1829
Οι σύνεδροι μοιράζονται προβληματισμό και προτάσεις | Nikos Libertas / SOOC

Κεντροαριστερά: Ζητείται οργανωτική ενότητα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2017, 13:35
Οι σύνεδροι μοιράζονται προβληματισμό και προτάσεις
|Nikos Libertas / SOOC

Κεντροαριστερά: Ζητείται οργανωτική ενότητα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2017, 13:35

«Ο δικός μας χώρος αντί να κυριαρχείται από μια σχηματική αντίληψη κομματικών συσχετισμών, γεμάτη ενοχές, προκαταλήψεις και αμηχανίες για τις κυβερνητικές συνεργασίες, οφείλει να δώσει έμφαση στο προγραμματικό περιεχόμενο, στο ολοκληρωμένο σχέδιο ή μάλλον στην ολοκληρωμένη μέθοδο εξόδου από την κρίση και ανόρθωσης της χώρας».

Μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, δεν έδωσε σαφείς οργανωτικές προτάσεις ή κατευθύνσεις για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ο χώρος να είναι οργανωτικά ενωμένος. Να έχει οργανωτική σοβαρότητα. Να μη δίνει την εικόνα παραγοντισμών, διευθετήσεων που θυμίζουν άλλες εποχές». Η αιχμή ήταν σαφής κατά του Γιώργου Παπανδρέου: «Με κάποιους να επανέρχονται πολιτικά και να συμπράττουν εκλογικά, χωρίς ανάληψη ευθύνης ούτε καν για τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, ενώ αυτονομούνται οργανωτικά θέλοντας να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να περιχαρακώσουν χώρους προσωπικής επιρροής».

Για άλλη μία φορά, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην «Ελλάδα μετά» που δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την «Ελλάδα πριν». «Οι πρακτικές πολιτικές προϋποθέσεις για να πάμε στην “Ελλάδα μετά”  συνίστανται βέβαια στην αλλαγή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Στη συντριπτική  εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό. Στην ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της  χώρας. Στη συνεργασία αυτή πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις».

Να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την αναγέννησης της, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των διαδρομών τους, κάλεσε τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό, σημειώνοντας πως σήμερα που δεν φαίνονται στον ορίζοντα χαρισματικοί ηγέτες μπορεί να το συνάψει ένα συλλογικό σχήμα και ο μόνος δρόμος είναι η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Πρότεινε ένα νέο πρότυπο ηγεσίας, χωρίς αρχηγισμούς και τακτικές του παρελθόντος που διασπούν το χώρο, και μια σύνθεση του παλιού με το νέο.

Ο πρώην υπουργός ου ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία και χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη». Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ζήτησε από τα μέλη και τα στελέχη να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να αυξηθούν αυτά τα ποσοστά στις εκλογές.

Τι πρότεινε η Φώφη Γεννηματά

Την εκλογή επικεφαλής από τη βάση για τον νέο ενιαίο φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες» τον Οκτώβριο του 2017, πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Παρασκευή.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του Νίκου Μπίστη ως προέδρου του συνεδρίου. Προφανώς βάρυνε ότι πρόκειται για πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με την έννοια των ευρύτερων συναινέσεων στην Κεντροαριστερά, ξεπερνώντας αναχρονιστικά στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Η Φώφη Γεννηματά απευθύνεται στους συνεδρους
Η Φώφη Γεννηματά απευθύνεται στους συνεδρους

Οπως ανέφερε η κυρία Γεννηματά, το συνέδριο αυτό θέτει τις σταθερές βάσεις για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα, σημειώνοντας πως καταληκτική ημερομηνία για το ιδρυτικό αυτό συνέδριο είναι ο Δεκέμβριος του 2017. Κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον νέο φορέα να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων αμέσως μετά το συνέδριο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία και θα εγγυηθεί την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας  προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου «προοδευτικού» φορέα. Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά, αποδέχθηκε την πρότασή της.

Δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δύο πρώην Πρωθυπουργοί με σχέση που σίγουρα δεν είναι καλή. Ομως στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου αντάλλαξαν χαμόγελα και χειραψίες
Δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δύο πρώην Πρωθυπουργοί με σχέση που σίγουρα δεν είναι καλή. Ομως στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου αντάλλαξαν χαμόγελα και χειραψίες

Η ίδια πρότεινε επίσης τη δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν και εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες. Καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο του νέου φορέα, είναι ο Δεκέμβριος του 2017.

