736
Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος | Alexandros Michailidis / SOOC

Αβραμόπουλος: Υπό αναθεώρηση οι κανονισμοί του Δουβλίνου για το άσυλο

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2017, 11:02
Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
|Alexandros Michailidis / SOOC

Αβραμόπουλος: Υπό αναθεώρηση οι κανονισμοί του Δουβλίνου για το άσυλο

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2017, 11:02

Ο μηχανισμός της ΕΕ για την χορήγηση ασύλου είναι υπό αναθεώρηση για την διόρθωση αδυναμιών εξηγεί σε συνέντευξή του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στον ρόλο της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης και σημειώνει τα θετικά βήματα που έγιναν από την Αθήνα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ακόμη πως οι εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν έως τη 15η Μαρτίου 2017 από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη δεν θα επιστραφούν ενώ παρουσιάζει και τις θέσεις του για τη χορήγηση ασύλου.

Σε μια αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του Προσφυγικού, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «η χώρα, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των κρατών-μελών έχει κάνει βήματα μπροστά» και υπάρχει βελτίωση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ελληνικό της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αλλά και φύλαξης των συνόρων.

Αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα ESTIA, «μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30.000 άτομα και χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους». Εκφράζει ακόμη την ελπίδα ότι τα μέλη της ΕΕ που αρνούνται  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων θα πειστούν να συνεργαστούν.

Επανενώσεις οικογενειών

Σχετικά με τις επανενώσεις οικογενειών που ζουν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει καταρχάς ότι «το Δουβλίνο βρίσκεται υπό αναθεώρηση», αλλά μέχρι την ολοκλήρωσή της στη βάση της πρότασης που κατέθεσε «οι σημερινοί κανόνες ισχύουν, βάσει προϋποθέσεων βασιζόμενων στη πίεση που δέχεται ακόμα η Ελλάδα».

Προσθέτει ότι «έχει ξεκαθαριστεί δια παντός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν έως τη 15η Μαρτίου 2017 από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη δεν θα επιστραφούν. Οσοι όμως λίγοι έκτοτε εισήλθαν στη χώρα και επιλέγουν να μετακινηθούν παράτυπα -εκτός δηλαδή των προβλεπόμενων διαδικασιών της μετεγκατάστασης και της οικογενειακής επανένωσης- είναι υποψήφιοι προς επιστροφή υπό προϋποθέσεις και σε κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής.

» Η μια διαδικασία συμπληρώνει την άλλη και εξασφαλίζει τη νομιμότητα, διασπώντας τις εγκληματικές δραστηριότητες των διακινητών.

» Η Γερμανία έχει μετεγκαταστήσει 3.712 πρόσφυγες μόνο από την Ελλάδα και έχει επιπλέον, τονίζω, έχει δεχτεί πολλούς στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης. Εχει αιτηθεί την επιστροφή μόλις 392 που έφτασαν εκτός αυτών των νόμιμων διαδικασιών στη Γερμανία. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει απαντήσει θετικά για κάποιες από τις περιπτώσεις  και οι διαδικασίες θα γίνουν βάσει των κανόνων και της συνεργασίας των δυο χωρών».

Εξηγεί ακόμη ο επίτροπος «ότι είναι απόλυτα λογικό και σύμφωνο προς τους κανόνες της νομοθεσίας ασύλου να λαμβάνονται υπ’όψιν διαδικαστικά ζητήματα, που απώτερο στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την ομαλή μετακίνηση και υποδοχή των μεταναστών. Αυτό απάντησε η Επιτροπή σε πρόσφατες ερωτήσεις ευρωβουλευτών σχετικά με τον περιορισμένο αριθμό -70 το μήνα- περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης από την Ελλάδα στη Γερμανία κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

» Η Γερμανία έχει δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, και το γεγονός ότι τώρα μπορούν να επαναρχίσουν οι μεταφορές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη θέσπιση των βασικών θεσμικών και νομικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου».

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Το ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λήγει τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει βέβαια ότι τελειώνουν και οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών. Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση να μετεγκαταστήσουν όλους τους επιλέξιμους υποψηφίους που θα φθάσουν στην Ευρώπη πριν το τέλος Σεπτεμβρίου».

Αλλαγές στο σύστημα ασύλου

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος του Δουβλίνου για το άσυλο, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, τα ποσοστά αναγνώρισης και το είδος της προστασίας που παρέχονται σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

» Ολα αυτά στη πράξη οδηγούν σε δευτερογενείς μετακινήσεις και στην αναζήτηση ευνοϊκότερου καθεστώτος ασύλου (asylum shopping) από τους αιτούντες άσυλο, που οδηγεί στην άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών για την παροχή προστασίας σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

Προσθέτει ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα κράτη-μέλη που τυχαίνει να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβαρύνονται δυσανάλογα. Γι’αυτό προτείναμε τη δημιουργία ενός  διορθωτικού μηχανισμού κατανομής στο πλαίσιο του νέου συστήματος του Δουβλίνου με σαφείς και δεσμευτικούς νομικούς κανόνες. Αυτός είναι ο λόγος, επίσης, για τον οποίο προτείνουμε, σε μελλοντικές περιόδους κρίσης, η ευθύνη να είναι κοινή και να επιμερίζεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...