321
Η Μάνινγκ το 2013 | Chelsea Manning

Το δικαίωμα ενός στρατιώτη στην αλλαγή φύλου

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 12:25
Η Μάνινγκ το 2013
|Chelsea Manning

Το δικαίωμα ενός στρατιώτη στην αλλαγή φύλου

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 12:25

Η Τσέλσι (πρώην Μπράντλεϊ) Μάνινγκ, που έχει φυλακιστεί για τη διαρροή εγγράφων στο Wikileaks, πρόκειται να προχωρήσει σε επέμβαση για την ολοκλήρωση του επαναπροσδιορισμού φύλου καθώς το αίτημα έδινε δεκτό από τον στρατό των ΗΠΑ. Μετά την αποδοχή του αιτήματος διέκοψε την απεργία πείνας που είχε αρχίσει την περασμένη Παρασκευή.

Σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι είναι νιώθει «ατελείωτη ανακούφιση για το ότι ο στρατός επιτέλους κάνει το σωστό για εμένα». Την υπόθεση είχε υποστηρίξει η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU).

Η Μάνινγκ είχε αρχίσει την απεργία πείνας  δηλώνοντας ότι είναι θύμα μπούλινγκ από την αμερικανική κυβέρνηση και ότι της αρνείται η δυνατότητα να προχωρήσει στην θεραπεία που έχει ζητήσει. Τον Ιούλιο η Μάνινγκ είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο οι ψυχολόγοι είχαν συστήσει να προχωρήσει η Μάνινγκ στην θεραπεία για την επαναπροσδιορισμό του φύλου της, αναφέρει το BBC.

Μόλις πριν από δύο μήνες οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν την απαγόρευση κατά της ένταξης διεμφυλικών ατόμων σε αυτές. Η θεραπεία μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια της θητείας τους, σύμφωνα με τη νέα πολιτική.

Ο γεννημένος ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ είχε συλληφθεί το 2010 με την κατηγορία της διαρροής χιλιάδων σελίδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων προς τον ιστότοπο Wikileaks. Υπηρετούσε τότε ως αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ και μέσω αυτού έφτασαν στον Τζούλιαν Ασάνζ το υλικό για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή στις ΗΠΑ όπου κρατήθηκε σε απόλυτη απομόνωση για περίπου ένα χρόνο. Στη δίκη παραδέχτηκε τη διαρροή, ενώ απέφυγε την καταδίκη για συνεργασία με τον εχθρό, για την οποία θα μπορούσε να επιβληθεί ακόμα και η θανατική ποινή.

Ο Μάνινγκ καταδικάστηκε τελικά το 2013 σε δεκάδες χρόνια φυλάκιση. Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, και ενώ οι συνθήκες κράτησης είχαν χαλαρώσει κάπως μετά τη μεγάλη κατακραυγή, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό φύλου και ζήτησε να αποκαλείται Τσέλσι Μάνινγκ.

Σήμερα εκτίει ποινή 35 ετών στην στρατιωτική φυλακή του Φορτ Λέβενγουρθ στο Κάνσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...