273
«Οι πολίτες εδώ και επτά χρόνια μετρούν το κόστος της κρίσης», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Bloomberg: «Οι δυσκολίες δεν τελειώσαν για την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2017, 16:55
«Οι πολίτες εδώ και επτά χρόνια μετρούν το κόστος της κρίσης», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Bloomberg: «Οι δυσκολίες δεν τελειώσαν για την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2017, 16:55

Η Ελλάδα μπορεί να συμφώνησε με τους δανειστές, να ξαναβγήκε (δοκιμαστικά) στις αγορές μετά από τρία χρόνια και να απέσπασε μια μικρή αναβάθμιση στις προοπτικές της από την  Standard & Poor’s, αλλά τα εμπόδια παραμένουν πολλά.

Το Bloomberg χαρτογραφεί την πορεία των επόμενων μηνών για την Αθήνα και οι «μαγικές» λέξεις είναι δύο: προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, στον οποία η χώρα είναι ακόμη πίσω.

Η αποδέσμευση της δόσης απαιτούσε την προέγκριση 140 μέτρων, τα οποία σήμερα είναι σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Ακόμη χρειάζονται περισσότερα από 100 μέτρα ως τον Αύγουστο του 2018  για την αποδέσμευση του υπόλοιπου ποσού το οποίο είχε συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια.

Οπως σημειώνεται: «Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να γίνουν πολιτικά εκρηκτικές, καθώς οι πολίτες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα μετρούν το κόστος της κρίσης που έριξε τις ζωές τους σε αναστάτωση τα τελευταία επτά χρόνια».

Τα προβλήματα, ωστόσο, επιδεινώνονται από τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Επειδή οι βαθμοί της Ελλάδας δεν είναι καλοί σε αυτόν τον τομέα, οι δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται είναι ακόμη περισσότερο απαιτητικές  και αποσκοπούν στην βαθιά αλλαγή ριζωμένων συνηθειών.

«Αυτά που περνούν από το Κοινοβούλιο και αυτά που υλοποιούνται είναι δύο διαφορετικά πράγματα, οπότε τελικά δεν υλοποιούνται», εξηγεί ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής.

Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέχρι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και από την πώληση του Ελληνικού μέχρι τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, το Bloomberg βλέπει περιπτώσεις κατά τις οποίες η χώρα πασχίζει να υλοποιήσει μέτρα και να μεταρρυθμίσει τις δομές της.

Το συμπέρασμα του Bloomberg ένα: «οι δυσκολίες για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...