991
Η Εφη Αχτσιόγλου με έκδηλη την ικανοποίησή της στη τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης | INTIMENEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εφη Αχτσιόγλου, ένα success story α λα ΣΥΡΙΖΑ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 6 Νοεμβρίου 2016, 00:41
Η Εφη Αχτσιόγλου με έκδηλη την ικανοποίησή της στη τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης
|INTIMENEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εφη Αχτσιόγλου, ένα success story α λα ΣΥΡΙΖΑ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 6 Νοεμβρίου 2016, 00:41

Υπάρχουν παιδιά θαύματα. Ενα τέτοιο είναι η Έφη Αχτσιόγλου, νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στα 31 της χρόνια έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή, να διατηρεί δικηγορικό γραφείο, να έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτης κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, να έχει προταθεί για υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, να είναι δυο φορές υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να έχει αναλάβει τη διεύθυνση υπουργικού γραφείου, να έχει πάρει επάνω της το βάρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, να έχει διοριστεί στις διοικήσεις του ΟΑΕΔ και του ΑΣΕΠ και να έχει υπουργοποιηθε

Εντυπωσιακές σπουδές

Οι σπουδές και το ερευνητικό έργο της νέας γυναίκας από τα Γιαννιτσά εντυπωσιάζουν. Η κόρη του Θέμη Αχτσιόγλου, δικηγόρου με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και της γιατρού Ροδής Ντιούδη, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και τελείωσε με άριστα στα 21 της χρόνια. Το 2009 απέκτησε με άριστα το μεταπτυχιακό της και εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών, ολοκλήρωσε τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο. Με μια τέτοια πορεία, ήταν λογικό να μη σκεφτεί να επιστρέψει στα Γιαννιτσά όπου δικηγορεί ο πατέρας της, και γράφτηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το 2014 έκανε ένα άλμα: εγκατέλειψε το γραφείο της και μετακόμισε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτης στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γνωριμία με Κατρούγκαλο

Αν και δεν είχαν συμπέσει στη Νομική, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν καθηγητής στην Κομοτηνή, είχαν γνωριμία από παλιά. Μάλιστα, το 2012 είχαν δημοσιεύσει από κοινού τη μελέτη «”Μνημονιακές” Πολιτικές και Εργατικό Δίκαιο» στην Επιθεώρηση Δικαίου. Για έναν περίεργο λόγο, όμως, η εν λόγω δημοσίευση είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν διαγραφεί από την προσωπική της ιστοσελίδα. Φαίνεται πως η πρώτη κίνηση της νέας υπουργού ήταν να προσποιηθεί ότι διαγράφει μέρος του παρελθόντος της. Του επαναστατικού, αντιμνημονιακού παρελθόντος της όπως αυτό εκφραζόταν κυρίως μέσω του twitter, όπου ο λογαριασμός της διαγράφηκε το βράδυ που ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή της.

axtsioglou
Η Εφη Αχτσιόγλου ενώ υπογράφει την υπουργοποίησή της (photo Nikos Libertas / SOOC)

Η κίνησή της αυτή προκαλεί ερωτήματα, καθώς ό,τι γράφεται στο Διαδίκτυο δεν σβήνεται ουσιαστικά. Έτσι, τα ίχνη αναρτήσεών της όπως: «Όλοι μαζί ανατρέπουμε τις πολιτικές της Τρόικα και των Μνημονίων» έχουν μείνει, μαζί με βίντεο στα οποία εμφανίζεται να απορρίπτει «τους νόμους τους» και να είναι υπέρ του δικαίου το οποίο «το φτιάχνουν οι λαοί. Δεν το φτιάχνουν οι τεχνοκράτες της τρόικα. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι. Αν σηκώσουμε το κεφάλι, αυτοί θα είναι σκυφτοί».

