512
Ο Ελον Μασκ και το κόκκινο Tesla | EPA/TESLA HANDOUT

Μπόνους (δεκαετίας) ύψους 55,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Ελον Μασκ 

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 18:25
Ο Ελον Μασκ και το κόκκινο Tesla
|EPA/TESLA HANDOUT

Μπόνους (δεκαετίας) ύψους 55,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Ελον Μασκ 

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 18:25

Θα εργάζεται κανονικά, για μία δεκαετία, αλλά δεν θα πληρώνεται. Για τη συντριπτική πλειονότητα των κοινών θνητών η προοπτική αυτή θα ήταν συνώνυμο της δουλείας. Για τον Έλον Μασκ, ωστόσο, τον οραματιστή και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία -της PayPal, της Tesla και της SpaceX- αποτελεί απλώς ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του. Και εμφανίζεται σίγουρος πως θα το κερδίσει.

Μετά το πέρας της δεκαετίας, εάν η πορεία της Tesla είναι η αναμενόμενη με βάση τις υψηλότατες προσδοκίες των μετόχων της, η χρηματιστηριακή αξία της θα πρέπει να έχει δεκαπλασιαστεί φτάνοντας στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σημερινά 59,3 δισεκατομμύρια. Με τις τρέχουσες τιμές, σήμερα μόνον τρεις εταιρείες, αμερικανικές φυσικά, αξίζουν περισσότερο: η Apple των 908 δισ. δολαρίων, η Alphabet (της Google) με 807 δισ. δολάρια και η Microsoft, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 707 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να φτάσει η Tesla -μας πληροφορεί η Corriere della Sera– να έχει έσοδα ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή καθαρά κέρδη της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων τον χρόνο. Και σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα φιλόδοξος, δεδομένου ότι πέρυσι τα έσοδα της εταιρείας δεν ξεπέρασαν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά ιδιαίτερα φιλόδοξος είναι και ο 46χρονος Ελον Μασκ. Και για αυτό δηλώνει ότι αν δεν βγουν τα παραπάνω νούμερα, τότε εκείνος δεν θα βάλει στην τσέπη του ούτε ένα δολάριο. Πρόκειται για μια ειδική ρήτρα -«ή όλα ή τίποτα»- των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) που παρουσιάστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla και θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί από τους μετόχους στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. Εάν, όμως, ο Έλον Μασκ επιτύχει όλους τους στόχους τους, τότε θα λάβει ως bonus το αστρονομικό ποσό των 55,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χαμογελαστός (και γιατί όχι) ο Ελον Μασκ (EPA/BEN MACMAHON)
Χαμογελαστός (και γιατί όχι) ο Ελον Μασκ (EPA/BEN MACMAHON)

Σύμφωνα με τον Guardian, η τεράστια αμοιβή που προβλέπεται να λάβει ο Μασκ εάν κερδίσει το στοίχημα που έβαλε, αποσκοπεί κυρίως να βάλει τέλος στις φήμες περί αποχώρησής του από την Tesla ώστε να μπορέσει να αφοσιωθεί αναπόσπαστος σε κάποιο άλλο από μεγαλεπήβολα σχέδιά του, συμπεριλαμβανομένης και της εκστρατείας που σχεδιάζει για τον εποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη. Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης πως για τα επόμενα δέκα χρόνια ο Μασκ θα πρέπει να συνεχίσει να εκτελεί χρέη εκτελεστικού διευθυντή, προέδρου αλλά και επικεφαλής σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων της Tesla.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως ο επίδοξος αποικιστής του Άρη έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες των μετόχων της Tesla. Σύμφωνα με το προηγούμενο επιχειρηματικό πλάνο, έως το 2022 η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα έπρεπε να έχει φτάσει στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια. Χάρη στον Έλον Μασκ, ωστόσο, αξίζει ήδη περισσότερο.

Ο γεννημένος στη Νότια Αφρική Μασκ, είναι ήδη ο 44ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 21,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη σχετική  λίστα του Bloomberg. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla με ποσοστό 21,9%. Διατηρώντας το μερίδιο που κατέχει σήμερα, στην περίπτωση που καταφέρει μέσα σε μία δεκαετία να αυξήσει κατά 1.000% τη χρηματιστηριακή αξία της, ο Έλον θα καταλήξει με το 28,3% των μετοχών μιας εταιρείας αξίας 650 δισ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πλουσιότερος κατά 184 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα τον αναδείξει με διαφορά ως τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...