1665
Η Θόλος, στο ιερό της Αθηνάς της Προναίας, στους Δελφούς | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αυτόπτης μάρτυς στο Forum των Δελφών

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 5 Μαρτίου 2018, 07:20
Η Θόλος, στο ιερό της Αθηνάς της Προναίας, στους Δελφούς
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αυτόπτης μάρτυς στο Forum των Δελφών

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 5 Μαρτίου 2018, 07:20

«Τι διάολο είναι το Forum; Forum και τον κακό μας τον καιρό» σχολίασε σατιρικά ο ταβερνιάρης, γνήσιος απόγονος του Αριστοφάνη, έχοντας όμως ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αφτιά λόγω των εισπράξεων του καταστήματός του, μια περίοδο τουριστικά νεκρή που αναστήθηκε. Μπορεί το ίδιο ν’ αναρωτιέστε και σεις, βομβαρδισμένοι από τόσα και τόσα σχετικά δημοσιεύματα, τηλεοπτικές  συνδέσεις και αναμεταδόσεις.

Λοιπόν, θα σας ξεκινήσω από τον τόπο. Σταθείτε δίπλα μου, σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο της μεγάλης στροφής. Από τη μια βουνοκορφές στολισμένες χιόνι, από την άλλη θάλασσα. Ανάμεσα στα δύο αντιφατικά στοιχεία (τουλάχιστον για ευρωπαϊκά μυαλά) δηλαδή χιόνι και θάλασσα, χαζέψτε έναν απέραντο ελαιώνα κι ένα σωρό ολάνθιστες αμυγδαλιές ! Σκορπίστε και αρμαθιές με κίτρινα αγρού λουλούδια. Βάλτε και ήλιο γλυκό. Χωράει κι άλλο ομορφιά; Πρόσθεσε και έναν αρχαιολογικό χώρο αιώνων. Το μαντείο των Δελφών. Τι άλλο θες βρε φίλε! Ελλαδάρα σου λέω!

Σε αυτό λοιπόν το σημείο Γης, εκτυλίσσεται το Forum. Πες το, και μικρό Νταβός. Τι να μας πει το Νταβός; Το κερδίζουμε «κατά κράτος»… Γης! Το Forum θεώρησέ το, με αρχαιοελληνικούς όρους, «αγορά». Μια πολυάνθρωπη, πολύβουη ανταλλαγή και ανοιχτόμυαλη συζήτηση και αναζήτηση και γνωριμίες.

Τι κατάφερε ο Συμεών Τσομώκος! Θαυμάζω παρατηρώντας τους παρευρισκόμενους. Απορώ αν ακόμα και ο ίδιος ο εμπνευστής όλου αυτού φανταζόταν την επιτυχία του. Τρίτος χρόνος και όλα λειτουργούν σαν για θεσμό ετών. Εξαιρετική οργάνωση, ακρίβεια στους χρόνους, συντονισμός, σπουδαίοι καλεσμένοι, διεθνείς προσωπικότητες από Ινδία, Κίνα, Ιράν, Εμιράτα, Αμερική και παράλληλα προσωπικό με επαγγελματισμό, που αρκεί να κατασκοπεύσεις τη σβελτάδα των κινήσεων και των ματιών τους για ν’ αντιληφθείς την έγνοια τους, να είναι όλα κάθε στιγμή στην εντέλεια. Άλλωστε το κόστος εισόδου (από 660 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ) δεν επιδέχεται ερασιτεχνισμούς.

Ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling (Δ) και ο Declan Costello (Α), επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (δεξιά) και ο Ντέκλαν Κοστέλο (αριστερά), επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Τα δρώμενα συμβαίνουν σε τρεις χώρους. Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπου σε υποδέχεται ένα τεραστίων διαστάσεων γλυπτό του Ζογγολόπουλου, στο ξενοδοχείο «Αμαλία» και στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Αναφέρθηκα σε διεθνείς καλεσμένους, αν και για μένα, η πιο δύσκολη «κάστα» για να καταμετρηθεί στους παρόντες, είναι οι επιτυχημένοι Ελληνες. Τόσο καχύποπτοι που ήμαστε σε άξιους, τόσο που μας κατευθύνει ο λαϊκισμός καθοδηγούμενος από τους πολιτικούς μας αλλά ακόμα και η ζηλοφθονία ως άτιμο «συστατικό» μας… Πώς να αποδεχτούμε τους άξιους ως άξιους και να μάθουμε να τους ακούμε;

Η δυσκολία αγαπητοί μου, δεν είναι να εντρυφήσεις στις σκέψεις και στο πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον ο Κατρούγκαλος, η Γεροβασίλη και ο Π.Κ. Βεβαίως και παρίσταντο! Το σημαντικό είναι, ότι στο συγκεκριμένο Forum, έχεις την ευκαιρία να ακούσεις τον Θανάση Μαρτίνο, τον Γιώργο Προκοπίου, τον Νίκο Τσάκο, από τους πιο πετυχημένους εφοπλιστές και με αμύθητη περιουσία (λες να τις δημιούργησαν τυχαία;) να συνομιλούν με θέμα: «Πώς μπορούν οι Έλληνες, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους ως υπερδύναμη στη ναυτιλία, να αυξήσουν την επιρροή τους στην διεθνή πολιτική σκηνή ».

