440
Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Παππάς. Οι «σιαμαίοι» του ΣΥΡΙΖΑ ίσως πρέπει να μπουν σε διαδικασία... πολιτικού διαχωρισμού και αποχωρισμού | Aris Oikonomou / SOOC

Μπορεί ο Τσίπρας να απαλλαγεί από τον Παππά;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 27 Οκτωβρίου 2016, 12:35
Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Παππάς. Οι «σιαμαίοι» του ΣΥΡΙΖΑ ίσως πρέπει να μπουν σε διαδικασία... πολιτικού διαχωρισμού και αποχωρισμού
|Aris Oikonomou / SOOC

Μπορεί ο Τσίπρας να απαλλαγεί από τον Παππά;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 27 Οκτωβρίου 2016, 12:35

Ο νόμος Παππά με τον οποίο η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου μεταβλήθηκε σε καζίνο κρίθηκε αντισυνταγματκός. Η απόφαση του ΣτΕ από μία άποψη ανήκει στην Ιστορία, αφού έπειτα από πιέσεις, παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις πρωτοφανείς εκ μέρους μίας «δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», που κατά τα λοιπά νομίζει πως κάνει ό,τι θέλει, η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της και κρίνει με βάση τον μοναδικό υπαρκτό γνώμονα: το Σύνταγμα.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα;

Το ένα βέβαιο δεδομένο είναι ότι προς το παρόν δεν αλλάζει τίποτε στο τηλεοπτικό τοπίο. Ολοι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν. Αν κάποια στιγμή συγκροτηθεί το ΕΣΡ και προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, βλέπουμε…

Η ουσία είναι ότι έπειτα από την απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου, ένας Πρωθυπουργός, ο στενότερος συνεργάτης του υπουργός Επικρατείας και μία σειρά βουλευτές και λοιποί «υπερθεματιστές» της νομιμότητας μένουν εκτεθειμένοι και πολιτικά μετέωροι.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φρόντισε ούτε μία στιγμή να πάρει αποστάσεις ασφαλείας από την διαδικασία και τις επιλογές του Νίκου Παππά.

Τις υιοθέτησε όλες -κατά κάποιους μαζί τις είχαν σχεδιάσει- και τις υπερασπίστηκε με κάθε ευκαιρία. Μαζί τα σχεδίασαν όλα, μαζί συνομιλούσαν με τους καναλάρχες, μαζί αποφάσιζαν.

Τώρα πλέον είναι αναγκασμένος να λάβει τις αποφάσεις του, με εντελώς διαφορετικό γνώμονα: την διαφύλαξη της όποιας δικής του αξιοπιστίας και του κύρους της θέσεώς του.

Με την εκκρεμότητα ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης να παρατείνεται, ο κ. Τσίπρας καλείται πλέον να λύσει μία δύσκολη εξίσωση. Θα θυσιάσει τον στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να παρατείνει τον δικό του πολιτικό χρόνο, ή θα καλύψει τις αστοχίες του κ. Παππά και θα επιλέξει να συρθεί από αυτόν σε ένα προδιαγεγραμμένο πολιτικό τέλος;

Οι συνομιλίες με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτικές: Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί τον κ. Παππά και η εσωκομματική ισορροπία που διαμορφώθηκε στο Συνέδριο δεν περιλαμβάνει τον υπουργό Επικρατείας. Πολύ περισσότερο αφορά τον Φίλη, τον Βούτση, τον Σκουρλέτη και τους «53». Όλοι κοιτάζουν πλέον να απευθυνθούν σε ένα ακροατήριο που δεν το απασχολεί ποιος είναι καναλάρχης και ποιος δεν είναι, αλλά πολύ περισσότερο ποιος εκφράζει με καλύτερο – για τα δικά τους κριτήρια – την αριστεροσύνη.

Η κατασκευή του «θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα» κατέρρευσε με την απόφαση του ΣτΕ με πάταγο. Μάλλον δε η νομιμότητα αποδείχθηκε υπεράνω πολιτικών φληναφημάτων.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες και ενώ τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής» θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, ο κ. Τσίπρας καλείται να κάνει έναν ανασχηματισμό, με τον οποίο θα δείξει αν είναι αυτό που κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να πιστεύουν.

Η παραμονή του κ. Παππά στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο στην σημερινή του θέση, θα καταστήσει τον κ. Τσίπρα όμηρο και «συνένοχο» στην διατάραξη της νομιμότητας.

Η απομάκρυνση του υπουργού Εικρατείας είναι μία κίνηση forcée. Η οποία μπορεί να μην εξαγνίζει τους συμμετόχους, αλλά πάντως προσφέρει λίγο χρόνο πριν το τέλος…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...