382
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου | REUTERS/Eric Vidal

Ενταση μετά την πρόκληση Τσαβούσογλου για σύνορα στο Αιγαίο – διεθνείς συνθήκες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 15:58
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|REUTERS/Eric Vidal

Ενταση μετά την πρόκληση Τσαβούσογλου για σύνορα στο Αιγαίο – διεθνείς συνθήκες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 15:58

Η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και οι ισχυρισμοί για μη ύπαρξη θαλασσίων συνόρων είναι πάγια θέση της τουρκικής διπλωματίας. Αυτή επανέλαβε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, ούτε διεθνείς συνθήκες σε ισχύ».

Η τοποθέτηση -αρκούντως προκλητική ως συνήθως – του τούρκου υπουργού επιχειρήθηκε να απαντηθεί από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο: «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm χαρακτήρισε την θέση του τούρκου υπουργού «ακραία άποψη» που δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως υπογράμμισε: «Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα.

»Βεβαίως η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα, όμως από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων.

»Η δική μας προσπάθεια είναι πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων αλλά και διεθνών συνθηκών», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κουμουτσάκος: «Νομικά έωλοι οι ισχυρισμοί»

Από την πλευρά του ο  Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

«Οι θέσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν την εμμονή της Άγκυρας στην απαράδεκτη πολιτική αναθεώρησης του καθεστώτος στο Αιγαίο.

Οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου είναι νομικά έωλοι και πολιτικά απολύτως αντιπαραγωγικοί. 

Βλάπτουν τις σχέσεις της Τουρκίας και με την Ελλάδα και με την Ευρώπη. Η δε επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική πλευρά είναι και θα παραμένει αναξιόπιστη όσο η Άγκυρα θα εμμένει στο «casus belli» κατά της Ελλάδας και για όσο θα αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίζουμε στον κ. Τσαβούσογλου ότι η θεμελιώδης αυτή διεθνής Σύμβαση ανήκει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνεπώς η υιοθέτησή της αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Του υπενθυμίζουμε τέλος, ότι στο Αιγαίο υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».