Η συμμετοχή στις εκλογές

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στις Βρυξέλλες και στην επιστημονική συνεργασία της με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη βροχερή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Έφη Αχτσιόγλου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον τότε ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο. Όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η δικηγόρος αποδέχτηκε την πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τοποθετήθηκε στην 11η θέση. Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοχή από το Γιώργο Κατρούγκαλο να παραιτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, η κυρία Αχτσιόγλου επέστρεψε μαζί του στην Ελλάδα. Ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του υπουργού. Από αυτήν τη θέση βρέθηκε δίπλα στο Γιώργο Κατρούγκαλο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, έτοιμη να σηκώσει το κεφάλι απέναντί τους. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αυτή τη φορά, στην 11η θέση του ίδιου ψηφοδελτίου ήταν η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, νέα υπουργός Πολιτισμού.

Πολιτικοποιημένη από την εφηβεία

Η τοποθέτησή της στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έκπληξη. Η Αχτσιόγλου προέρχεται από πολιτικοποιημένη οικογένεια. Ο πατέρας είναι ενεργός πολίτης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος δήμαρχος Γιαννιτσών, δραστηριοποιούμενος στα κινήματα με πιο πρόσφατο αυτό της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Από την εφηβεία της και η ίδια ενδιαφερόταν για την κοινωνική δράση, ενώ η ενεργή εμπλοκή της με τα κοινά ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο ΔΣ των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ. Ως μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το άρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το εντυπωσιακό και συριζαϊκά ορθό βιογραφικό της, όμως, η κυρία Αχτσιόγλου δεν κατάφερε να περάσει από το φράγμα της καμαρίλας της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Έτσι, η υποψηφιότητά της για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης το 2014 σκόνταψε επάνω στον κατεστημένο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και δεν προχώρησε. Η αλήθεια είναι ότι οι τοπικοί δεν έβλεπαν σπουδαίο πολιτικό μέλλον για την όμορφη δικηγόρο που εμφανιζόταν πάντοτε πολύ περιποιημένη και καλοντυμένη. Το προσεγμένο στιλ της με σορτς και μίνι, όσο κι αν ταίριαζε στη δροσερή και μοντέρνα νέα γυναίκα, έδειχνε παράταιρο για άνθρωπο των κινημάτων. Έτσι, αποφάσισε να πάψει να βασίζεται στη Θεσσαλονίκη και να στραφεί προς την Αθήνα, όπως και συνέβη, μέσω Βρυξελλών τελικά. Η απόφασή της αυτή εκ του αποτελέσματος φαίνεται απολύτως σωστή.

Η τρόικα και η Θεοδώρα Τζάκρη

Λέγεται ότι απέκτησε εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα λόγω της θητείας της στο πλευρό του Γιώργου Κατρούγκαλου. Πιθανόν, αν και -κρίνοντας και πάλι εκ του αποτελέσματος- δεν φαίνεται να υπήρξε και μεγάλη αντίσταση ούτε και σήκωμα του κεφαλιού. Το επόμενο διάστημα θα δείξει κατά πόσο θα μπορέσει να πείσει και την τρόικα ότι «το δίκιο το φτιάχνουν οι λαοί», όπως η ίδια πιστεύει.

Μια πτυχή, πάντως, της υπουργοποίησης Αχτσιόγλου η οποία δεν έχει βγει έξω από το νομό Πέλλας, είναι η… Θεοδώρα Τζάκρη. Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομα της 31χρονης δικηγόρου, δημιουργήθηκε στο νομό η πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε το αντίπαλο δέος για την πασοκογενή πρώην υφυπουργό Βιομηχανίας η οποία είδε την πόρτα της εξόδου. Συντοπίτισσά της, 15 χρόνια νεότερή της, επίσης δικηγόρος και με τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως η Έφη Αχτσιόγλου είναι το εμπόδιο που η Θεοδώρα Τζάκρη δεν φανταζόταν ότι θα έβρισκε στην «ελικοειδή» πολιτική καριέρα της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...