478
Ενα από τα δεκάδες προσφυγόπουλα που ταξιδεύουν ασυνόδευτα | Sos Children Villages

Η «άτοπη» ανακοίνωση Μουζάλα προς το Χαμόγελο του Παιδιού

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 16:50
Ενα από τα δεκάδες προσφυγόπουλα που ταξιδεύουν ασυνόδευτα | Sos Children Villages

Η «άτοπη» ανακοίνωση Μουζάλα προς το Χαμόγελο του Παιδιού

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 16:50

Μία απροσδόκητη –μάλλον ειρωνική- απάντηση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φέρεται να προκάλεσε η ανοικτή επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, το Χαμόγελο του Παιδιού, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα και τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα. Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας ανήλικων -ιδίως ασυνόδευτων- προσφύγων και μεταναστών που αντιμετωπίζουν κινδύνους στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η ανάγκη να τεθούν τα προσφυγόπουλα στο επίκεντρο ενός έξυπνου ευρωπαϊκού σχεδίου.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, το υπουργείο εξέδωσε μία αιχμηρή ανακοίνωση: «Θα νιώθαμε ευγνώμονες προς όλους τους συναρμόδιους φορείς και προς το Χαμόγελο του Παιδιού πιο συγκεκριμένα, αν αυτή την επαγρύπνηση την είχαν επιδείξει και σε προηγούμενες κυβερνήσεις ώστε η κατάσταση που βρήκαμε σε δομές και δυνατότητες που αφορούν ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες ήταν κάτι περισσότερες από μηδαμινές», σχολίασε ειρωνικά ο κ. Μουζάλας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατατίθενται στην ανοικτή επιστολή, ο υπουργός επισημαίνει ότι αυτές αποτελούν και προτεραιότητες της κυβέρνησης, «προτεραιότητες για τις οποίες ολόκληρη η Ευρώπη έχει εκφραστεί με ευμενή σχόλια για τη χώρα μας».

Μιλώντας στο Protagon, ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού Χαμόγελο του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε ότι η ανακοίνωση του υπουργού είναι άτοπη. «Μάλλον δεν διάβασε προσεκτικά την ανοικτή επιστολή, την οποία άλλωστε δεν στείλαμε ως οργανισμός αλλά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά», σχολίασε ο ίδιος. «Εμείς δεν εγκαλούμε κανέναν. Αυτό που ζητεί η ομοσπονδία μέσα από την ανοικτή επιστολή είναι να ασχοληθούν οι υπουργοί με τα παιδιά – πρόσφυγες που εξαφανίζονται στην Ευρώπη και που αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού δεν είναι πολιτικός σχηματισμός και, διαχρονικά, απέχει από κομματικές διαδικασίες. Εμείς υποστηρίζουμε τους θεσμούς και ασκούμε κριτική μόνο στο πλαίσιο σεβασμού». Οσο για την επίμαχη επιστολή που φέρεται να εκνεύρισε τον υπουργό, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι αυτή απεστάλη ενόψει της στην Ατυπης Συνάντησης των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα στη Μάλτα στις 26 και 27 Ιανουαρίου σε όλους τους υπουργούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Αλλά η μόνη απάντηση που λάβαμε ήταν από τον κ. Μουζάλα», πρόσθεσε.

Στην ανοικτή επιστολή αναφέρεται ότι το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετέχει στη διαδικτυακή εκστρατεία «Μιλώντας για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν: Ενα αόρατο φαινόμενο: 10.000 παιδιά πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη» η οποία καλεί σε δράση όλους τους υπουργούς της Ευρώπης για τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ζητεί να βρεθούν τα προσφυγόπουλα «στο επίκεντρο ενός έξυπνου ευρωπαϊκού σχεδίου το οποίο θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη το βέλτιστο συμφέρον τους», να «λαμβάνουν μεταχείρισης πρώτης προτεραιότητας σε όλες τις αποφάσεις και πολιτικές μετανάστευσης» και «να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχουν, για τους κινδύνους που πιθανά αντιμετωπίσουν και να εμπιστευτούν τα συστήματα παιδικής προστασίας».

«Ευελπιστούμε να μεταφέρετε τις εκκλήσεις και προτάσεις μας στη συνάντηση της Μάλτας ενεργώντας στην κατεύθυνση ενίσχυσης του σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών και προσφύγων, παρέχοντας τους την τόσο αναγκαία προστασία», τονίζει η επιστολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...