546
Η γερμανική εφημερίδα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι στέλνει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και όχι πίσω στην Τουρκία | Milos Bicanski/Getty Images

Die Welt: H Αθήνα «τορπιλίζει» τη συμφωνία ΕΕ – Toυρκίας;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 17:34
Η γερμανική εφημερίδα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι στέλνει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και όχι πίσω στην Τουρκία
|Milos Bicanski/Getty Images

Die Welt: H Αθήνα «τορπιλίζει» τη συμφωνία ΕΕ – Toυρκίας;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 17:34

Λίγες μόνο ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό με το ναυάγιο στο Αγαθονήσι και τον θάνατο 16 προσφύγων, η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Μάλιστα το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα «τορπιλίζει» τη συμφωνία την στιγμή που η Τουρκία την… εφαρμόζει!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που επικαλείται πηγές από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες καθώς και από την Frontex, η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων που ζητούν άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η Τουρκία να μην είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί πίσω. Ετσι, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα φαίνεται να δίνει το μήνυμα προς τους πρόσφυγες ότι όποιος καταφέρνει να φτάσει μέσω του Αιγαίου στα νησιά, μπορεί να προχωρήσει και προς την κεντρική Ευρώπη.

Ανεβαίνει ο αριθμός προσφύγων από την Τουρκία

Οι αρθρογράφοι του δημοσιεύματος, παραθέτουν μάλιστα εσωτερικά στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δείχνουν ότι οι ελληνικές Αρχές προωθούν έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων προς την ηπειρωτική χώρα. «Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 έφτασαν 62.190 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και από αυτούς στην ηπειρωτική χώρα έφτασαν 27.635, δηλαδή ένα ποσοστό του 45%» αναφέρει το άρθρο.

Εμπειρογνώμονες γερμανικών υπηρεσιών επικρίνουν επίσης την χώρα μας υποστηρίζοντας ότι «οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία πολύ λίγους πρόσφυγες, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί. Λόγω των πολλών παραβιάσεων της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το κίνητρο των προσφύγων, μέσω των ελληνικών νησιών, να καταφεύγουν στην Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων».

Κατά την γερμανική εφημερίδα μάλιστα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανέβηκε σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά μέσω του Αιγαίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συνολικά στο 2017 ήρθαν περίπου 35.000 πρόσφυγες από την Τουρκία ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν περισσότεροι από όσους ήρθαν στα ελληνικά νησιά. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών.

Μόνο 1.600 επιστροφές στην Τουρκία σε δύο χρόνια

«Στην Επιτροπή Εσωτερικών της γερμανικής βουλής υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι Έλληνες μεταφέρουν τακτικά πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα αντί να τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η προσφυγική συμφωνία» σημειώνει η εφημερίδα. Η Die Welt επισημαίνει ότι προς τα έξω το γερμανικό υπουργείο επιλέγει να αναφέρεται με καλά λόγια για τη συμφωνία λέγοντας «ότι πρόκειται για μια κοινή επιτυχία», αλλά ο νέος υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «δεν εφαρμόζονται όλες οι πτυχές της συμφωνίας, όπως οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, και η Κομισιόν φαίνεται να πιέζει εδώ και μήνες τις ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν επιτέλους τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό για να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στα νησιά, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι. Από την έναρξης ισχύος της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία η Ελλάδα επαναπροώθησε μόλις 1.600 πρόσφυγες σύμφωνα με την εφημερίδα, εκ των οποίων οι 236 ήταν από τη Συρία. «Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 χρειάστηκε σχεδόν ενάμισης χρόνος από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για να επιβεβαιώσει η Ελλάδα ότι επαναπροωθεί και Σύρους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...