879
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής | Nick Paleologos / SOOC

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για το Βατοπαίδι – Τι δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 11:31
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
|Nick Paleologos / SOOC

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για το Βατοπαίδι – Τι δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 11:31

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, η οποία ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν από δύο χρόνια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων.

Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.

Αυτή ήταν η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις τους. Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.

Πρωταγωνιστές της υπόθεσης ήταν ο ηγούμενος της μονής Εφραίμ και ο δεύτερος τη τάξει σε αυτήν μοναχός Αρσένιος.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλα πρόσωπα.

Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών 18 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

Δήλωση Καραμανλή

Με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

» Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Σε παρέμβασή της η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι: «η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπαιδίου δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα».

Παρεμβάσεις Ρουσόπουλου, Μπακογιάννη, Βουλγαράκη

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος με αφορμή την αθωωτική απόφαση επισημαίνει ότι «κατέπεσαν οι συκοφαντίες» ενώ έκανε αναφορά και στον Γιάννη Αγγέλου, τον διευθυντή του γραφείου του κ. Καραμανλή.

«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν. Περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπαιδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσω σπίλωσης των στενότερων συνεργατών του. Εννιά χρόνια μετά, οι σκεπτόμενοι Ελληνες ας αναρωτηθούν για όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους έσπευσαν τότε άκριτα να υιοθετήσουν τις αθλιότητες. Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση».

Επιπλέον σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «ακούστηκε πως διακινήθηκε μαύρο χρήμα, ότι υπήρξαν πολιτικές συνεννοήσεις υπόγειες, προκειμένου να τους δοθεί κάτι που δεν τους ανήκε», για να συμπληρώσει ότι «όλα αυτά αποδείχθηκε ότι ήταν ψέματα, αθλιότητες και συκοφαντίες». Αναφέρθηκε ακόμα σε τηλεοπτικές εκπομπές που «ξεκινούσαν στις 6 το πρωί και διαρκούσαν ως τα μεσάνυχτα» και ασχολούνταν με το λεγόμενο «σκάνδαλο Βατοπαιδίου».

Στον Γιάννη Αγγέλου αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη σε tweet:

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι «δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ηταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα» ενώ προσθέτει ότι «από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ».

Υπενθυμίζεται ότι η Αικατερίνη Πελέκη, η οποία αθωώθηκε και αυτή από το Εφετείο, είναι σύζυγος του κ. Βουλγαράκη.

ΚΙΔΗΣΟ: «Ο κ. Καραμανλής βγήκε σαν αγανακτισμένος»

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οχτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία, ο πρώην Πρωθυπουργός αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε σήμερα ως αγανακτισμένος, για να πανηγυρίσει την απόφαση του Βατοπαιδίου. Από την οποία μάλλον κατάλαβε ότι δικαιώθηκε…

»Να επισημάνουμε στον κ. Καραμανλή ότι οι “παραπλανηθέντες Υπουργοί” του, με τη σημερινή δικαστική απόφαση παύουν να θεωρούνται “παραπλανημένοι”, αφού το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι – υπάλληλοι “εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές” (της δικής του δηλαδή Κυβέρνησης).

»Επίσης, ότι η έκταση που μεθόδευε με άκρα επιμέλεια το κυβερνητικό του επιτελείο να παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπαιδίου για να ανταλλαγεί κατόπιν με πολυτελή δημόσια ακίνητα, αναγνωρίζεται με την σημερινή απόφαση ότι είναι “δημόσια”. Ότι δηλαδή με τις κυβερνητικές του μεθοδεύσεις αντηλλάγησαν δημόσια ακίνητα που χαρίστηκαν, με δημόσια ακίνητα.

»Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν και για όλους τους συμπανηγυρίζοντες, που σπεύδουν να μιλήσουν για φούσκα και δήθεν σκάνδαλο.

»Είναι θλιβερό για τους Ελληνες και τη χώρα, ότι κ. Καραμανλής, αν και πρώην πρωθυπουργός, μίλησε σήμερα ως άρχοντας της συγκάλυψης και του σκότους, μόνο και μόνο για να ρίξει εκ νέου σκιά στις δικές του ανομίες.

»Αυτά ως αρχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...