279
φωτό αρχείου: Αιτούντες άσυλο πίσω από το σύρμα του κέντρου καταγραφής της Μόριας όπου διαμένουν για μήνες... | ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξαντλημένοι σύροι πρόσφυγες κάνουν απεργία πείνας στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 16:23
φωτό αρχείου: Αιτούντες άσυλο πίσω από το σύρμα του κέντρου καταγραφής της Μόριας όπου διαμένουν για μήνες...
|ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξαντλημένοι σύροι πρόσφυγες κάνουν απεργία πείνας στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 16:23

Δώδεκα από τους δεκάδες σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται (ή κρατούνται) στο κέντρο καταγραφής αιτούντων άσυλο της Μόριας, στη Λέσβο, κάνουν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για τον εγκλεισμό τους στο νησί.

Οι Σύροι -κουρδικής καταγωγής οι περισσότεροι- άρχισαν την απεργία πείνας την Παρασκευή, 21 Απριλίου. Συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο της Επιτροπής Ασύλου, τυλίχθηκαν σε γκρίζες κουβέρτες και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεών τους. Εργαζόμενοι στο hotspot ανέφεραν ότι πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμπλακεί σε φασαρίες, «απλώς κουράστηκαν να περιμένουν».

moria1
Τυλιγμένοι σε κουβέρτες, Σύροι κουρδικής καταγωγής διαδηλώνουν σιωπηρά εξω από το γραφείο Επιτροπής Ασύλου Facebook/Εφη Λατσούδη)

Και οι δώδεκα έχουν ήδη καταθέσει το αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, το οποίο, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό. Τώρα αναμένουν εδώ και μέρες ή εβδομάδες να εξεταστεί η ένστασή τους από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου. Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν συγγενείς στην Ευρώπη και ζητούν να μετεγκατασταθούν στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης, κάτι που τυπικά διευκολύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων. Βρίσκονται στο νησί τους τελευταίους τρεις με οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο συντονιστής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης επιχείρησε το μεσημέρι της Παρασκευής να τους μεταπείσει, συζητώντας μαζί τους για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων και ενστάσεων που καταθέτουν οι πρόσφυγες.

Ουσιαστικά έπρεπε να τους εξηγήσει ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν εκδίδουν πλέον αποφάσεις, καθώς περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν η όλη διαδικασία έχει τη νομιμότητα που απαιτείται, αλλά και το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, ώστε να επιστραφούν εκεί πρόσφυγες σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...