952
Ως άλλο… ποπ είδωλο, ο Ταγίπ Ερντογάν «πωλείται» και ως σημαία. Το στιγμιότυπο από παζάρι στη συνοικία Ουσκουντάρ στην Κωνσταντινούπολη | Reuters

Πογκρόμ από τον Ερντογάν, ενώ ο Τύπος ανακαλύπτει «δάκτυλο της CIA»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2016, 19:17
Ως άλλο… ποπ είδωλο, ο Ταγίπ Ερντογάν «πωλείται» και ως σημαία. Το στιγμιότυπο από παζάρι στη συνοικία Ουσκουντάρ στην Κωνσταντινούπολη
|Reuters

Πογκρόμ από τον Ερντογάν, ενώ ο Τύπος ανακαλύπτει «δάκτυλο της CIA»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2016, 19:17

Ενα πραξικόπημα που δεν έγινε. Ενας Τύπος που ήδη είχε φιμωθεί και τώρα ανακαλύπτει το μακρύ χέρι της CIA πίσω από τους πραξικοπηματίες. Μια δημοκρατία που βρισκόταν ήδη κάτω από την πυγμή ενός σουλτάνου, εκλεγμένου μεν, σουλτάνου δε. Και που τώρα αυτός ο σουλτάνος βρίσκεται σε μια θέση με απίστευτες εξουσίες: έχει και τα μέσα και τον εχθρό για να μπει σε μια μάχη από την οποία ξέρει πως θα βγει νικητής.

Δέκα μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να ξηλώσει όλες τις κρατικές δομές με σκοπό να φτιάξει ένα δικό του, ολότελα ελεγχόμενο, βαθυκράτος.

Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κλάδος, επάγγελμα και ιδιότητα που να μην έχει δεχθεί πλήγματα από τις εκκαθαρίσεις του τούρκου προέδρου. Εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων εξέδωσαν την Δευτέρα οι τουρκικές αρχές, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου πογκρόμ που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, οι τουρκικές Αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Και φυσικά η καταμέτρηση συνεχίζεται από τη στιγμή που καθημερινά ο Ερντογάν και οι επιτελείς του ανακαλύπτουν και νέους «εχθρούς».

Θύματα του πογκρόμ έπεσαν και 42 δημοσιογράφοι που είχαν κάνει το… λάθος να ασκούν κριτική στα έργα και τις ημέρες του τούρκου προέδρου. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκεται η γνωστή σχολιαστής και πρώην βουλευτής, Ναζλί Ιλιτσάκ.

Απολύσεις στην Turkish Airlines

Οι παράπλευρες… απολύσεις δεν έχουν τελειωμό. Η κρατική αεροπορική εταιρία της Τουρκίας, η Turkish Airlines, απέλυσε περισσότερους από 100 υπαλλήλους, περιλαμβανομένων ορισμένων στελεχών και πληρωμάτων καμπίνας, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων από κρατικούς θεσμούς των υποστηρικτών μιας απόπειρας πραξικοπήματος, ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι απολύσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα έγιναν αργά το βράδυ της Κυριακής έπειτα από πληροφορίες ότι οι υπάλληλοι συνδέονταν με το θρησκευτικό κίνημα το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.  Αξιωματούχος της Turkish Airlines, του τέταρτου μεγαλύτερου αερομεταφορέα στην Ευρώπη, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για «ανεπάρκεια». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων Thelira.com, περίπου 250 μέλη πληρωμάτων καμπίνας απολύθηκαν μαζί με 100 διοικητικούς υπαλλήλους και στελέχη.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα αεροπλοΐας Airporthaber.com ανέφερε πως στους απολυθέντες περιλαμβάνεται ένας αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της εταιρίας.

Εξάλλου, η εταιρία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom, όπου το κράτος κατέχει μερίδιο 30%, απέλυσε την Παρασκευή 198 υπαλλήλους για «συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας» και ανέφερε πως ορισμένα εκτελεστικά στελέχη κλήθηκαν από εισαγγελείς για κατάθεση σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται για το πραξικόπημα, σύμφωνα με μηνύματα που στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μήνυμα Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον θα πληγούν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορούν ως εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό σε επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV. Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Από την μεριά του, ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσινγκτον έχει πει πως η Αγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δικηγόροι λένε πως οποιαδήποτε διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα μετακινήσει ορισμένους πρεσβευτές από τις θέσεις τους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι τουρκικές Αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, έχουν συλλάβει ή έχουν θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Στη μέση και η CIA

Οσο για τις θεωρίες συνωμοσίας, αυτές καλά κρατούν. Κορυφαίο αμερικανό στρατηγό που αποστρατεύτηκε πριν λίγο καιρό, εμπλέκει το δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν, η εφημερίδα Yeni Safak στη διοργάνωση και την εποπτεία του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, τη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Συνδρομής ISAF (International Security Assistance Force), τον στρατηγό Τζον Κάμπελ, από τις 26 Αυγούστου 2014 έως την 1η Μαΐου 2016, ο οποίος φέρεται ως εκ των κορυφαίων της «πυραμίδας» των διοργανωτών του πραξικοπήματος.

Το σενάριο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Τουρκίας θέλει τον στρατηγό να λειτούργησε για λογαριασμό της CIA, αλλά και ότι διακίνησε μέχρι και κονδύλι ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της, μέσω νιγηριανού τραπεζικού ιδρύματος, την UBA Bank (United Bank of Africa, υποκατάστημα Νιγηρίας), για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Ως μία εκ των αποδείξεων που προσκομίζουν οι Τούρκοι, είναι ο ισχυρισμός ότι βρέθηκε τσάντα με πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στον συλληφθέντα ταξίαρχο Μεχμέτ Ντισλί, το οποίο εικάζεται – ή θεωρείται δεδομένο – ότι αφορά τα χρήματα που είχε μοιράσει η CIA για το πραξικόπημα…

Από τον περασμένο Μάιο, ο Κάμπελ φέρεται να πραγματοποίησε δύο απόρρητες επισκέψεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με αποστολή τις προετοιμασίες για το πραξικόπημα, σε μια διαδικασία που συμπεριλάμβανε και τη «χαρτογράφηση» των στελεχών της βάσης, με την κατάταξή τους σε τρεις κατηγορίες, τους φιλικά προσκείμενους στους ισλαμιστές, τους ουδέτερους και τους φιλικά προσκείμενους σε ενδεχόμενη απόπειρα ανατροπής…

Οσον αφορά τις καταγγελίες αυτές καθαυτές, το τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει έχει μικρότερη σημασία από την εκτίμηση της κατάστασης υπό το φως αυτού του δημοσιεύματος. Είτε αληθεύει είτε όχι ο ισχυρισμός περί αμερικανικής εμπλοκής, οι επιπτώσεις για την Τουρκία θα είναι σκληρές. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πολύ πρόσφατα προειδοποίησε τους Τούρκους να σταματήσουν να εμπλέκουν τις ΗΠΑ στο πραξικόπημα. Αυτό κάτι δείχνει για τη στροφή που έχει πάρει η αμερικανική διπλωματία έναντι της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...