807
Ο Κριστιάνο έχει μπροστά του ακόμα μία μεγάλη πρόκληση | REUTERS/Maxim Shemetov

Εδώ σε θέλω, Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 15 Ιουνίου 2018, 11:23
Ο Κριστιάνο έχει μπροστά του ακόμα μία μεγάλη πρόκληση
|REUTERS/Maxim Shemetov

Εδώ σε θέλω, Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 15 Ιουνίου 2018, 11:23

Είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος σε συμμετοχές. Το πιο μεγάλο όνομα στη μαρκίζα της εθνικής Πορτογαλίας. Με τη φανέλα της έχει πετύχει 81 γκολ σε 150 εμφανίσεις. Οταν σκοράρει εκείνος (56 ματς), η ομάδα του, συνήθως, νικά (47 ματς). Ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του. Κι όμως, οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Πορτογαλίας είναι εντελώς διαφορετικός παίκτης από τον Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οσο τον εμπνέει το Champions League, όπου έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ, άλλο τόσο δεν του «πάνε» τα Μουντιάλ. Τρεις φορές έχει αγωνιστεί σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (απόψε εγκαινιάζει την τέταρτη παρουσία του) και έχει πετύχει μόλις τρία γκολ – ένα σε κάθε διοργάνωση. Τρια γκολ σε 13 αγώνες! Απογοητευτικό, για έναν τόσο χαρισματικό σκόρερ. Και σε ποιούς αγώνες; Με το Ιράν (2006), με τη Βόρεια Κορέα (2010) και με την Γκάνα (2014). Στα δύσκολα ματς παθαίνει… αφλογιστία. Απέναντι στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αγγλία, δεν σκοράρει ούτε στα φιλικά. Σε 23 παιχνίδια με αντίπαλο κάποιες από αυτές τις ομάδες που έχουν κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο, έχει βάλει μόνον ένα γκολ (εναντίον της Αργεντινής, πριν από επτά χρόνια).

2018-06-09T160856Z_1969477694_RC13CD8856F0_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-POR-ARRIVAL

Στη Γερμανία, το 2006, ο «CR7» ήταν μικρούλης (21 ετών). Είχε παίξει βασικός μόλις σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια της Πορτογαλίας: σε αυτό το 2-0 επί του Ιράν, όπου πέτυχε το ένα από τα δυο γκολ. Το 2010, στη Νότια Αφρική, ο Ρονάλντο ήταν 25 και, ήδη, παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Πορτογάλοι περίμεναν πολλά από τη μεγάλη τους φίρμα, όμως τους απογοήτευσε. Πέτυχε μόνον το έκτο από τα επτά γκολ στο 7-0 επί της Βόρειας Κορέας. Στη φάση των «16» η Πορτογαλία αποκλείστηκε από την Ισπανία. Το 2014, στη Βραζιλία, ο Κριστιάνο έζησε τον χειρότερό του εφιάλτη σε Μουντιάλ, αφού η Πορτογαλία δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τους Ομίλους. Είχε, μόλις, κατακτήσει το Champions League με τη Ρεάλ και τη «Χρυσή Μπάλα», είχε γίνει αρχηγός της εθνικής του ομάδας, όμως δεν προσέφερε τίποτα περισσότερο από ένα γκολ εναντίον της Γκάνας.

Τώρα, στο τέταρτο Μουντιάλ της καριέρας του, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό «εγώ» του Κόσμου θα επιδιώξει να σπάσει αυτή την «κατάρα» που τον καταδιώκει και έχει μουντζουρώσει το βιογραφικό του. Εχει πολλά κίνητρα για να προσπαθήσει πολύ:

