882
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρεται στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μετά τον εξάμηνο εγκλεισμό του | ΙΝΤΙΜnews

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. απελευθέρωσε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 08:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/10/2017, 10:20
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρεται στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μετά τον εξάμηνο εγκλεισμό του
|ΙΝΤΙΜnews

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. απελευθέρωσε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 08:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/10/2017, 10:20

Εξι μήνες ομηρίας είναι γεγονός χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά. Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης ο οποίος είχε απαχθεί στις 30 του περασμένου Μαρτίου από τον οικισμό Καλέσσα, έξω από το Ηράκλειο, αφέθηκε τελικά ελεύθερος νωρίς το πρωί της Δευτέρας (2 Οκτωβρίου) ύστερα από συντονισμένη έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε μάντρα αυτοκινήτων έξω από το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε επισήμως η ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί προχώρησαν στις συλλήψεις δύο ατόμων κατά την έφοδό τους στη μάντρα για να απελευθερώσουν τον 53χρονο κ. Λεμπιδάκη, ενώ άλλες πέντε συλλήψεις έγιναν στην ευρύτερη περιοχή. Οι έξι από τους επτά που συνελήφθησαν είναι Κρητικοί.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε την απελευθέρωση του επιχειρηματία και είπε ότι κατά την επιχείρηση δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τους δράστες, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη ο «απόλυτος αιφνιδιασμός». Είπε πάντως ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι.

lempidakismantra10
Αυτή είναι η μάντρα στην οποία βρέθηκε ο 53χρονος επιχειρηματίας

Η ΕΛ.ΑΣ. ήξερε εδώ και καιρό πού κρατείτο ο 53χρονος επιχειρηματίας και με συντονισμένη επιχείρηση κατάφερε να τον απελευθερώσει.

Μάλιστα, από το ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας που είχε αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεση γινόταν χρήση θερμικής κάμερας, ενώ είχαν τοποθετηθεί και μικροκάμερες στην περιοχή που κρατείτο ο κ. Λεμπιδάκης, προκειμένου να ελέγχονται οι κινήσεις των δραστών.

Ως προς τον αριθμό των συλληφθέντων υπήρξε πάντως σύγχυση. Επισήμως η ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για επτά άτομα, ωστόσο ο εκπρόσωπός της μίλησε για οκτώ. Αυτό διότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένα ανήλικο κορίτσι, για το οποίο και εξετάζεται ο βαθμός εμπλοκής του στην υπόθεση. Παράλληλα οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι κάποια άτομα που κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές, ενώ δύο είχαν εργαστεί στις εταιρείες του επιχειρηματία. Σε δηλώσεις του στον Real FM, o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σημείωσε πως στην πλειονότητά τους οι απαγωγείς «είναι άγνωστοι, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που είναι γνωστοί». «Δεν θέλαμε να συλληφθούν κάποια άτομα και να κινδυνέψει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός και έκανε λόγο για εξάρθρωση ενός «επικίνδυνου κυκλώματος».

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν τελικώς δόθηκαν τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς (αρχικά είχαν ζητήσει 100 εκατ. ευρώ!), αλλά αργότερα κατέστη σαφές ότι δεν καταβλήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα οι απαγωγείς είχαν επικοινωνήσει με την οικογένεια του κ. Λεμπιδάκη κατεβάζοντας τις απαιτήσεις τους στα 18 εκατ. ευρώ. Αυτή η τελευταία επικοινωνία θεωρείται ότι «πρόδωσε» τους δράστες και οδήγησε στον εντοπισμό τους.

«Πρόκειται για τετραπλή επιτυχία: είναι σώος ο επιχειρηματίας, δεν χύθηκε αίμα, δεν δόθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι δράστες», τόνισε ο κ. Τόσκας και απέδωσε τα εύσημα στους αστυνομικούς που οργάνωσαν και έφεραν εις πέρας την επιχείρηση απελευθέρωσης του επιχειρηματία.

Τα πρώτα λόγια του επιχειρηματία και η συνάντηση με τον πατέρα του

Το σημείο στο οποίο βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν βρίσκεται σε ορεινή περιοχή όπως εικαζόταν όλο αυτό το διάστημα και αρχικά αναφέρθηκε, αλλά πολύ κοντά στον αστικό ιστό του Ρεθύμνου. Η παλαιά μάντρα αυτοκινήτων όπου βρέθηκε στις 7.30 π.μ. ο απαχθείς, βρίσκεται κοντά στην Εθνικό Οδό και απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα της Κρήτης, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης του στην μάντρα αυτοκινήτων, αντίκρισαν τον 53χρονο άνδρα αλυσοδεμένο, με εμφανή σημάδια κόπωσης -«σκιά του εαυτού του», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Ο επιχειρηματίας ήταν πάντως καλά στην υγεία του αν και καταβεβλημένος και εμφανώς αδυνατισμένος. «Οι απαγωγείς τον κρατούσαν κάτω από άσχημες συνθήκες, τον ταλαιπωρούσαν», επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του για την υπόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα όταν μπήκαν οι αστυνομικοί στο χώρο όπου κρατείτο, τον βρήκαν πάνω σε ένα στρώμα στο πάτωμα, με το πόδι του δεμένο με αλυσίδα. «Ευχαριστώ» ήταν τα πρώτα λόγια του απαχθέντος μόλις αντίκρισε τους άνδρες της ΕΛΑΣ.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες μετά τον εξάμηνο εγκλεισμό του (είχε απαχθεί στις 30 Μαρτίου στην περιοχή του Ηρακλείου την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του) και στη συνέχεια επρόκειτο να διακομισθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για προληπτικές εξετάσεις. Εκεί, στη Σχολή Αστυφυλάκων, έγινε και η συνάντηση με τον πατέρα του και άλλα μέλη της οικογένειάς του (φωτογραφίες από την άφιξή του κάτω).

Εμφανώς συγκινημένος, ο γνωστός επιχειρηματίας της Κρήτης, Γιάννης Λεμπιδάκης, ευχαρίστησε τις αρχές και όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να γυρίσει σώος ο γιος του στην  οικογένειά του. Στα Καλέσσα Ηρακλείου από το πρωί χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες για την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Τόσκας: «Μεγάλης ακρίβειας επιχείρηση»

Σε δηλώσεις του στον ANT1, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του επιχειρηματία. Εκανε λόγο για «μεγάλης ακρίβειας επιχείρηση» των αστυνομικών αρχών και υπογράμμισε ότι στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν η προστασία της ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Επεσήμανε ακόμα ότι οι Αρχές έδρασαν με μεγάλη προσοχή, από την πρώτη στιγμή.

Οσον αφορά την ταυτότητα των δραστών ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «θα το δούμε αν ήταν υπεράνω υποψίας, μπορεί να βρούμε και άλλους συνεργούς».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη την αστυνομία για την επιχείρηση απελευθέρωσης του 53χρονου επιχειρηματία.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να συγχαρεί μέσω Τwitter την Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της.

Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. έδωσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Συγχαρητήρια έδωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...