319
Η παρέμβαση του υπουργού έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιστολή φοιτητών του ΑΠΘ για την έξαρση παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου | Nikos Libertas / SOOC

«Πεντακάθαρη διάταξη» για το άσυλο προανήγγειλλε ο Γαβρόγλου…

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2017, 12:00
Η παρέμβαση του υπουργού έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιστολή φοιτητών του ΑΠΘ για την έξαρση παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου
|Nikos Libertas / SOOC

«Πεντακάθαρη διάταξη» για το άσυλο προανήγγειλλε ο Γαβρόγλου…

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2017, 12:00

Το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αναμένεται να έλθει στη Βουλή στα μέσα Ιουλίου, θα περιλαμβάνει μια «πεντακάθαρη διάταξη» που θα καθορίζει τους ρόλους των εμπλεκόμενων σχετικά με το άσυλο των πανεπιστημίων, επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Για το άσυλο, όλοι να έχουν την ευθύνη του ρόλου τους», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ προσθέτει ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποια διάταξη για το άσυλο, άρα «οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν την απόλυτη ευθύνη να πάρουν τις όποιες πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα ανομίας».

«Για πλημμελήματα και κακουργήματα είναι αυτοδίκαιη η παρέμβαση δημόσιας δύναμης και για τα υπόλοιπα, συνεδριάζουν τα όποια όργανα, ή εξουσιοδοτούνται τα όποια πρόσωπα να καλέσουν την αστυνομία. Άρα, όλοι έχουν την ευθύνη του ρόλου τους», ανέφερε.

Η παρέμβαση έρχεται λίγες ημέρες μετά από επιστολή φοιτητών του ΑΠΘ, στην οποία καταγγέλλουν φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου, όπως κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο υπουργός είχε επισημάνει ότι η μονή αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα και κάλεσε τους φοιτητές με τα κινήματά τους να περιφρουρήσουν τους χώρους των ιδρυμάτων. Η τοποθέτηση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, ο οποίος με αιχμηρή ανακοίνωσή του είχε τονίσει ότι «οι φύλακες δεν είναι κυνηγοί κακοποιών».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο υπουργός προσθέτει ότι «για την αντιμετώπιση αυτής της παραβατικότητας, να δεχτούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία των πανεπιστημίων -τα οποία είναι αυτοδιοίκητα και θέλουμε αυτό να το κατοχυρώσουμε, όπως λένε και οι ίδιοι που μας καταγγέλλουν- και της Πολιτείας; Ο καθένας με τους διακριτούς, αλλά απολύτως αποφασισμένους ρόλους που πρέπει να έχει».

Ακόμη, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παραβατικότητα υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει και για την υπόλοιπη κοινωνία, είναι «απολύτως καταδικαστέα» και παράλληλα απηύθυνε έκκληση «να ηρεμήσουν τα πνεύματα», γιατί με τη συζήτηση περί ανομίας, αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από τα θέματα που λύνει το νομοσχέδιο και που, όπως ανέφερε ο υπουργός, «χαλάει πάρα πολλές ισορροπίες και μαγαζάκια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...