδήποτε είδους. Αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να τα πάμε καλύτερα».

Αν υπάρχουν τρελοί, που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δείξουν τα εγκλήματά τους στον κόσμο και να γίνουν διάσημοι ευθύνονται τα μέσα; Όχι. Τα social media έχουν δημιουργηθεί για πολύ απλούστερες καταστάσεις. Για να τα λένε οι φίλοι μεταξύ τους. Και για να βγαίνουν κανένα ραντεβού.

The Web in 1 minute_Protagon

Μπορούν τα εγκλήματα και οι ψευδείς ειδήσεις να ελεγχθούν; Να σβηστούν; Να μπλοκαριστούν για να μην προκαλέσουν κακό στην κοινωνία; ΟΚ, μπορεί να γίνει κι αυτό. Θα εξεταστεί. Στο μεταξύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται παντοδύναμα.

Στο Facebook μόνο συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 1,8 δισεκατομμύρια χρήστες. Κάθε ένα λεπτό της ώρας αναρτώνται 3,3 εκατομμύρια ποστ. Κάθε ένα λεπτό της ώρας δημιουργούνται 360 νέα προφίλ, μπαίνουν 120 χρήστες από κινητό, αποστέλλονται 150.000 μηνύματα, γίνονται 292.980 ανανεώσεις προφίλ, 49.980 κοινοποιήσεις. Κάθε ένα λεπτό στο Facebook αποστέλλονται επίσης 100.020 αιτήματα φιλίας και αναρτώνται 136.020 φωτογραφίες.

Αυτή είναι η επανάσταση είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το εργαλείο κάθε σύγχρονης επανάστασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε χέρια. Ο αλγόριθμος κινεί τον κόσμο, κινεί τις επιχειρήσεις, κινεί τα εκλογικά αποτελέσματα. Κινεί και τους εγκληματίες.

Η λειτουργία Facebook Live μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσουμε μέσω τις πλατφόρμας ζωντανά πού βρίσκονται και τι βλέπουν οι φίλοι μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναμετάδοση ενός σπουδαίου γεγονότος. Μπορεί όμως και να αναμεταδώσει ζωντανά ένα έγκλημα. Μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει τον εγκληματία. Μπορεί όμως και να προκαλέσει τη δημιουργία ενός εγκληματία, επειδή αυτός θα ξέρει ότι με ένα μόνο ποστ μπορεί να γίνει παγκοσμίως διάσημος.

Μπορούν τα εγκλήματα και οι ψευδείς ειδήσεις να ελεγχθούν; Να σβηστούν; Να μπλοκαριστούν για να μην προκαλέσουν κακό στην κοινωνία; ΟΚ, μπορεί να γίνει κι αυτό. Θα εξεταστεί

Oπως σημειώνει ο Τζάστιν Οσόφσκι, ο αντιπρόεδρος του Facebook, διερευνώνται τρόποι αξιοποίησης νέων τεχνολογιών που θα βοηθούν στο να διασφαλιστεί ότι το Facebook θα είναι ένα «ασφαλές περιβάλλον».

«Η τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δουλειά. Μας βοηθάει αποτρέψουμε την κοινοποίηση των βίντεο στο σύνολό τους (οι χρήστες μπορούν ακόμα να δημοσιεύουν τμήματα των βίντεο για να τα αποδοκιμάζουν ή για σκοπούς ενημέρωσης, όπως κάνουν πολλά ΜΜΕ στο πλαίσιο της παρουσίασης της είδησης online και στην τηλεόραση).

»Επίσης εργαζόμαστε πάνω στη βελτίωση των διαδικασιών εξέτασής μας. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο εξετάζουν τις εκατομμύρια περιπτώσεις που μας αναφέρονται κάθε εβδομάδα σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Δίνουμε προτεραιότητα σε αναφορές με σοβαρές υπόνοιες ασφαλείας για την κοινότητά μας και δουλεύουμε πάνω στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης», συμπλήρωσε.

Πού βαδίζουμε; Στο άγνωστο, είναι προφανές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...