872
O Γιάννης Μπουτάρης μιλά στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης | ΙΝΤΙΜΕnews

Αφοπλιστικός Μπουτάρης στο δημοτικό συμβούλιο: Αν δεν μας θέλετε «μαυρίστε μας» στην κάλπη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 17:33
O Γιάννης Μπουτάρης μιλά στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Αφοπλιστικός Μπουτάρης στο δημοτικό συμβούλιο: Αν δεν μας θέλετε «μαυρίστε μας» στην κάλπη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 17:33

Υπό το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων, ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε το παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου λίγα μόλις 24ωρα μετά τη θρασύδειλη επίθεση εναντίον του. Η σύντομη ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονικης εξέλαβε χαρακτήρα αντιφασιστικού μανιφέστου, καλώντας όλους να δουλέψουν μαζί ώστε να σπάσει επιτέλους το απόστημα του φασισμού – κρυφού και φανερού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο συντηρητικό κατεστημένο να θεωρήσει την πόλη φέουδό της. Η Δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει. Δεν επιτρέψω να γυρίσει η Θεσσαλονίκη στην εποχή του Γκοτζαμάνη», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος της πόλης και για μία ακόμη φορά επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στο να γίνει η Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων.

«Δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω σε όσα πιστεύω και θεωρώ καλά για την πόλη. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος δεν θα επιτρέψω η Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή ‘το δικό μας και το δικό σας’. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων. Και στην προσπάθειά μας αυτή δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν θα φοβηθούμε κανέναν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Επόμενες εκλογές είναι τον Οκτώβριο του 2019 αν δεν συμφωνείτε μαζί μας, μαυρίστε μας. Εμείς προτείνουμε, εσείς κρίνετε, και αν δεν μας θέλετε, δεν χρειάζονται ούτε χειροδικίες, ούτε λιντσαρίσματα, ήταν η αφοπλιστική δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη με αποδέκτες τους επικριτές του – δημοκράτες και μη.

«Σε ό,τι με αφορά προσωπικά. Είμαι 75 χρονών. Θα γίνω 100. Το ξέρω σίγουρα. Μου το χει πει ο Θεός. Και όχι μόνο θα γίνω 100, αλλά θα είμαι και δήμαρχος», η χαρακτηριστική του αναφορά με την οποία απάντησε στις φήμες περί αποχώρησής του

Όσο για την παρουσία του στη εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, σημείωσε ότι ο δήμαρχος δεν χρειάζεται να προσκληθεί, γιατί έχει υποχρέωση να δώσει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις. Η Θεσσαλονίκη, τόνισε,  δέχθηκε κατά διαστήματα το μεγαλύτερο μέρος των εκπατρισθέντων Ποντίων. Είναι προσφυγομάνα και περήφανη που δέχθηκε τους συμπατριώτες μας που εκδίώχθηκαν. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να σπάσει το απόστημα του συντηρητικού κατεστημένου, ήταν το μήνυμα που έστειλε και προς τις ποντιακές οργανώσεις που για πρώτη φορά -όπως επεσήμανε- τίμησαν ενωμένες την επέτειο της Γενοκτονίας.

293537

Στο σημείο αυτό ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως η επίθεση σε βάρος του ήταν οργανωμένη, λέγοντας: «Αυτοί που μου επιτέθηκαν, δεν έχουν καμία σχέση με τους Πόντιους και την εκδήλωση Μνήμης. Είμαι σίγουρος ότι ήταν οργανωμένοι φασίστες. Και μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο».

Για την εμπειρία του στα χέρια των τραμπούκων που του επιτέθηκαν, παραδέχθηκε ότι σε κάποια στιγμή που είχε πέσει στο έδαφος και τον πατούσαν, τρόμαξε. Σηκώθηκα όμως, είπε, όπως και άλλες φορές στη ζωή μου, εννοώντας τη προσωπική του νίκη στη μάχη που έδωσε με τον αλκοολισμό.

«Όλα αυτά τα χρόνια μας κατασυκοφαντούν. Παραποιούν τα λεγόμενά μας. Αλλοιώνουν τα όσα λέμε και κάνουμε. Διασπείρουν μισές αλήθειες ή και απλώς ψέματα. Υποτιμούν την προσπάθειά μας. Παραπληροφορούν τον κόσμο. Και το κάνουν συστηματικά και οργανωμένα», ανέφερε για τη διαστρέβλωση των λεγομένων του και τα fake news που τελικά οδήγησαν σε βιαιοπραγίες όπως αυτή του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση και στα πολιτικά κόμματα «να ενωθούν στο αυτονόητο: στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας». Γιατί όπως είπε, «μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν».

«…Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι κάποιος άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός», προειδοποίησε.

293533

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και «να σταματήσουν την καπηλεία και το λαϊκισμό εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, χωρίς να σκέφτονται το κακό που κάνουν στην κοινωνία μας. Γιατί αυτά υποθάλπουν τον φασισμό και ξέρουμε καλά που οδηγεί».

Το 2006 «ξεκινήσαμε (σσ την παράταξή του στο δήμο) με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πόλη αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ιστορία της. Και τι πρακτικό αποτέλεσμα έχει αυτό; Τουρίστες στην πόλη, και άρα δουλειές για τους συμπολίτες μας. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τον πατριωτισμό», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει:

«Τι άλλο είναι για μένα ο πατριωτισμός; Είναι να μην κλέβεις και να μην σπαταλάς τα χρήματα των πολιτών. Μειώσαμε άσκοπες δαπάνες του δήμου. Περισώσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χαλάμε τη σούπα σ’ αυτούς που έχουν συνηθίσει στην αδιαφάνεια, τη σπατάλη και την τζάμπα μαγκιά με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Και τι άλλο είναι πατριωτισμός για μένα; Είναι να φέρνεις λεφτά στην πόλη. Να κάνεις έργα μ’ αυτά διευκολύνοντας τους πολίτες. Εκεί που η χώρα αγκομαχάει, εμείς εξασφαλίσαμε δεκάδες εκατομμύρια. Έτσι πάει μπροστά η πόλη και η χώρα. Όχι με κούφια λόγια για την ανωτερότητα της φυλής».

Το παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, η προϊσταμένη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...