Η Telegraph για το σχέδιο δολοφονίας ενός δικτάτορα / Το BBC για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στα νεύρα και τον εγκέφαλο / Η Deutsche Welle για το φάντασμα της Κολωνίας που εμφανίστηκε στο Ινσμπρουκ / Και οι Times…
  • The Telegraph

    Στόχος / «Δολοφονήσατε τον Κιμ Γιονγκ Ουν»

    «Εάν ξεσπάσει πόλεμος, πρέπει να τον σκοτώσετε». Αυτή είναι η εντολή που έχει δοθεί από την κυβέρνηση της Σεούλ σε μια ειδική μονάδα του στρατού της Νότιας Κορέας. Και ποιος είναι αυτός που πρέπει να πεθάνει; Μα ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με την Telegraph, η ανησυχία στη Σεούλ έχει φτάσει στο κόκκινο από τη στρατιωτική δραστηριότητα της Πιονγιάνγκ, η οποία περιλαμβάνει και πυρηνικές δοκιμές.

    Η ανησυχία αυτή οδήγησε στην επίσπευση των αμυντικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων, η αποστολή των οποίων είναι να εισβάλουν κρυφά στη Βόρεια Κορέα και να χτυπήσουν ευαίσθητους στόχους. Σε περίπτωση ανοικτής σύγκρουσης, προστίθεται ακόμη μια αποστολή: η εξόντωση της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας με πρώτο και καλύτερο τον «αγαπημένο ηγέτη» Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι Νοτιοκορεάτες έχουν στη διάθεσή τους ήδη έναν χάρτη με τις κατοικίες και τα μπούνκερ στα οποία θα μπορούσε να καταφύγει ο βορειοκορεάτης δικτάτορας.

    Θα τον ξετρυπώσουν από εκεί; Και – κυρίως – θα προλάβουν να τον σκοτώσουν πριν πατήσει ο Κιμ το κουμπί; Α, αυτός ο πόλεμος της Κορέας θα είναι πολύ, μα πολύ διαφορετικός από εκείνον που είχε γίνει πριν έξι και πλέον δεκαετίες.

    Φωτό: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε στρατιωτική άσκηση. Πού να τον βρει εκεί η σφαίρα; Πηγή: Reuters/ Korean Central News Agency
  • BBC News

    Νέο καμπανάκι / Το νέφος προκαλεί (και) άνοια

    Για τις επιπτώσεις του νέφους στο αναπνευστικό σύστημα και αλλού έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Αλλά σε αυτή την αλυσίδα των επιπτώσεων προστίθεται τώρα και η λειτουργία του εγκεφάλου. Γιατί σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όποιος ζει σε απόσταση έως και πενήντα μέτρων από δρόμους ευρείας κυκλοφορίας έχει αυξημένες πιθανότητες να προσβληθεί πρόωρα από άνοια.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον Καναδά. Οπου, όπως γράφει το BBC News, διαπιστώθηκε πως το 10% των Καναδών που ζουν κοντά σε οδικές αρτηρίες πάσχει από διάφορες μορφές άνοιας. Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα μελετών στη Βρετανία, στις οποίες επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εκδήλωση της νόσου αυξάνεται κατά 7% για εκείνους που ζουν κοντά σε πολυσύχναστες λεωφόρους σε σχέση με εκείνους που διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 300 μέτρων. Εχει υπολογιστεί μάλιστα ότι ο κίνδυνος μειώνεται στο 4% για εκείνους που ζουν σε απόσταση από 50 έως 100 μέτρα.

    Το τελικό συμπέρασμα ανήκει στον Guardian: τουλάχιστον ένα στα δέκα κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να συνδέεται με το τοξικό νέφος που δημιουργεί η αυξημένη κίνηση στους δρόμους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το μποτιλιάρισμα κάνει κακό στα νεύρα από πολλές απόψεις.

