1065
Ο Γιάννης Μπουτάρης μετά την επίθεση που δέχτηκε | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δύο συλλήψεις για την επίθεση κατά Μπουτάρη – «Με χτυπούσαν παντού» λέει ο δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2018, 13:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2018, 19:45
Ο Γιάννης Μπουτάρης μετά την επίθεση που δέχτηκε
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δύο συλλήψεις για την επίθεση κατά Μπουτάρη – «Με χτυπούσαν παντού» λέει ο δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2018, 13:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2018, 19:45

Το πλούσιο οπτικό υλικό από την τραμπούκικη επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη εξετάζει η αστυνομία, η οποία σχηματίζει δικογραφία για το περιστατικό.

Αργά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι προσήχθησαν δύο άτομα που εξετάζονται για τη συμμετοχή τους στα γεγονότα του Σαββάτου.

Αργά το απόγευμα, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πρόκειται για έναν 20χρονο και έναν 36χρονο, Eλληνες υπηκόους, εκ των οποίων ο δεύτερος έχει καταγωγή από τη Γεωργία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που ενήργησε την προανάκριση, οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται κατά περίπτωση για διατάραξη οικιακής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την ταυτοποίηση και άλλων ατόμων που εμπλέκονται στο επεισόδιο και εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής τους στην επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τι λέει ο δήμαρχος για την επίθεση

Μία ημέρα μετά την επίθεση, που έγινε εν μέσω εκατοντάδων ατόμων στην παραλία της πόλης, ο πολιτικός κόσμος έχει πάρει σύσσωμος το πλευρό του δημάρχου και καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα. Εξαίρεση στελέχη της Ακροδεξιάς και χρυσαυγίτες.

Ο κ. Μπουτάρης από την πλευρά του και λίγο μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο τόνισε ότι οι επιτιθέμενοι δεν ανήκαν στον ποντιακό χώρο και ότι η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την επίθεση άθλια και διαβεβαίωσε  ότι ο ίδιος είναι καλά.

Πρόσθεσε: «Εχω άριστες σχέσεις με τους Πόντιους και δεν πιστεύω πως οι επιτιθέμενοι ήταν από τον ποντιακό χώρο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου».

Σε ερώτημα για το αν γνωρίζει ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τον χτύπησαν, είπε ότι δεν το πρόσεξε. «Εχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε η ιστορία, αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω.

» Παντού με χτύπησαν. Ήταν κάμποσοι. Με χτυπούσαν παντού. Κλωτσιές, μπουνιές, τα πάντα. Αυτοί δε νομίζω ότι ήταν Πόντιοι. Με τους Πόντιους έχω καλή σχέση».

Η επίθεση, σε δημόσιο χώρο και μπροστά σε πλήθος φωτογράφων αλλά και παρευρισκόμενων, έγινε από άτομα τα χαρακτηριστικά των οποίων έχουν καταγραφεί καλά σε φωτογραφίες και βίντεο.

Αίσθηση μάλιστα και πολλές συζητήσεις και στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε η παρουσία ενός άνδρα που κρατούσε στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι, ενώ ήταν και αυτός ανάμεσα σε όσους προπηλάκιζαν τον δήμαρχο.

Πριν από τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας για το περιστατικό. Κατάθεση έδωσε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η kathimerini.gr, συλλέγονται πληροφορίες και από τις ποντιακές οργανώσεις, οι οποίες από την πρώτη στιγμή έχουν καταδικάσει την επίθεση.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας καταδίκασε την επίθεση και διαβεβαίωσε τον δήμαρχο, με τον οποίο επικοινώνησε, «η αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη».

Ο δήμαρχος, αν και αρχικά πήγε στο γραφείο του, αισθάνθηκε αδιαθεσία και διακομίστηκε στο «Ιπποκράτειο», όπου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις.

Παρέμεινε όλο το βράδυ για προληπτικούς λόγους και το πρωί της Κυριακής πήρε εξιτήριο.

21_88_20180519_tk_7468_sooc1526801743
Ενα από τα άτομα με συμμετοχή στα επεισόδια κατά του δημάρχου (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Καταδίκη της επίθεσης

Την επίθεση κατά του δημάρχου καταδίκασε σύσσωμος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα να μιλούν για φασιστική και τραμπούκικη επίθεση που θα πρέπει να βρει απέναντί της τους πάντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και την απερίφραστη καταδίκη του για την φασιστικής -κατά την επιεικέστερη έκφραση- νοοτροπίας επίθεση εναντίον του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από περιθωριακά στοιχεία, μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ευθέως λόγο για «ακροδεξιούς τραμπούκους» καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δουν σύνδεση της επίθεσης με τη σύνθεση των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταδίκασε απερίφραστα «τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, άξιου εκλεγμένου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, που έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε η πόλη και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης να είναι ανοικτή και σύγχρονη. Να μην αναρωτηθεί κανείς για ποιόν “χτυπάει η καμπάνα”, γιατί ακόμα και οι κυνικοί της πολιτικής που χαϊδεύουν την ακροδεξιά εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε σε ανακοίνωσή του:

«Το Κίνημα Αλλαγής καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τέτοιες τραμπούκικες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές πρέπει να απομονωθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Τα ακραία στοιχεία που διέπραξαν αυτή την επίθεση, αμαυρώνουν τη μέρα μνήμης και δεν έχουν καμιά σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων, που τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους σε όλη τη χώρα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τουρκικού εθνικισμού».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή της για την επίθεση που δέχθηκε.

«Είμαστε όλοι μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Με τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τους αγώνες των Ποντίων και των κινημάτων και λειτουργούν ως προβοκάτορες. Είμαστε απέναντι σε αυτούς που με τη βία θέλουν να επιβληθούν. Ακροδεξιοί και “αγανακτισμένοι”, οι σύγχρονοι Γκοτζαμάνηδες. Ο φασισμός δεν θα περάσει», τονίζει η κυρία Γεννηματά σε δήλωσή της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον κ. Μπουτάρη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος τονίζει ότι «η δική μου Θεσσαλονίκη είναι άλλη, δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού».

Για την επίθεση στον Γιάννη ΜπουτάρηΗ δική μου Θεσσαλονίκη είναι άλλη. Δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού που…

Geplaatst door Evaggelos Venizelos op Zondag 20 mei 2018

Ο Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, έκανε λόγο για φασιστική επίθεση και ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter:

Τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της για τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκφράζει με δήλωσή της στο Twitter η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φωνές από τον χώρο της Ακροδεξιάς που επικρότησαν τα γεγονότα.

Σε tweet ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλά για προκλήσεις που δεν έμεναν αναπάντητες από τους Πόντιους και καταλήγει γράφοντας για τον δήμαρχο «Ας πρόσεχε».

Επιπλέον ο Κυριάκος Βελόπουλος επιδοκιμάζει την επίθεση και γράφει ότι έτσι κάνουν οι Πόντιοι σε κάθε υβριστή τους και καταλήγει χαρακτηρίζοντας τον Γιάννη Μπουτάρη και όσους συμφωνούν μαζί του μισέλληνες. Στο πλαίσιο με πολλαπλές υβριστικές αναρτήσεις και η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Αλλά και ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε λόγο σε τοπικό μέσο για «χολέρα και πολιτικό τραβέλι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...