  • Μετά τα πέντε Champions League και το Euro που κατέκτησε πριν από δυο χρόνια, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μόνο τρόπαιο που δεν έχει, καν, πλησιάσει.
  • Μετά το Μουντιάλ θα εξακολουθήσει να αναζητεί την ομάδα που θα τον ξανακάνει τον καλύτερα αμειβόμενο αθλητή σε όλα τα σπορ. Και χρειάζεται ισχυρά διαπραγματευτικά «ατού».
  • Μόλις πάτησε το πόδι του στη Ρωσία έμαθε ότι οι κορυφαίοι ευρωπαίοι αθλητικοί συντάκτες δεν τον περιέλαβαν στην καλύτερη ενδεκάδα της σεζόν – κάτι τέτοιες… προσβολές δεν τις αφήνει αναπάντητες.
  • Και, το κυριότερο: «αρωσταίνει» στην ιδέα ότι μπορεί η Πορτογαλία του να αποτύχει και, ταυτοχρόνως, η Αργεντινή του Μέσι να φτάσει, πάλι, στον τελικό ή και να κατακτήσει την Κούπα.

Ό,τι κι αν λέει ο ίδιος (πως θα είναι παρών και στο Κατάρ, στα 37 του), αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία να… λογαριαστεί με τον «Λέο» σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο χρόνος του τελειώνει, όσο fit κι αν κρατιέται με τις ατελείωτες ώρες προπόνησης. Ενας από τους χορηγούς της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας -λες και ήταν βαλτός- φρόντισε να του το υπενθυμίσει με ένα εκπληκτικό διαφημιστικό σποτάκι, που τον δείχνει γερασμένο και με άσπρα μαλλιά να θυμάται τις μεγάλες στιγμές που έζησε στα γήπεδα με την Πορτογαλία, παρέα με τους Ρικάρντο Κουαρέσμα, Μπρούνο Αλβες και Ουίλιαμ Καρβάλιο. Στο τέλος του βίντεο ξυπνά από το όνειρό του και συνεχίζει να παίζει ηλεκτρονικά με τους συμπαίκτες του.

2018-06-14T151117Z_953149453_RC112D73AD80_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-POR-ESP-PREVIEW

Η Πορτογαλία δεν είναι υπερομάδα -ποια είναι, άλλωστε;-, όμως είναι ό,τι πρέπει για να υποστηρίξει τις προσωπικές φιλοδοξίες του Ρονάλντο. Ο Φερνάντο Σάντος του έχει προσφέρει απόλυτη ελευθερία κινήσεων μέσα στο γήπεδο, τη στιγμή που από τους υπόλοιπους 22 πορτογάλους διεθνείς απαιτεί να κάνουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε η μπάλα να στρώνεται στην «ντίβα» της ομάδας. Ο Κριστιάνο θα σουτάρει από παντού, όπως πάντα, όμως κανένας δεν θα του γκρινιάζει, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στη Ρεάλ. Και η αλήθεια είναι πως στους προκριματικούς του Μουντιάλ «οργίασε», έχοντας συμμετοχή σε 18 γκολ της Πορτογαλίας (15 τέρματα και τρεις ασίστ).

Ακόμη κι αν «εξαφανιστεί», πάλι, στους τελικούς, ο άσος της Ρεάλ θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν (και) του εφετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γιατί είναι ο Ρονάλντο. Και χάρη σε αυτόν, η ταπεινή Πορτογαλία είναι η δημοφιλέστερη ομάδα στα social media, με πάνω από 360 εκατομμύρια «οπαδούς» σε Facebook, Twitter και Instagram. Πιο δημοφιλής κι από τη Βραζιλία του Νεϊμάρ, την Αργεντινή του Μέσι και την αποψινή της αντίπαλο, την Ισπανία (σύμφωνα με τη Marca).

Ο Ρονάλντο και η παρέα του ρίχνονται στη μάχη του Μουντιάλ στις 21:00 (ΕΡΤ1), στο Ολυμπιακό στάδιο «Φιστ» του Σότσι, απέναντι στην Ισπανία των φίλων και των εχθρών του. Τον 2ο όμιλο συμπληρώνουν το Ιράν και το Μαρόκο. Να η ευκαιρία του, να διορθώσει το χειρότερο κεφάλαιο της μυθικής του καριέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...