    Φωτό: Μα με τέτοια ατμόσφαιρα έχεις ελπίδες δυνατόν να τη γλιτώσεις; Πηγή: Reuters/Maxim Shemetov
  • Deutsche Welle

    Πρωτοχρονιά / Σεξουαλικές επιθέσεις στο Ινσμπρουκ;

    Το φάντασμα της Κολωνίας εμφανίστηκε στο Ινσμπρουκ; Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να εξετάζει η αυστριακή αστυνομία μετά τις καταγγελίες ότι την παραμονή της πρωτοχρονιάς 18 γυναίκες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης πιθανότατα από ομάδα μεταναστών. Οι επιθέσεις, μας πληροφορεί η Deutsche Welle, σημειώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 25.000 πολίτες για να υποδεχθούν τον νέο χρόνο. «Εχει αποδειχθεί ότι ήταν ξένοι» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ακόμη ότι μιλούσαν αγγλικά ή φτωχά γερμανικά.

    «Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Χόρευαν γύρω από θύματά τους και ξαφνικά τους έπιαναν τα στήθη ή έβαζαν τα χέρια τους ανάμεσα στα πόδια τους. Ηταν δύσκολο να δουν οι άλλοι τι συνέβαινε γιατί η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική» δήλωσε στο AFP μια αυτόπτης μάρτυρας. Στην Κολωνία, πάντως, όπου πέρυσι την πρωτοχρονιά σημειώθηκαν ανάλογες επιθέσεις, είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας με την παρουσία 1.500 αστυνομικών.

    Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, στην πλατεία της πόλης συνέρρευσαν περισσότεροι από 2.000 Βορειοαφρικανοί, ακόμη και από άλλες πόλεις, κάνοντας κάποιους να μιλούν ακόμη και για επίδειξη δύναμης. Αλλοι πάλι κατηγόρησαν την αστυνομία ότι έκανε επιλεκτικούς ελέγχους με βάση το χρώμα της επιδερμίδας των επισκεπτών.

    Να μια συζήτηση που δεν θα τελειώσει ποτέ.

    Φωτό: Περιπολία στους δρόμους του Ινσμπρουκ. Πηγή: DW/Reuters
  • The Times

    Σαουδική Αραβία / «Οι άνδρες θα μας τρελάνουν»

    Δεν είναι μόνο ένα βίντεο κλιπ που έχουν δει πάνω από 2 εκατ. χρήστες του Διαδικτύου. Είναι κι ένα βίντεο κλιπ εντελώς ασυνήθιστο. Γιατί εκεί μπορεί να δει κανείς μερικές γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να σατιρίζουν όλες εκείνες τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει το θεοκρατικό καθεστώς, δηλαδή οι άνδρες.

    Πώς; Χορεύοντας στον δρόμο, παίζοντας μπάσκετ, οδηγώντας παιδικά αυτοκίνητα, παιδικά ποδήλατα και πατίνια, και σημαδεύοντας κορύνες του μπόουλινγκ στις οποίες εικονίζονται ανδρικά πρόσωπα.

    Οι εικόνες αυτές, γράφουν οι Times, συνοδεύουν ένα χιπ χοπ τραγούδι με τον τίτλο «Ανησυχίες»: «Μπορούν οι άνδρες να εξαφανιστούν / θα μας τρελάνουν / μπορεί να τρελαθούν αυτοί / μοιάζουν δαιμονισμένοι» λένε οι στίχοι. Φυσικά δεν αρέσουν σε όλους: «Ο σκηνοθέτης προσβάλλει τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, πού είναι οι ιεροκήρυκές μας να το καταγγείλουν;» έγραψε ένας άνδρας, ο Χασάν αλ Γκαμντί, στο Twitter. Κάποιος άλλος το χαρακτήρισε «αηδιαστικό», ένας τρίτος «φτηνό και εξαιρετικά ακατάλληλο».

    Μα τι τους νοιάζει αυτούς;

    Φωτό: Κάτω από τη μαύρη μπούρκα, έντονα χρώματα και ζωηρή κίνηση. Να πού κρύβεται η ζωή. Πηγή: The Times



text
  • Στο μεταξύ, όχι μόνο δεν υπάρχει εισιτήριο για πουθενά, δεν υπάρχει ελεύθερη ούτε θέση στάθμευσης στο αεροδρόμιο. Μας διώχνει η ακρίβεια μακριά


    25 Απριλίου 2024, 22:30