437
O Τραμπ, τώρα, έχει κάθε λόγο να έχει νεύρα... | REUTERS/Carlos Barria

Πρώτη μεγάλη ήττα Τραμπ – παραμένει άθικτο το Obamacare

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 23:52
O Τραμπ, τώρα, έχει κάθε λόγο να έχει νεύρα...
|REUTERS/Carlos Barria

Πρώτη μεγάλη ήττα Τραμπ – παραμένει άθικτο το Obamacare

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 23:52

Τα 430 στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων (193 Δημοκρατικοί και 237 Ρεπουμπλικάνοι) επρόκειτο να ψηφίσουν λίγο μετά τις 21.30 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να γίνει η μετάβαση από το Obamacare, στο νέο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης. Ομως, τελικά, τη ματαίωση της ψηφοφορίας και την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Πέμπτη, ωστόσο αναβλήθηκε για την Παρασκευή, προτού το νομοσχέδιο, τελικώς, αποσυρθεί.

Για την έγκριση του «American Health Care Act», το οποίο θα αντικαθιστούσε το Obamacare, απαιτούνταν 216 θετικές ψήφοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία με 237 μέλη. Ομως ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που διατύπωσαν την αντίθεσή τους υπερέβη τους 30, γεγονός που συνιστά μια ήττα, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται πλήρως.

Οπως είχε παραδεχθεί την Πέμπτη, μιλώντας στο CNN, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες ψήφοι για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Μια μετριοπαθής τάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λοιπόν, εξέφρασε την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι αφήνει πολλούς ασφαλισμένους χωρίς ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ μια υπερσυντηρητική τάση ζήτησε την πλήρη άρση κάθε ευθύνης του ομοσπονδιακού κράτους για το Ασφαλιστικό και την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς στον τομέα της ασφάλισης Υγείας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, μειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ήταν πλήρως αντίθετο στην κατάργηση του εμβληματικού για το ίδιο Obamacare.

Μιλώντας μετά την ήττα, ο Τραμπ προέβλεψε ότι το Obamacare θα «εκραγεί» και κατήγγειλε τους Δημοκρατικούς που δεν στήριξαν το δικό του νομοσχέδιο -κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι δεν… σκότωσαν τον νόμο-ορόσημο του προέδρου τους! «Οταν εκραγεί το Obamacare θα έρθουμε με νέο νόμο» επέμεινε, λέγοντας -στο γνωστό του μοτίβο- ότι «άσχημα πράγματα» θα γίνουν με το Obamacare και ότι ο ίδιος θέλει «τέλεια» ασφαλιστική κάλυψη για τους Αμερικανούς.

Παρά τις επίσημες δηλώσεις, στο παρασκήνιο έχει ήδη αρχίσει ο «πόλεμος» ως προς το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία, με τον Λευκό Οίκο να διαρρέει ότι ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν που φέρει το βάρος – και το αντίστροφο. «Βρεθήκαμε πραγματικά πολύ κοντά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εξασφαλίσουμε συναίνεση» είπε ο Πολ Ράιαν επισημαίνοντας: «θα ζήσουμε με το Obamacare στο εγγύς μέλλον».

Το βέβαιο είναι ότι η απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, μία από τις βασικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του νέου προέδρου, συνιστά τεράστια ήττα σε προσωπικό επίπεδο για τον Ντόναλντ Τραμπ. Πολιτικοί αναλυτές το χαρακτηρίζουν ως «βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο και τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία», καθώς αυτή ήθελαν να είναι η πρώτη μεγάλη «επιτυχία» της θητείας του νέου πλανητάρχη. Το επίσης βασικό είναι ότι η εικόνα του Τραμπ, ως δεινού διαπραγματευτή, κατέρρευσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...