699
|

Ποιος… διέπραξε πάλι τo «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές»;

Ποιος… διέπραξε πάλι τo «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές»;

Αυτή είναι μία υπερπαραγωγή, από τις πολύ αναμενόμενες της νέας σεζόν. Προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία προβολής στις ελληνικές αίθουσες αλλά αποκλείεται να μην έρθει. Ο Κένεθ Μπράνα είναι δύναμη, και το σύνολο των ηθοποιών που έχει συγκεντρώσει μέσα στα βαγόνια του ατμοσφαιρικού και υπερπολυτελούς τρένου είναι αυτό που λέμε «αφρόκρεμα».

«Εχουμε μία μοναδική, γοητευτική ιστορία, έχουμε αυτό το εκπληκτικό σκηνικό, το τρένο, με τη μαγική ατμόσφαιρα της εποχής του μεσοπολέμου της χρυσής εποχής των μεγάλων ταξιδιών που τότε απολάμβανε μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, και έχουμε τους μυστηριώδεις χαρακτήρες που συνθέτουν την πλοκή της Αγκαθα Κρίστι». Κάπως έτσι ο Κένεθ Μπράνα, έκανε την εισαγωγή του στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο για την ταινία «Murder on the Orient Express» (2017) την οποία σκηνοθετεί και στην οποία πρωταγωνιστεί.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι, το οποίο αφορά έναν μυστηριώδη φόνο που διαπράττεται μέσα στο πολυτελές τρένο Οριάν Εξπρές, στη διαδρομή Παρίσι-Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του 1930.

MV5BMTU4NjU5NDYxNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzgyODg0MjI@._V1_SY1000_CR0,0,1497,1000_AL_
Ο Κένεθ Μπράνα και η Ντέιζι Ρίντλεϊ στο νέο ατμοσφαιρικό «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές»

Το μυθιστόρημα εμπνεύστηκε η βρετανίδα μάστερ συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων στο ταξίδι Παρίσι-Κωνσταντινούπολη που πραγματοποίησε η ίδια με το συγκεκριμένο τρένο το 1928.

Το τρένο διασχίζει τις Αλπεις. Το τοπίο είναι κάτασπρο. Η πολυτέλεια μέσα στα βαγόνια και στα σαλόνια είναι απαράμιλλη. Θέλεις να ζεις εκεί!

MV5BMjE2ODM3ODE4Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMzgyODg0MjI@._V1_SY1000_CR0,0,1503,1000_AL_
Ο Κένεθ Μπράνα σκηνοθετεί την ταινία και υποδύεται τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό

Ένα βράδυ διαπράττεται ο φόνος. Το επόμενο πρωί το τρένο ακινητοποιείται εξαιτίας μιας χιονοστιβάδας που μπλοκάρει τις γραμμές. Ο εκκεντρικός ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, επιβάτης του τρένου, καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο. Ο Κένεθ Μπράνα, που τον υποδύεται, ανακρίνει ένα υπέροχο καστ: Τζόνι Ντεπ, Πενέλοπε Κρουζ, Μισέλ Φάιφερ, Τζούνι Ντεντς, Τζος Γκαντ, Γουίλεμ Νταφόε, Ντέρεκ Τζάκομπι…

MV5BNTUwMzY1MzkyN15BMl5BanBnXkFtZTgwNTgyODg0MjI@._V1_SY1000_CR0,0,1503,1000_AL_
Η Τζούντι Ντεντς στον ρόλο της ρωσίδας πριγκίπισσας

«Το καστ είναι εξαιρετικό και είναι απαραίτητο για να αναδείξει αυτή τη μοναδική ιστορία της Αγκαθα Κρίστι», είπε ο Κένεθ Μπράνα, στη συνέντευξη Τύπου, περιστοιχισμένος, στο πάνελ από τους ηθοποιούς του. «Οι ήρωες της ταινίας κρύβουν όλοι από ένα μυστικό. Ο καθένας έχει τα δικά του συναισθηματικά κίνητρα και όλοι μαζί λειτουργούν για έναν σκοπό. Είναι απαραίτητο οι ηθοποιοί να μπορούν να αποδώσουν όλα αυτά τα μικρά, ανεπαίσθητα μηνύματα που στήνουν την πλοκή. Το υπέροχο καστ της ταινίας, επελέγη με αυτόν τον σκοπό και σας βεβαιώ τον εκτελεί με τρόπο άξιο θαυμασμού!».

MV5BNTYyNzIyNDkwM15BMl5BanBnXkFtZTgwMjkyODg0MjI@._V1_SY1000_CR0,0,1498,1000_AL_
Η Μισέλ Φάιφερ στον ρόλο της αμερικανίδας χήρας

Προφανώς, οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, το ότι παίζουν όλοι μαζί σε μία ταινία είναι πολύ ενδιαφέρον και η ικανότητα του Μπράνα είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο ο βρετανός σεξπηρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει να συναγωνιστεί μια παλιότερη, υπέροχη, με το ίδιο θέμα: το «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρέπς» (1974) του Σίντεϊ Λιούμετ. Το οποίο είχε έξι υποψηφιότητες για Οσκαρ και ένα θρυλικό καστ: Αλμπερτ Φίνεϊ, Λορίν Μπακόλ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Σον Κόνερι, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Ζακλίν Μπισέ, Ζαν-Πιερ Κασέλ, Αντονι Πέρκινς… Τελικά η ταινία κέρδισε μόνο ένα Όσκαρ, του Β’ Γυναικείου Ρόλου, που δόθηκε στην Ινγκριντ Μπέργκμαν.

MV5BMjExODk3NjQ1Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMDgyODg0MjI@._V1_SY1000_CR0,0,1503,1000_AL_
Ο Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του ντιλετάντη εμπόρου έργων τέχνης

Ο Μπράνα πάντως έχοντας απέναντί του αυτόν τον ανταγωνισμό, τα έδωσε όλα. Η ταινία γυρίστηκε με το πολύ σπάνιο και πανάκριβο φιλμ 65 χιλιοστών και με τις τέσσερεις τελευταίες κάμερες Panavision 65 χιλιοστών στον κόσμο! Η ανάλυση και το βάθος που χαρίζει στην εικόνα αυτό το συγκεκριμένο φιλμ, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, αποτυπώνει τέλεια τόσο την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του τρένου όσο και το μεγαλείο του τοπίου.

MV5BMTg2ODQ0MDU2NV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTgyODg0MjI@._V1_SY1000_CR0,0,1503,1000_AL_
Η Πενέλοπε Κρουζ στον ρόλο της ισπανίδας ιεραποστόλου

Τα σκηνικά και τα κοστούμια συντελούν σ΄αυτό το μεγαλείο και αναδεικνύονται τέλεια στο φιλμ. Αυτό φαίνεται πεντακάθαρα και στο τρέιλερ.

Οσο για το μουστάκι του Ηρακλή Πουαρό, αυτό δεν είναι αληθινό. Και είναι υπερβολικό και γελοίο. Και λειτουργεί προστατευτικά αλλά και προκλητικά για τον ντετέκτιβ. Προστατευτικά διότι ο φέρων κρύβεται πίσω από αυτό. Προκλητικά διότι εκείνοι που τον κοροϊδεύουν και τον απορρίπτουν εξαιτίας του, τον υποτιμούν και με αυτόν τον τρόπο κάνουν τη δουλειά του πιο εύκολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...