Ο Νίκος Μπίστης (δεξιά) ήταν η έκπληξη στην αρχή του συνεδρίου, όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου. Εδώ συνομιλεί με τον Χρήστο Πρωτόπαππα
Ο Νίκος Μπίστης (δεξιά) ήταν η έκπληξη στην αρχή του συνεδρίου, όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου. Εδώ συνομιλεί με τον Χρήστο Πρωτόπαππα

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, είναι όμως κλειστή γι’ αυτούς που πήγαν να βρουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Γεννηματά επανέλαβε ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει τον δικό του πολιτικό Ρουβίκωνα. Σχολιάζοντας αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από Αριστερά, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή και την Ακροδεξιά. «Το ξεχάσαμε;», διερωτήθηκε.

Ιδιαίτερη μνεία είχε στο κείμενο της ομιλίας της και για τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. «Σταύρο, η παρουσία σου μας τιμά, είμαστε όλοι στο πλευρό σου στη δύσκολη μάχη που δίνεις και είμαστε σίγουροι ότι θα βγεις νικητής» είπε η κυρία Γεννηματά.

Μία φιγούρα ΠΑΣΟΚ από τα παλιά. Η Βάσω Παπανδρέου
Μία φιγούρα ΠΑΣΟΚ από τα παλιά: η Βάσω Παπανδρέου
Ανοιγμα συναίνεσης από τον Μητσοτάκη

Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία που είχε με τη Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε τα πυρά του στον ακραίο λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με μόνο στόχο την εξουσία. «Γι’ αυτό συκοφαντούν τους αντιπάλους τους και διχάζουν την κοινωνία» επισήμανε. Και προσέθεσε: «Η κοινωνία αναζητά την άλλη πρόταση και είναι πρόθυμη να ακούσει», ενώ στάθηκε και αυτός με τη σειρά του στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συναίνεση είναι επιλογή, όχι παγίδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συναίνεση είναι επιλογή, όχι παγίδα

«Παρά την πόλωση κάναμε το καθήκον μας» υπογράμμισε και μίλησε για εθνική συναίνεση για λύσεις στην κρίση και στη συνταγματική αναθεώρηση. «Η συναίνεση είναι επιλογή και όχι παγίδα για τον αντίπαλό μας, προϋπόθεση είναι να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Έχουμε αποδείξει ότι, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, τα κόμματά μας κάνουν τις απαραίτητες υπερβάσεις. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερή πρόταση, είναι στοιχείο ισορροπίας» κατέληξε.

Κάλεσμα Παπανδρέου προς Θεοδωράκη

Το όραμά του για «μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα», παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την δική του ομιλία.

«Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης Αριστεράς», είπε ο κ. Παπανδρέου. Και αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας: «Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολλά».

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει «συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα».

Θεοχαρόπουλος: «Να δημιουργηθεί άμεσα ο νέος φορέας»

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε και αυτός τη συγκρότηση ενός νέου φορέα στην Κεντροαριστερά
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε και αυτός τη συγκρότηση ενός νέου φορέα στην Κεντροαριστερά

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι για να είναι πειστικό το εγχείρημα όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Συγκεκριμένα πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

Θεοδωράκης: «Ανάγκη για ένα μεγάλο Κίνημα»

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε «ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές . Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έτυχε θερμής υποδοχής
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έτυχε θερμής υποδοχής

Και τόνισε: «Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε Μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, όπως το λέει σήμερα και το σύνθημα σας. Αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί. Η νέα γενιά δεν έχει άλλη υπομονή. Πρέπει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων. Και εδώ έχω μια πρόταση: Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα χρονικό όριο στη συμμετοχή μας σε θέσεις και αξιώματα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις βουλευτών που τραυμάτισαν τη σχέση των δύο πολιτικών φορέων. «Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και τον διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: ο ένας να σέβεται τον άλλο. Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική».  

Σημίτης: «Το πρόβλημα της χώρας δεν έχει λυθεί»

«Η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, το λέω με λύπη», είπε στον χαιρετισμό του ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας να προσδιορίσουμε το μέλλον μας», υπογράμμισε. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να έχει γνώση και ικανότητα για τη διαχείριση της κατάστασης. Όπως είπε, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. «Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη – από την κυβέρνηση και από τα κόμματα», συμπλήρωσε.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...