521
Αριστερά ο Πόουλ Τόμσεν, δεξιά η Ντέλια Βελκουλέσκου | Alexandros Michailidis / SOOC

Bloomberg: Δάνειο 3 έως 6 δισ. δολ. για την Ελλάδα – Διαψεύδει το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 19:29
Αριστερά ο Πόουλ Τόμσεν, δεξιά η Ντέλια Βελκουλέσκου
|Alexandros Michailidis / SOOC

Bloomberg: Δάνειο 3 έως 6 δισ. δολ. για την Ελλάδα – Διαψεύδει το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 19:29

Ετοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερο σε σύγκριση με αυτό του δεύτερου προγράμματος, προκειμένου να δικαιολογήσει έτσι στους μετόχους του τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό επικαλούνται πηγές με γνώση του θέματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Κατά τις ίδιες πηγές, το ποσό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι 3 έως 6 δισ. δολάρια (2,8 – 5,6 δισ. ευρώ), σε σύγκριση με τα 31 δισ. δολάρια (29 δισ. ευρώ) που προέβλεπε το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαλείψει ένα πολιτικό εμπόδιο, εν όψει των γερμανικών εκλογών.

Η Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε, στον απόηχο της συγκεκριμένης συνάντησης, ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις την έκαναν «πολύ πιο σίγουρη» ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, είπε ότι παραμένουν οι διαφορές σε πολύ σημαντικούς τομείς, παρά την πρόοδο σε άλλα σημαντικά θέματα, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία».

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα μόνο εφόσον η χώρα μας υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα και στα εργασιακά, αλλά και αφότου οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμευθούν πάνω σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Τόμσεν προς Βερολίνο: Το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο μόνο με μεταρρυθμίσεις

«Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο» διεμήνυσε την Παρασκευή προς το Βερολίνο ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου.

Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο Τόμσεν ανέφερε δε, πως το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο μόνο με μεταρρυθμίσεις όπως υποστηρίζουν οι εταίροι, και ειδικά η γερμανική κυβέρνηση. «Μόνο ελάφρυνση δεν αρκεί, χωρίς μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θα πλήξουν την ανάπτυξη της Ελλάδας. «Κάποιος θα μπορούσε να θέσει ως στόχο χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%… Αν παραμείνει σε τόσο υψηλό επίπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη», εξήγησε.

Με τις θέσεις Τόμσεν για Ελλάδα δήλωσε ότι συμφωνεί και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, που συμμετείχε στη συζήτηση. «Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Διαψεύδει το ΔΝΤ

Στη διάψευση του πρακτορείου Bloomberg προχώρησε το Ταμείο.

Οπως μετέδωσε το mignatiou.com, εκπρόσωπος του ΔΝΤ -απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων- παρέπεμψε σε απάντηση που έδωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του, συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Το Bloomberg ήδη το έκανε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...