732
Μακέτα της "δασικής πόλης" Λιουτζού, που σχεδίασε ο Στέφανο Μποέρι | Stefano Boeri Architetti

Πώς μια «δασική πόλη» θα καθαρίσει τον μολυσμένο αέρα της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 08:00
Μακέτα της "δασικής πόλης" Λιουτζού, που σχεδίασε ο Στέφανο Μποέρι
|Stefano Boeri Architetti

Πώς μια «δασική πόλη» θα καθαρίσει τον μολυσμένο αέρα της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 08:00

Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Κίνας απειλεί σοβαρά την υγεία των Κινέζων που ζουν σε μητροπόλεις, καθώς τα επίπεδα συγκέντρωσης σωματιδίων στις αστικές περιοχές περιστασιακά να υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post, το νέφος σχετίζεται με το ένα τρίτο των θανάτων στην Κίνα, σκοτώνοντας περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως ενώ επίσης εκτιμάται ότι στο βόρειο τμήμα της Κίνας το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί κατά 5,5 χρόνια. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γράφει η ιστοσελίδα cnet.com, η κινεζική κυβέρνηση αγκαλιάζει, τώρα, μια σειρά από καινοτόμες και αντισυμβατικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων έργων όπως η «δασική πόλη» Λιουτζού.

forest-city-1
Στη νέα “δασική πόλη” θα φυτευτούν 40.000 δέντρα και 1.000.000 φυτά από 100 διαφορετικά είδη [photo: Stefano Boeri Architetti]

Η «δασική πόλη» χτίζεται σε μια έκταση 1.750 στρεμμάτων στις όχθες του ποταμού Λιου κοντά στην Λιουτζού, μια πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων, στην ορεινή επαρχία Γκουανξί, που φημίζεται για τα υπέροχα φυσικά τοπία της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχιτεκτονικού γραφείου Boeri, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2.020 και θα περιλαμβάνει τυπικά κτίρια όπως σχολεία, γραφεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και, φυσικά, σπίτια, που όλα θα καλύπτονται από χιλιάδες δέντρα και διάφορα είδη φυτών.

Οι δημιουργοί του φιλόδοξου σχεδίου υποστηρίζουν ότι η νέα πόλη θα έχει την ικανότητα να καθαρίζει τον αέρα από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τους ρύπους και να απελευθερώνει οξυγόνο. Μάλιστα, καθώς τα δέντρα θα μεγαλώνουν, θα απορροφούν ακόμη περισσότερο διοξείδιο και θα  γίνονται πιο αποτελεσματικά. Για την ακρίβεια, ένα δέντρο, σε πλήρη ανάπτυξη, μπορεί να απορροφήσει 48 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και να δώσει περίπου 120 λίτρα οξυγόνου ετησίως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δέντρα, αντίθετα  από τους ανθρώπους, κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης απορροφούν CO2 και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Η «δασική πόλη» σε αριθμούς

Αναλυτικά, υπολογίζεται ότι η δασική πόλη:

  • θα απορροφά 10.000 τόνους CO2 ετησίως
  • θα απορροφά 57 τόνους ρύπων ετησίως
  • θα απελευθερώνει 900 τόνους οξυγόνου ετησίως
  • θα έχει 30.000 κατοίκους
  • 40.000 δέντρα μέσα στην πόλη
  • 1 εκατομμύριο φυτά και πάνω από 100 διαφορετικά είδη

Οι ουρανοξύστες θα συνδέονται με την Λιουτζού με μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας, θα παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακά πάνελ και για τον κλιματισμό των εσωτερικών χώρων θα χρησιμοποιηθεί γεωθερμική ενέργεια. Επιπλέον, εκτός από τον καθαρισμό του περιβάλλοντος αέρα, η αφθονία των φυτών αναμένεται ότι θα μειώσει την μέση θερμοκρασία και θα δημιουργήσει φράγματα θορύβου ενώ επίσης θα προσφέρει ένα φιλικότερο περιβάλλον σε ζώα, πουλιά και έντομα.

Ο Στεφάνο Μποέρι πήγε για πρώτη φορά στην Κίνα το 1979. Εδώ και πέντε χρόνια, διατηρεί ένα γραφείο στη Σαγκάη, ενώ επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Tongji της πόλης. Ο 60χρονος ιταλός αρχιτέκτονας ελπίζει ότι αυτό το μοντέλο βιώσιμης αστικής αρχιτεκτονικής θα αναπαραχθεί σε ολόκληρη την Κίνα.

Τα συγκροτήματα «κατακόρυφων δασών», που σχεδιάστηκαν μετά το διάσημο έργο του Μποέρι στο Μιλάνο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις πόλεις Ναντζίνγκ, Σαγκάη και Σεντζέν. Και ήδη, ένα δεύτερο έργο σχεδιάζεται γύρω από το Σιτζιατζουάνγκ, έναν βιομηχανικό κόμβο στη βόρεια Κίνα που είναι σταθερά ανάμεσα στις 10 πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας. Εκεί, υπολογίζεται ότι θα ελεγχθεί ουσιαστικά εάν αυτή η καινοτόμος ιδέα αποτελεί πρακτική απάντηση στην κρίση της Κίνας από τη ρύπανση.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Μποέρι δήλωσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι καταλάβαιναν τελικά ότι πρέπει να υιοθετήσουν ένα νέο πιο βιώσιμο μοντέλο πολεοδομικού σχεδιασμού, που δεν θα περιλαμβάνει «τεράστιες μεγαλουπόλεις», αλλά οικισμούς το πολύ 100.000 κατοίκων, οι οποίοι θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από «πράσινη αρχιτεκτονική».

bosco1
Ο διάσημος ουρανοξύστης του Στέφανο Μποέρι στο Μιλάνο [photo: Stefano Boeri Architetti]

«Αυτό που έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι να συνεχίζουν να προσθέτουν περιφερειακά νέα περιβάλλοντα στις πόλεις τους», δήλωσε στον Guardian, «Έχουν δημιουργήσει αυτούς τους εφιάλτες – τεράστια μητροπολιτικά περιβάλλοντα. Πρέπει να φανταστούν ένα νέο μοντέλο πόλης που δεν αφορά την επέκταση αλλά ένα σύστημα μικρών, πράσινων πόλεων».

Ο Μποέρι περιέγραψε την ιδέα πίσω από τα «πράσινα» κτίριά του ως απλή, όχι ως θεαματική: «Αυτό που είναι θεαματικό είναι η φύση, η ιδέα να έχουμε ένα κτίριο που αλλάζει χρώμα κάθε εποχή. Τα φυτά και τα δέντρα αυξάνονται και αλλάζουν εντελώς».

Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτή η ιδέα των κατακόρυφων δασών μπορεί να αναπαραχθεί παντού. Πράγμα που ελπίζει ότι θα γίνει. «Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα αν υπάρξουν άνθρωποι που θα τα αντιγράψουν ή θα τα αναπαράγουν. Ελπίζω ότι αυτό που κάναμε, μπορεί να είναι χρήσιμο και για άλλα είδη πειραματισμών», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...