380
Πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ | Nikos Libertas / SOOC

Ερχονται μετατάξεις με μοντέλο Ολυμπιακής

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 17:07
Πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ
|Nikos Libertas / SOOC

Ερχονται μετατάξεις με μοντέλο Ολυμπιακής

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 17:07

Θυμάστε τι έγινε με την Ολυμπιακή; Τι έγινε με τους εργαζομένους της; Ετοιμαστείτε να ζήσουμε ξανά αντίστοιχες σκηνές, αφού η κυβέρνηση σκέφτεται να προβεί σε μετατάξεις υπαλλήλων στις κρατικές εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται. Και το μοντέλο-πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτό της Ολυμπιακής.

Ουσιαστικά, αυτό που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να βρει μία φόρμουλα, ένα κόλπο το οποίο θα μπορέσει να εκτονώσει τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές αντιδράσεις των εργαζομένων των κρατικών εταιρειών, οι οποίες θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές.

Οπως αναφέρει η στήλη «Μικροπολιτικός» των «Νέων» οι μετατάξεις που θα θυμίζουν το καθεστώς της Ολυμπιακής δεν είναι μόνο σκέψη των κυβερνώντων. Το πράγμα δείχνει να έχει… προχωρήσει αρκετά.

Προβλέπεται να υπάρχει δικαίωμα μετατάξεων σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τους εργαζομένους στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

Μάλιστα, όπως αναφέρει η στήλη της εφημερίδας, στελέχη της κυβέρνησης έχουν δεσμευτεί για αυτό σε εργαζομένους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

21_06_20160611_kt_7565_sooc1466447285
Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού / photo: SOOC

Η κυβερνητική δέσμευση δεν παύει να είναι μια υπόσχεση για να εκτονώσει ανησυχίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Με βάση το ρεπορτάζ, προβλέπεται να υπάρχει δικαίωμα μετατάξεων σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τους εργαζομένους στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Και αυτό αναμένεται να διαρκέσει

Τι πρόκειται να γίνει με τον ΟΛΠ

Μάλιστα, τα όσα αναφέρει η στήλη των «Νέων», «τα παραπάνω θα περιγράφονται όπως αναμένεται σε ειδικό κεφάλαιο του κυρωτικού νόμου για την έγκριση σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, που αναμένεται από ημέρα σε ημέρα να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το ταχύτερο ώστε ο Πρωθυπουργός να ταξιδέψει την Παρασκευή προς το Πεκίνο με κλεισμένο το θέμα του Πειραιά στις βαλίτσες του. Αλλά η κατάθεση της σύμβασης καθυστερεί, ακριβώς επειδή οι μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση είναι αρκετά περίπλοκο εγχείρημα».

Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας του ΟΛΠ ανήλθε πέρυσι σε 52 εκατ. ευρώ. Επομένως, μόνο το μισό προσωπικό να αποχωρήσει από τον ΟΛΠ (550 από τους 1.100), αριθμός που ευρέως ακούγεται στο λιμάνι, οι δημόσιοι φορείς όπου θα μεταταγούν, θα επωμιστούν ένα ετήσιο επιπλέον κόστος ύψους 26 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα το αντίστοιχο του ΟΛΘ εκτιμάται σε 19 εκατ. ευρώ για 420 εργαζομένους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...