420
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αμυντική στάση σώματος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποστρέφει το βλέμμα του, με έναν μορφασμό | REUTERS/Francois Lenoir

«Απόσταση» Αθήνας – Θεσμών για συμφωνία – Οι εκτιμήσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 19:03
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αμυντική στάση σώματος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποστρέφει το βλέμμα του, με έναν μορφασμό
|REUTERS/Francois Lenoir

«Απόσταση» Αθήνας – Θεσμών για συμφωνία – Οι εκτιμήσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 19:03

Στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου δεν θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο θα μπορούσε να αποφασιστεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, εάν υπάρξουν μέχρι τη Δευτέρα σημαντικές διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσε να κλείσει σύντομα η συμφωνία. «Οι Θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμα πολύ μακριά σε μια σειρά θεμάτων», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζοντας πως δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Τεχνικά ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε την SLA πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, δεν είναι πολιτικά δυνατό δηλαδή», ανέφερε ο αξιωματούχος. Συνεπώς τη Δευτέρα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου του ελληνικού ζητήματος.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος εκτίμησε πως ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας όχι μόνο λόγω των διακοπών του Πάσχα αλλά και επειδή το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι αρκετά φορτωμένο.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έθεσε ως νέο ορόσημο την 7η Απριλίου για να κλείσει η συμφωνία. «Θεωρώ ότι πολύ πιθανό είναι να γίνει συζήτηση για όλο το πακέτο για να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία για όλα μέχρι τις 7 Απριλίου. Αυτό θεωρώ το πιο πιθανό, μπορεί να έχουμε πιο γρήγορο και καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά αυτός είναι ο στόχος» είπε.

«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup, με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι τη Δευτέρα «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί. Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την περιγραφή – συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ».

Σημείωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοιχτά θέματα και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους Θεσμούς.

Ο Ασμουσεν προβλέπει συμφωνία μέσα στον Μάιο

Από την πλευρά του, το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν διευθύνων σύμβουλος της Lazard, Γεργκ Ασμουσεν, «βλέπει» πως η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Μαίου.

«Το 2017 είναι μια χαμένη χρονιά για την Ελλάδα» εξήγησε ο ίδιος στο insider.gr δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και προβλέπει ότι το 2018 θα είναι καθοριστικό για το ελληνικό χρέος. Σχετικά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εκτιμά πως δεν το θεωρεί πιθανό και θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα συνεχίσει όσο έχει  πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...