352
Η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα που συνοδεύει το άρθρο στον ιστότοπο του Bloomberg | Dario Pignatelli/Bloomberg

Bloomberg: Bιάστηκε ο Τσίπρας να μιλήσει για καθαρή έξοδο – Τι γίνεται με εκλογές

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 11:49
Η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα που συνοδεύει το άρθρο στον ιστότοπο του Bloomberg
|Dario Pignatelli/Bloomberg

Bloomberg: Bιάστηκε ο Τσίπρας να μιλήσει για καθαρή έξοδο – Τι γίνεται με εκλογές

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 11:49

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από την 8ετή ευρωπαϊκή διάσωση, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας παλεύει σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο».

Οι προκλήσεις στο εσωτερικό περιλαμβάνουν τις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή, τις πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς και τις έριδες με συμμάχους και αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, κυριαρχεί η αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία και η περιφερειακή αστάθεια που πηγάζει από τη διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής ΠΓΔΜ.

Η ικανότητα του Τσίπρα να πορευθεί ανάμεσα σε όλα αυτά θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιοχή τα προσεχή χρόνια, με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τις απόψεις ειδικών.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Υστερα από οχτώ χρόνια, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Παρ’ ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν από το Eurogroup του Ιουλίου, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψει μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα, τονίζεται στο άρθρο όπου φιλοξενείται δήλωση του Wolfango Piccoli, συμπροέδρου της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence:

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου, πολύ νωρίς, παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο».

Κάνοντας ειδική αναφορά στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρικά και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Bloomberg εστιάζει την προσοχή στους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς που, όπως αναφέρει, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...