266
| shutterstock

ΕΕ: Δωρεάν Wi-fi σε δημόσιες υπηρεσίες και πλατείες 8.000 δήμων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 12:14

ΕΕ: Δωρεάν Wi-fi σε δημόσιες υπηρεσίες και πλατείες 8.000 δήμων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 12:14

Θυμόσαστε το σχέδιο Σαμαρά για δωρεάν ασύρματο wifi και internet σε όλη την Ελλάδα; Μπορεί εκείνο να χάθηκε στο βαθύ πηγάδι των υποσχέσεων, αλλά τώρα κάτι ανάλογο, αν και όχι για όλους, σχεδιάζει η ΕΕ. Το σχέδιο που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, αποσκοπεί στην ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού και στο να δοκιμάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες wi-fi υπερυψηλών ταχυτήτων ώστε να αποκτήσουν μία ιδέα της χρηστικότητάς του.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του «WIfi4Eu» το οποίο πρόκειται να φέρει δωρεάν Wifi σε δημόσιες υπηρεσίες και πλατείες 6.000 ως 8.000 μικρομεσαίων ευρωπαϊκών πόλεων. Για το σχέδιο θα δοθούν 120 εκατομμύρια ευρώ – 20.000 για κάθε δήμο – που θα καλύψουν πλήρως το κόστος της εγκατάστασης ενώ οι δήμοι θα πληρώνουν μία μηνιαία συνδρομή και θα αναλάβουν το κόστος της συντήρησης. Η υλοποίηση του σχεδίου θα ξεκινήσει στα τέλη του 2017 ενώ ήδη υπάρχει η πολιτική συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου.

Τα κονδύλια για το σχέδιο θα ληφθούν από τον προϋπολογισμό του CEF (Connecting Europe Facility), ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την ενίσχυση των υποδομών και της πρόσβασης των Ευρωπαίων στις μεταφορές, στην ενέργεια και στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της μεθόδου των voucher και τα ποσά θα διαμοιρασθούν ισόρροπα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική συνοχή λαμβάνοντας υπόψη και τις τοπικές ανάγκες.

Οι Δήμοι που θα ενδιαφερθούν για το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι διότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι αιτήσεις θα γίνουν online. Το πρόγραμμα θα αφορά δήμους στους οποίους δεν υπάρχει κανένα ελεύθερο σημείο πρόσβασης το οποίο προσφέρει σύνδεση υψηλών ταχυτήτων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...