Και σε άλλη αίθουσα τον Παπαλεξόπουλο της ΤΙΤΑΝ και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita. Και αλλού τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Και παράλληλα με αυτά τα θέματα να έχεις την ευκαιρία να ενημερωθείς για τους υδρογονάνθρακες από επαΐοντες όπως ο Π. Κελάμης, CEO των Κυπριακών Υδρογονανθράκων, και τον καθηγητή Uzi Arab από το Ισραήλ. Και σε τελείως άλλη κατεύθυνση να ακούσεις για μεσογειακή διατροφή από την γκουρού στο είδος κυρία Τριχοπούλου και τον κ. Μπουτάρη της φίρμας Κυρ-Γιάννη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ (ΑΠΕ ΜΠΕ/Delpihi Economic Forum/STR)
Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ (ΑΠΕ ΜΠΕ/Delpihi Economic Forum/STR)

Και σε άλλη αίθουσα το «Δίκτυο», ήτοι το «παιδί» της πολιτικού Άννας Διαμαντοπούλου που συμμετέχει με την ομάδα της και ανέπτυξε εξαιρετικά πολλά θέματα, όπως το αγροτικό θαύμα του Ισραήλ και της Ολλανδίας. Ή στο τετ α τετ της Άννας με τον Jeff Bullwinkel της Microsoft Ευρώπης όπου συνομίλησαν για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις ραγδαίες αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας. Και μετά απ’ αυτά, μπορεί να φτάσεις μέχρι και να παρακολουθήσεις τους ψυχαναλυτές, Πατέρα Φιλόθεο Φάρο με τον σταρ Γιωσαφάτ, να μιλάνε για τον άνθρωπο και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Έχετε διανοηθεί ωραιότερη «αγορά» σκέψεων; Ανά μία ώρα, σε τρία «επίπεδα» συγχρόνως, γίνονται συζητήσεις. Βέβαια όλες διευθύνονται από δημοσιογράφους. Οι ημέρες του Forum μπορεί και να είναι η χαρά του δημοσιογράφου. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση στη δημοσιογραφική φάρα και θα ήθελα να σας το κουτσομπολέψω είναι ότι διακρίνεις σεμνότητα στον κλάδο και τα μεγάλα «ύφη» άλλων καιρών, από «βεντέτες» που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε ξεπουπουλιασμένους κόκορες, χάθηκαν στα βάθη του Χρηματιστηρίου. Όλα στην ατμόσφαιρα ήταν χαλαρά, απλά και όμορφα.

Τέλος, ας φτάσουμε στους πολιτικούς και στην παρουσία τους στο Forum. Πείτε μου ό,τι θέλετε. Γνώμη δεν αλλάζω. Η έπαρση, το ψήλωμα των κυβερνώντων μας, πλέον βγάζει μάτι. Είναι εξουσία και κατεστημένο μαζί. Αρκεί να δείτε το περπάτημά τους, τις κουστωδίες τους, την ασφάλειά τους, τα αυτοκίνητα!… Κατρούγκαλος – Μαρτίνος σημειώσατε 1 με θαυμαστικό! Τους κοιτάζεις, αυτούς τους, όπως αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας την πορεία τους «The next big thing», μετά μετράς τους φόρους που πληρώνεις για να συντηρούνται οφίτσια και «πελατάκια» και κουνάς το κεφάλι… Φαντάσου και να ήταν πετυχημένοι! Φαντάσου και να κυβερνούσαν όσα χρόνια κυβέρνησαν οι προηγούμενοι!…

Για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατακλύστηκε η αίθουσα! Το καλό παιδί που προσπαθεί. Διακόσια δισ. στοίχισε η προσπάθεια! Δώσε κανναβούρι στον λαό να κρατήσουμε με νύχια και δόντια τις θέσεις μας. Και στην πρώτη σειρά με πλατιά χαμόγελα θαυμασμού, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Π.Κ, (για αυτοψία φαντάζομαι) και ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης και η Γεροβασίλη και, και, και…

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Delpihi Economic Forum/STR)
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Delpihi Economic Forum/STR)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε διαφορετική προσέγγιση. Σε ένα Forumπου που δεν είναι «Έκθεση Θεσσαλονίκης», διάλεξε σοφά να συνομιλήσει, βεβαίως σε άπταιστα αγγλικά, με τον Martin Wolf, αρθρογράφο-σημαία των οικονομικών σελίδων των Financial Times. Η άνεσή του, η ακρίβεια στις διατυπώσεις, οι αντιλογισμοί του, η ενημέρωση για τη χώρα μας, οι στόχοι του αλλά και οι ευθύνες που επιρρίπτει στην Ευρώπη, έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Και είναι θέμα μικροψυχίας ή κρατικοδίαιτου βολέματος -άρα και τρόμος ξεβολέματος- το να αρνείται κάποιος να παραδεχτεί, ότι αν στοχεύουμε σε επενδύσεις και επιχειρηματικότητα πρέπει και να προχωρήσουμε επιτέλους σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση και όχι «γιαλαντζί» κομμουνιστο-κάτι, δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο.

