402
Η Κίνα φαίνεται πως δεν εγκρίνει την «εξωτερική πολιτική μέσω Twitter», που ως τώρα εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Jonathan Ernst

Η Νότια Κορέα ανιχνεύει τις προθέσεις Τραμπ με τη διπλωματία του Twitter

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 14:52
Η Κίνα φαίνεται πως δεν εγκρίνει την «εξωτερική πολιτική μέσω Twitter», που ως τώρα εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Jonathan Ernst

Η Νότια Κορέα ανιχνεύει τις προθέσεις Τραμπ με τη διπλωματία του Twitter

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 14:52

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ότι η χώρα του ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να πλήξει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ωστόσο με μήνυμα στο Twitter ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία της ανακοίνωσης σχολιάζοντας ότι «δεν πρόκειται να συμβεί».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ωστόσο, ερμήνευσε το μήνυμα του Τραμπ ως προειδοποίηση προς την Πιονγιάνγκ. «Χάρη στην ενεργητική μας διπλωματία, ο εν αναμονή πρόεδρος Τραμπ και οι αμερικανοί αξιωματούχοι συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής. Η στάση τους παραμένει αμετάβλητη γύρω από την ανάγκη διατήρησης των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας και τη στενή συνεργασία με τη Σεούλ», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σεούλ, Τσο Τζουν Χιουκ.

Παρότι ο Τραμπ δεν έχει εκθέσει με σαφήνεια τα σχέδιά του για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με την Πιονγιάνγκ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε πει ότι θα ήταν ανοικτός σε διάλογο με τον ηγέτη του απομονωμένου σταλινικού κράτους «δοθείσης της ευκαιρίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η Νότια Κορέα έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή θέση στο υπουργείο Εξωτερικών με αποκλειστική αρμοδιότητα την παρακολούθηση των tweets του Τραμπ, σε μια προσπάθεια να… προβλέψει την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Ετσι, ένας αξιωματικός του υπουργείου είναι επιφορτισμένος με την καταγραφή και ανάλυση των tweets του, καθώς, όπως ανέφερε το δίκτυο JoongAng Daily, η κορεατική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία οικοδόμησης δεσμών με τον Τραμπ χωρίς να γνωρίζει τις ακριβείς προθέσεις του – όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

«Τα 140 χαρακτήρων μηνύματά του είναι για την ώρα η πιο επαρκής γνώση περί των θέσεών του», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Και αν η Νότια Κορέα φαίνεται να δέχεται το Twitter ως μέσο έκφρασης των προθέσεων του Τραμπ, η Κίνα, στην οποία εξαπέλυσε έντονη επίθεση πριν από δύο ημέρες, φαίνεται μάλλον δυσαρεστημένη.

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι ενώ έχει ωφεληθεί από τις οικονομικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν βοηθά στον έλεγχο της Βόρειας Κορέας. Η απάντηση της χώρας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, είναι πως δεν εγκρίνει την εμμονή του εκλεγμένου προέδρου για «εξωτερική πολιτική μέσω Twitter».

«Ολοι καταλαβαίνουν ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι παιχνίδι για παιδιά, και δεν έχει καμία σχέση με επιχειρηματικές συμφωνίες», σημειώνει το πρακτορείο στο ίδιο δημοσίευμα. «Το Twitter δεν θα πρέπει να γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...