372
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής | Nick Paleologos / SOOC

Σπάει στα τρία το Πρωτοδικείο Αθηνών – Ιδρύει δικαστική αστυνομία ο Κοντονής

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 15:09
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
|Nick Paleologos / SOOC

Σπάει στα τρία το Πρωτοδικείο Αθηνών – Ιδρύει δικαστική αστυνομία ο Κοντονής

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 15:09

Τη λειτουργία, μέσα στο 2019, δύο νέων Πρωτοδικείων, σε ανατολική και δυτική Αττική, προανήγγειλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας. Ανακοίνωσε ακόμη την ολοκλήρωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση κενών θέσεων στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γγ του υπουργείου Δημήτρη Παπασπύρου, μετέβη την Τρίτη στα δικαστήρια, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της εισαγγελίας πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, και του Πρωτοδικείου, Ελευθεριο Γεωργίλη, καθώς και με εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά το Πρωτοδικείο, είπε ότι είναι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης το σπάσιμο του Πρωτοδικείου με νομοθετικές διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν εντός του έτους, ώστε τα δύο νέα δικαστήρια να στεγαστούν και να λειτουργήσουν το 2019.

«Ηδη με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο πρωτοδικείων. Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά έναν παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει.

» Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

Για τη δικαστική αστυνομία, διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις.

«Μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό, για παράδειγμα ανακριτές διαφθοράς, που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

» Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και απ΄όλες τις πλευρές θετικό.

» Θα αρχίσει η υλοποίηση βήμα βήμα και σταδιακά. Δε θα υλοποιηθεί στο σύνολό του για το σύνολο της επικράτειας, έχουμε κατά αρχάς σκοπό να υλοποίησουμε το σχέδιο στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας: ΑΘήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη».

Για τις προσλήψεις νέου προσωπικού στα δικαστήρια, ο υπουργός είπε: «Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ και ήδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά, τα οποία υπήρχαν χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...