Θέλετε και λίγο κουτσομπολιό; Εννοείται, ότι στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει στους παρευρισκόμενους να κάθονται ήδη στις θέσεις τους, όταν αρχίσει η συζήτηση. Πόσω μάλλον, αν είναι στελέχη της ΝΔ. Και ο αρχηγός του κόμματός τους είναι ήδη επί σκηνής. Ωστόσο, δέκα λεπτά μετά την έναρξη, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη με βηματισμό παρέλασης. Η Ν. Μ. εκ κατασκευής δεν μπορεί να περάσει και απαρατήρητη. Δεν έφτανε αυτό… Πέντε λεπτά μετά από εκείνη, εμφανίστηκε και ο υιός Μπακογιάννης. Χωρίς καμία αμηχανία και χαιρετώντας μάλιστα ενθέρμως και όλους τους περί αυτόν πριν καθίσει. Αν μετρήσει κανείς, πόσα μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει ο Κ. Μητσοτάκης και πόσο έξυπνα και σωστά αντεπεξέρχεται, μην ξεμπροστιάζοντας αλλά προσπερνώντας και περπατώντας ανεπηρέαστος και μεθοδικός προς τον στόχο του και μόνο, τότε μπορεί να τον φανταστεί ως τον πλέον ταλαντούχο παρκαδόρο. Από εκείνους που όλα τα περνάνε ξυστά και στο τσακ και στο τέλος τακτοποιούν σε θέσεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συμμετείχε σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (ΑΠΕ ΜΠΕ/Delpihi Economic Forum/STR)
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συμμετείχε σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
(ΑΠΕ ΜΠΕ/Delpihi Economic Forum/STR)

Παρακολούθησα επίσης τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αχ! Αποκλείεται να αναφερθώ στο όνομά του και να μην συμπληρώσω Αχ! Πώς ξόδεψε τόσες υγιείς δυνάμεις που ενώθηκαν στο όραμά του; Πώς ξεπέταξε τόσους ανιδιοτελείς ψηφοφόρους που το μόνο που ήθελαν ήταν να πάει μπροστά η χώρα και μόνο η χώρα; Πώς αυτός και το κόμμα του, που όπως περιέγραψε, «Δεν λερώσαμε τα χέρια μας με αίμα», αυτοί που δεν φοβήθηκαν ποτέ να καταθέτουν άποψη για το κάθε τι, πώς τελικά τακίμιασαν με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης; Έχει λοιπόν νόημα να σας πω τι είπε στη συνέντευξή του; Μίλησε εξαιρετικά, άφοβα, όχι λαϊκίστικα, πρακτικά, ξεκάθαρα, εμπεριστατωμένα. Ε και; Αχ!

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Τον Γιώργο Παπανδρέου δεν τον άκουσα. Ήθελα πολύ. Έκανα όλες τις προσπάθειες σπρωξίματος στην πολυκοσμία, αδιαφορώντας και για την υγεία μου που δεν επιτρέπει τέτοια. Στάθηκε αδύνατον. (Κι άντε, σχολιαστές του Protagon να γλιτώσω τώρα από τον Μπόγδη!). Σκοτωμός σας λέω για τον ΓΑΠ. Να είναι αποθυμιά; Στον Ευ. Βενιζέλο επίσης σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση. Και στον Κατρούγκαλο. Πλάκα κάνω!

Δυστυχώς έχασα και την ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Όπως και να έχει… Του χρόνου να ήμαστε καλά, δεν θα χάσω «τραπέζι» για «τραπέζι».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Αυτό είναι λοιπόν το Forum των Δελφών. Μια ιδέα, ένα σινιάλο ότι… Όταν βρεθούν άνθρωποι έξυπνοι, με πείσμα, μεθοδικότητα, εργατικότητα και ιδέες… Να, όπως ο Συμεών Τσομώκος. Που δυστυχώς επίσης δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω για να του σφίξω το χέρι…

Δεν χρειάζεται, αγαπητοί μου, να κατασκευάσουμε ένα νησί, όπως είχε πει ο μέγας υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Μάρδας (το θυμάστε;). Ούτε να φέρουμε τη Μπιγιονσέ (κι αυτό ελπίζω να το θυμάστε) αλλά μπορούμε να καμαρώνουμε για ένα δικό μας μίνι Νταβός σε τόπο με χιόνια και θάλασσα, ελιές και ανθισμένες αμυγδαλιές. Και κάτι μυαλά διαβολεμένα, δημιουργικά που παλεύουν με κάτι άλλα αραχνιασμένα, ξερά, οπισθοδρομικά. Που φρενάρουν, τα άτιμα, το σύμπαν μας όλο. Αυτά!

Ρέα Βιτάλη από Δελφούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...