380
Ο Λοράν Βοκιέ κέρδισε από τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης | REUTERS/Robert Pratta

Με νέο ηγέτη τον Λοράν Βοκιέ (ξανα)βγαίνει στο προσκήνιο η γαλλική Δεξιά

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 18:24
Ο Λοράν Βοκιέ κέρδισε από τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης
|REUTERS/Robert Pratta

Με νέο ηγέτη τον Λοράν Βοκιέ (ξανα)βγαίνει στο προσκήνιο η γαλλική Δεξιά

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 18:24

Σαρωτική νίκη από τον πρώτο γύρο πέτυχε ο Λοράν Βοκιέ στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, της κάποτε μεγάλης παράταξης της γαλλικής Δεξιάς, η οποία δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και πλέον προσπαθεί να χαράξει νέα πορεία.

Πρώτος στόχος του 42χρονου Βοκιέ είναι η ανανέωση, ένα έργο δύσκολο σε μία πολιτική σκηνή όπου κυριαρχεί η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Βοκιέ επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι των δύο αντιπάλων του, της Φλοράνς Πορτελί (που είχε ποσοστό άνω του 16%) και του Μαέλ ντε Καλάν (ποσοστό 9,25%). Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις: σχεδόν 100.000 εγγεγραμμένα μέλη ψήφισαν εκ των συνολικά 234.556 (ποσοστό 42,46%).

Ο νέος ηγέτης μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ανανέωσης: «Ναι, μπορούμε να το πούμε, η Δεξιά επιστρέφει. Θα αναπλάσουμε τα πάντα. Θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα». Είπε στο κοινό του ότι ακόμη «είμαστε στην αρχή μιας αναγέννησης. Θα χρειαστεί αποφασιστικότητα και τόλμη. Η τόλμη του να λέμε και η τόλμη του να κάνουμε. Και εμείς θα έχουμε και τα δύο».

Για τον Βοκιέ, που θεωρείται από ορισμένα στελέχη του κόμματός του «πολύ δεξιός» (όπως απότον Ζαβιέ Μπερτράν, τη Βαλερί Πεκρές ή και τον Αλέν Ζιπέ), το ποσοστό της συμμετοχής είναι ένα καλό νέο για τη συντηρητική παράταξη καθώς θα του επιτρέψει να εδραιώσει την εξουσία του με μεγαλύτερη νομιμότητα.

«Μας ανακοίνωναν μια συμμετοχή που θα ανερχόταν σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες, έλεγαν για 50.000, εμείς συγκεντρώσαμε σχεδόν 100.000 ψήφους. Πρόκειται για επιτυχία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μπερνάρ Ακουαγιέ.

Ο Βοκιέ διαδέχεται στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων τον Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε αποχωρήσει από την ηγεσία μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών. Νικητής της αναμέτρησης ήταν ο Φρανσουά Φιγιόν που παραχώρησε με τη σειρά του τα ηνία στον Ακουαγιέ, ο οποίος ορίστηκε γενικός γραμματέας και θα υποβάλει την παραίτησή του στο νέο πρόεδρο.

Η νίκη από τον πρώτο γύρο ήταν ο «στόχος» του Βοκιέ, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκστρατείας του, Ζοφρουά Ντιντιέ. Μια «ξεκάθαρη νίκη» θα ήταν «ένας τρόπος για να δείξουμε ότι ο εξτρεμισμός της Δεξιάς και της Αριστεράς, που ενσαρκώνεται από τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν Λικ Μελανσόν, δεν θα μονοπωλεί πλέον την αντιπολίτευση», εξήγησε ο ίδιος.

Αλλά επίσης είναι «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι θα βρίσκεται «υπό επιτήρηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...